Thursday, January 26, 2006
Εφαρμογή των Laser στην Οφθαλμολογία
Εφαρμογή των Laser στην Οφθαλμολογία

Η χειρουργική, έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων. Οι νέες ιατρικές συσκευές συμπεριλαμβανομένων και των λέιζερ έχουν βοηθήσει τους χειρουργούς να κάνουν περισσότερα για τους ασθενείς τους ,από οτι θα μπορούσαν με το χειρουργικό νυστέρι.
Τα λέιζερ χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην οφθαλμολογία στις αρχές της δεκαετίας του '60. Από τότε, έχουν καταδειχθεί πολλά οφέλη της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ στην οφθαλμολογία .

Τι είναι λέιζερ;
Τα λέιζερ είναι χειρουργικές συσκευές, που χρησιμοποιούν τα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας φωτεινά κύματα ,για να μεταχειριστούν τον ιστό. Τα λέιζερ έχουν τεράστια χειρουργικά οφέλη, που βελτιώνουν την ποιότητα της θεραπείας για τους ασθενείς. Διαφορετικοί τύποι λέιζερ χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν ποικίλες καταστάσεις.

Τι είναι χειρουργική επέμβαση με λέιζερ;
Όπως άλλες χειρουργικές διαδικασίες, η χειρουργική επέμβαση λέιζερ αλλάζει-διαμορφώνει τον ανθρώπινο ιστό. Η ενέργεια των λέιζερ μπορεί επίσης "να ενεργοποιήσει" τα φάρμακα ,έτσι ώστε να θεραπεύσουν μια ασθένεια. Διαφορετικοί τύποι λέιζερ χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη χειρουργικής επέμβασης ματιών.

Οι Οφθαλμολόγοι εκτελούν χειρουργική επέμβαση με λέιζερ στις παρακάτω περιπτώσεις:

*Για να βοηθήσουν να μειωθεί η απώλεια της όρασης που προκλήθηκε λόγω διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
*Για να αποκατασταθεί η όραση μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
*Για να μειωθεί η υψηλή πίεση των ματιών σε ασθενείς με γλαύκωμα.
*Για να βοηθήσουν να μειωθεί ή να εξαλειφθεί η ανάγκη για γυαλιά .
*Για να θεραπεύσουν καρκινώδεις περιοχές μέσα στο μάτι και ,
*Για τις κοσμητικές επεξεργασίες των βλέφαρων.


Ποιοι μπορούν να εκτελέσουν τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ;

Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ είναι χειρουργική επέμβαση, αλλά χωρίς τη χρησιμοποίηση χειρουργικού νυστεριού. Οποιαδήποτε χειρουργική διαδικασία ανεξάρτητα από το πόσο "απλή" φαίνεται, έχει τη δυνατότητα να γίνει περίπλοκη και να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στον ασθενή. Το κλειδί για μια καλή έκβαση , είναι η προσεκτική επιλογή των ασθενών ,που θα ωφελούνταν από τη χειρουργική επέμβαση, από έναν πεπειραμένο αλλά και επιδέξιο χειρουργό. Ο χειρουργός που χρησιμοποιεί τα λέιζερ πρέπει να ξέρει την τεχνολογία, να έχει εκπαιδευθεί καλά στη χρήση τους και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιθανές περιπλοκές-επιπλοκές.
Λόγω των παραπάνω, μόνο οι ιατροί πρέπει να εκτελούν τη χειρουργική επέμβαση.

Οι οφθαλμολόγοι βρίσκονται μεταξύ των πρωτοπόρων και των καινοτόμων στον τομέα της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ. Γίνονται ειδικοί στις τεχνικές χειρουργικών επεμβάσεων με λέιζερ, παρακολουθώντας σειρά μαθημάτων κατάρτισης, συνεχόμενων εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μέσω της εκτέλεσης των χειρουργικών επεμβάσεων ,υπό την καθοδήγηση των πιο πεπειραμένων χειρουργών.

Οι πιθανές παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ είναι:

Όπως άλλα χειρουργικά εργαλεία, έτσι και τα λέιζερ είναι κάποιες φορές επικίνδυνα. Συγκεκριμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την οφθαλμική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν την αιμορραγία, αύξηση της πίεσης στο μάτι, κάλυψη του κερατοειδούς χιτώνα , σημάδι στον αμφιβληστροειδή (η φωτοευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του ματιού), και το σχηματισμό καταρράκτη. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω κινδύνους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Οδηγίες

Λόγω των κινδύνων της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ, και για να προφυλαχθείτε από την επικίνδυνη και ακατάλληλη χρήση των λέιζερ, ακριβείς οδηγίες έχουν καθοριστεί για τη χρήση των λέιζερ στη θεραπεία των ασθενών . Η διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ελέγχει όλα τα ιατρικά εργαλεία συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμικών λέιζερ. Επιπλέον, διάφορες χειρουργικές κοινωνίες ,έχουν αναπτύξει οδηγίες και πολιτικές σχετικά με τα ιατρικά προσόντα των χειρουργών, που θα πρέπει να εκτελούν τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Έκβαση εγχείρησης

Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, ο χειρούργος πρέπει να κάνει τα εξής:
*Ακριβή διάγνωση του προβλήματος.
*Εξετάστε την υγεία καθώς και τις ανάγκες όρασης του ασθενούς
*Επιλέξτε την κατάλληλη θεραπεία αφού εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές
*Σιγουρευτείτε ότι η θεραπεία δίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή
*Σιγουρευτείτε ότι τα κατάλληλα φάρμακα χρησιμοποιούνται σωστά μετά από τη χειρουργική επέμβαση

Όπως σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η έκβαση της εγχείρησης εξαρτάται από την τεχνική ικανότητα και την εμπειρία του χειρουργού, τη σωστή και έγκαιρη αναγνώριση καθώς και τη διαχείριση των αναμενόμενων και απροσδόκητων συνεπειών της θεραπείας.


Πρέπει να κάνω χειρουργική επέμβαση με λέιζερ;
Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ δεν είναι ούτε απλή , ούτε και ακίνδυνη. Πρέπει να συζητήσετε την κατάσταση και τις επιλογές σας με τον οφθαλμίατρό σας, για να δείτε εάν είστε υποψήφιος για τη χειρουργική επέμβαση λέιζερ.

Πού μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες;

Ο οφθαλμίατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ , καθώς επίσης για την υγεία και την ασφάλεια των ματιών.


Πηγή:American Academy of Ophthalmology
 
posted by e-physician at 12:32 AM | Permalink |


2 Comments:


At 2:27 AM, Blogger javapapo

Γεια χαρα..γιατρέ διαβάζω συχνά με ενδιαφέρον τα ποστ σου..παρόλα αυτά πρέπει να παραπονεθώ έντονα για τα popup της σελίδας..σου ..πολυ πράμα...και εκνευριστικό!

 

At 1:23 PM, Blogger e-physician

Πάρη και εμένα δε μου άρεσουν τα popup και έψαχνα να βρώ τι φταίει,αλλά χωρίς επιτυχία!Σήμερα το έψαξα λίγο περισσότερο.Έσβησα κάποια πράγματα και ελπίζω τώρα να μη υπάρχει πρόβλημα. Αν δείς το ποστ ,πες μου αν συνεχίζεις να έχεις popups.

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs