Friday, February 03, 2006
Προχωρά η προσπάθεια για την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Προχωρά η προσπάθεια για την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Γενεύη: Για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε πλήρως στην Αίγυπτο και τον Νίγηρα, αφήνοντας μόνο τέσσερις χώρες στο κόσμο όπου η ασθένεια είναι ενδημική, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το πρόγραμμα εξάλειψης της πολιομυελότιδας ίσως ολοκληρωθεί το 2007.

Ο ιός εμφανίστηκε τελευταία φορά στην Αίγυπρο σε δείγμα από νερά του υπονόμου στα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο κανείς δεν έχει μολυνθεί τους τελευταίους 12 μήνες και η χώρα μπορεί να κηρυχθεί ελεύθερη από την ασθένεια, όπως και ο Νίγηρας.

Μόνο στο Αφγανιστάν, την Ινδία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν ο ιός είναι ακόμα ενδημικός, όρος που σημαίνει ότι πάντα βρισκόταν εκεί, ανακοίνωσε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.
Η πολιομυελίτιδα πάντως υπάρχει σε ακόμα οκτώ χώρες -Υεμένη, Ινδονησία και Σομαλία, μεταξύ άλλων-, από τις οποίες είχε αρχικά εξαλειφθεί, αλλά αργότερα επέστρεψε προερχόμενος από τις ενδημικές χώρες.

Ο ιός μεταδίδεται συχνότερα σε νήπια κάτω των πέντε ετών που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα που διασπείρονται στο νερό. Επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας παράλυση, μυική ατροφία, παραμόρφωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το θάνατο.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε την εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας το 1998, όταν η ασθένεια προσέβαλε 350.000 ανθρώπους το χρόνο. Ο ΠΟΥ ήλπιζε να έχει εξαλείψει τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο έως τα τέλη του 2005, ωστόσο δεν τα κατάφερε λόγω αντιδράσεων στη Νιγηρία.

Σκληροπυρηνικοί κληρικοί στα νότια της χώρας εμπόδιζαν τον εμβολιασμό των παιδιών για 11 μήνες, υποστηρίζοντας ότι το σκεύασμα, που χορηγείται από το στόμα, είχε σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ για να προκαλεί στειρότητα και AIDS.

Το μποϊκοτάζ στη Νιγηρία καθυστέρησε την προσπάθεια κατά έναν χρόνο τουλάχιστον και προκάλεσε νέα επιδημία στην Αφριή, τη Μέση Ανατολή και την Ινδονησία. Ο ΠΟΥ εκτιμά πάντως ότι η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί σχεδόν παντού το πρώτο εξάμηνο του 2006 και στη Νιγηρία το 2007.

«Η γραμμή τερματισμού είναι πλέον ορατή» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Χέιμαν, επκεφαλής του προγράμματος εξάλειψης στον ΠΟΥ.


Πηγή: www.in.gr
 
posted by e-physician at 12:42 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs