Sunday, January 29, 2006
Νοσογόνος παχυσαρκία: Θεραπεία με χειρουργική βοήθεια
Νοσογόνος παχυσαρκία: Θεραπεία με χειρουργική βοήθεια


Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία;

Νοσογόνο παχυσαρκία ή ανθυγιεινό επιπλέον βάρος έχουμε όταν:
Ένα άτομο ζυγίζει τουλάχιστον το διπλάσιο από το ιδανικό του βάρος
Ένα άτομο ζυγίζει τουλάχιστον 45 κιλά περισσότερο από το ιδανικό του βάρος.
Αυτά, βέβαια, είναι μόνο μία γενική περιγραφή του ορισμού της νοσογόνου παχυσαρκίας. Ο ακριβής υπολογισμός του επιπλέον βάρους γίνεται με τη χρήση του Μετρητή Σωματικής Μάζας (ΒΜΙ), ο οποίος περιλαμβάνει το βάρος και το ύψος για να γίνει η μέτρηση.
Μιλάμε για "νοσογόνο παχυσαρκία", διότι το είδος αυτού του επιπλέον βάρους μειώνει αισθητά τη διάρκεια της ζωής και συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο να εκδηλωθούν ασθένειες όπως:
Σακχαρώδης διαβήτης
Υπέρταση
Προβλήματα στις αρθρώσεις
Χολολιθιάσεις
Εγκεφαλικά,Καρδιολογικά και κυκλοφοριακά προβλήματα
Ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Χάνοντας αρκετό βάρος, η διάρκεια της ζωής σας μπορεί να αυξηθεί, ο κίνδυνος να αναπτύξετε κάποιες από τις παραπάνω ασθένειες μπορεί να μειωθεί και η ποιότητα της ζωής θα βελτιωθεί.

Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος;

Μη χειρουργική επέμβαση: Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι υπέρβαροι, έχουν προσπαθήσει, μάταια, να χάσουν βάρος. Η αγορά έχει κατακλυστεί με όλων των ειδών τις δίαιτες, θεραπείες και προϊόντα που διαφημίζουν επιτυχία. Αλλά, πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες και τα βοηθήματα αδυνατίσματος σπάνια επιτυγχάνουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της μόνιμης μείωσης του βάρους. Στην πραγματικότητα, πολλοί, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να κάνουν δίαιτα, ξαναπήραν περισσότερα κιλά από όσα έχασαν μόλις σταμάτησαν τη δίαιτα.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν έχετε δοκιμάσει δίαιτες, θεραπείες ή φάρμακα, τα οποία δεν σας βοήθησαν να χάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιεινό βάρος, μία επιλογή είναι μία επέμβαση για να περιορίσετε τεχνητά την ποσότητα, που μπορεί να κρατήσει το στομάχι σας και να μειώσετε την όρεξή σας. Μία χειρουργική μέθοδος, στην οποία χρησιμοποιείται το σύστημα LAP-BAND.

Σύστημα ρυθμιζόμενου δακτυλίου στομάχου LAP-BAND

Η λέξη LAP-BAND είναι ο συντετμημένος συνδυασμός δύο λέξεων ( LAP από τη λέξη Λαπαροσκοπική και BAND από τη λέξη Gastric Band, δηλ. Δακτύλιος Στομάχου). Ο δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου, χωρίζοντάς το έτσι σε δύο μέρη. Ο μικρός σάκος στο άνω μέρος του στομάχου μπορεί να χωρέσει μόνο μία μικρή ποσότητα τροφής. Το υπόλοιπο στομάχι βρίσκεται κάτω από το δακτύλιο. Τα δύο μέρη ενώνονται μέσω ενός μικρού ανοίγματος , που δημιουργείται από το δακτύλιο. Η τροφή περνά από το σάκο του άνω τμήματος του στομάχου πολύ πιο αργά, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Συστήματος LAP-BAND είναι ότι το άνοιγμα του δακτυλίου είναι ρυθμιζόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι η διάμετρός του μπορεί να ποικίλλει. Η εσωτερική επιφάνεια του δακτυλίου περιέχει ένα μπαλόνι, που συνδέεται με ένα σωλήνα σε μία δεξαμενή, η οποία τοποθετείται κάτω από το δέρμα στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει το άνοιγμα του δακτυλίου τρυπώντας τη δεξαμενή μέσα από το δέρμα με μία λεπτή βελόνα και προσθέτοντας ή αφαιρώντας υγρό να φουσκώσει ή να ξεφουσκώσει το μπαλόνι. Με αυτό τον τρόπο, το μέγεθος του ανοίγματος (για το οποίο ο ιατρικός όρος είναι "στόμα") μπορεί να ποικίλλει. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα LAP-BAND είναι μία μοναδική χειρουργική θεραπεία, διότι το "στόμα" μπορεί να μεταβληθεί χωρίς να χρειαστεί άλλη χειρουργική επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος LAP-BAND με μια ματιά:
Η μέθοδος του συστήματος LAP-BAND είναι:
Φιλικό προς τον ασθενή: από όλες τις επεμβάσεις για τη μείωση του μεγέθους του στομάχου, αυτή είναι η λιγότερο διεισδυτική, εφόσον γίνεται συνήθως με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου. Το LAP-BAND μπορεί να ρυθμιστεί αργότερα χωρίς επέμβαση.
Ακριβές: είναι η μόνη επέμβαση στην οποία μπορεί να αποφασιστούν ακριβώς το μέγεθος που θα έχει το μικρό μέρος του στομάχου, καθώς και η διάμετρος του στόματος.
Ρυθμιζόμενο: δεν απαιτείται επιπλέον επέμβαση για να ρυθμιστεί η διάμετρος του στόματος.
Ελάχιστα τραυματικό: δεν υπάρχουν κοψίματα, συρραφές ή βλάβες στο στομάχι.
Χωρίς αμετάκλητες βλάβες: αν, για κάποιους απρόβλεπτους λόγους, το σύστημα LAP-BAND χρειαστεί να αφαιρεθεί, το στομάχι θα επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα. Παρ' όλο που δεν είναι αυτός ο στόχος του, εν τούτοις, το σύστημα LAP-BAND μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς προβλήματα.
Γρήγορο: σε κανονικές συνθήκες θα είστε σε θέση να επιστρέψετε σπίτι σας σε δύο (2) με τέσσερις (4) ημέρες μετά την επέμβαση.

Πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε με το σύστημα LAP-BAND;

Κατά μέσον όρο, μπορείτε να χάστε το μισό ή τα δύο τρίτα του επιπλέον βάρους σας με τη βοήθεια αυτού του συστήματος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σύστημα LAP-BAND είναι ένα βοήθημα για να επιτύχετε μόνιμα αποτελέσματα μειώνοντας την όρεξή σας και επιβραδύνοντας την πέψη. Εν τούτοις, όσο επιτυχής και να είναι η επέμβαση είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι και εσείς πρέπει να έχετε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε. Ακόμη και με το LAP-BAND θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής για όλη την υπόλοιπη ζωή σας.

Ποιοι χρειάζονται το σύστημα LAP-BAND;

Προκειμένου να αποδειχθεί αν το σύστημα αυτό είναι σωστό για εσάς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Η ηλικία σας να είναι μεταξύ 18 και 60 ετών.
2. Το βάρος σας να είναι το διπλάσιο ή και παραπάνω από το ιδανικό σας βάρος ή να είναι τουλάχιστον 45 κιλά παραπάνω από το ιδανικό σας βάρος.
3. Αν πάσχετε από φανερά προβλήματα υγείας, τα οποία συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης, προβλήματα αρθρώσεων, καρδιολογικά προβλήματα ή άπνοια ύπνου (ροχαλητό με σταμάτημα αναπνοής σε σταθερά χρονικά διαστήματα).
4. Αν είστε υπέρβαροι περισσότερες από πέντε (5) χρόνια.
5. Αν έχετε κάνει σοβαρές προσπάθειες να χάσετε βάρος, οι οποίες πιθανόν να ήταν επιτυχημένες, αλλά το βάρος επανήλθε.
6. Αν δεν πάσχετε από κάποια άλλη ασθένεια, η οποία μπορεί να προκάλεσε την παχυσαρκία. 7. Αν είστε έτοιμοι να κάνετε δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής και στον τρόπο ζωής σας.
8. Αν δεν κάνετε υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.


Το υπόλοιπο της ζωής σας

Όποια και αν είναι η κατάστασή σας, θα πρέπει να καλύπτετε αυτά τα οκτώ κριτήρια για να θεωρήσουμε ότι το σύστημα LAP-BAND είναι σωστό για εσάς. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη του θεράποντος χειρουργού σας. Η άσκηση, επίσης, θα πρέπει να παίξει τον ίδιο σημαντικό ρόλο στο νέο τρόπο ζωής σας, όπως και οι νέες σας διατροφικές συνήθειες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή. Η κατάλληλη άσκηση δεν είναι καλή μόνο για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, αλλά θα σας βοηθήσει και στη μάχη σας ενάντια στο επιπλέον βάρος.

Αν νομίζετε ότι θα χρειαστείτε ψυχολογική υποστήριξη συζητείστε το με τον θεράποντα ιατρό σας. Μπορεί να σας υποδείξει έναν ψυχολόγο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας με το Σύστημα LAP - BAND , μην διστάσετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Το άρθρο έχει γράψει ο: Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,Χειρουργός - Λαπαροσκόπος

Πηγή: www.laplaser.gr
 
posted by e-physician at 12:36 AM | Permalink |


3 Comments:


At 9:41 PM, Anonymous Anonymous

Auto pou me fobizei einai oti to egrapse enas xeirourgos laparoskopos to arthro. Einai h epomeni moda meta tis plastikes mytis? Ti kindinous exei o daxtilios? Ti ginetai an o paxisarkos ipotropiasi?
Yparxoun case studies arketa (se xrono meletis)?

 

At 3:58 PM, Anonymous Anonymous

Εγώ πάντως έκανα δακτύλιο πριν ένα χρόνο και, και έχασα 65 κιλά.
Νοιώθω υπέροχα, και οι αιματολογικές εξετάσεις μου είναι υπέροχες.
Δεν ξέρω εάν έχετε απορίες αλλά εμένα ο γιατρός μου με κάλυπτε σε όλα!

 

At 2:19 PM, Blogger e-physician

Δεν είναι μόδα. Είναι τρόπος θεραπείας μια ασθένειας.
Εκείνο που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν αποφασίσει να κάνει κάποια επέμβαση είναι τα εξής:
Τα αρνητικά της παχυσαρκίας και τα θετικά( που δεν υπάρχουν).
Τα θετικά της επέμβασης( απώλεια βάρους) και τις όποιες επιπλοκές μπορεί να συμβούν.
Να τα « ζυγίσει» και να αποφασίσει.
Κατά τη γνώμη μου, κάποιος υπέρβαρος ,που έχει προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να χάσει βάρος ,με τις κλασσικές μεθόδους(δίαιτες κτλ) και δεν το έχει καταφέρει θα πρέπει να κάνει την επέμβαση. Θα πρέπει να ξέρει όμως, πως ακόμη και αυτή η επέμβαση δεν είναι πανάκεια, και πως θα πρέπει συγχρόνως να αλλάξει και τρόπο ζωής. Αυτό είναι κάτι, που σίγουρα θα του πει και ο γιατρός που θα κάνει την επέμβαση.

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs