Friday, December 16, 2005
Kυτταρικά εμφυτεύματα κατά Πάρκινσον/Eye cell implants improve motor symptoms for Parkinson patients
Kυτταρικά εμφυτεύματα κατά Πάρκινσον/Eye cell implants improve motor symptoms for Parkinson patients

For information in english press the link at the end of this post

Ελπιδοφόρες εξελίξεις που θα επιτρέψουν τη λεπτομερή μελέτη και την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου Πάρκινσον έρχονται από τις HΠA. Ερευνητές του Ινστιτούτου Σαλκ του Σαν Nτιέγκο ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να δημιουργήσουν ποντίκια με ανθρώπινο εγκέφαλο... ή μάλλον με μερικούς ανθρώπινους νευρώνες, που θα τους επιτρέψει να μελετήσουν την εμφάνιση και εξέλιξη των νευρολογικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, δηλαδή σαν να τις μελετούσαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Tα ποντίκια με τα ανθρώπινα κύτταρα στον εγκέφαλό τους δημιουργήθηκαν μετά την έγχυση εκατό χιλιάδων ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο εμβρύων ποντικών ηλικίας 14 ημερών. Όταν γεννήθηκαν τα τρωκτικά βρέθηκε ότι το 0,1 % των κυττάρων στον εγκέφαλό τους ήταν ανθρώπινα, γεγονός που ήγειρε αντιδράσεις για την ηθική του εγχειρήματος. Το ποσοστό τους είναι τόσο μικρό -λένε οι επιστήμονες- που ασφαλώς δεν «εξανθρωπίζει» τα πειραματόζωα.
Επίσης, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση κυτταρικού εμφυτεύματος στον εγκέφαλο ανακουφίζει τα βασανιστικά συμπτώματα του Πάρκινσον. Μέχρι σήμερα οι γιατροί ως θεραπευτική αγωγή χορηγούσαν στους αρρώστους το φάρμακο «λεβοντόπα» με μορφή χαπιού. Όμως, το σκεύασμα συχνά καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε μυϊκούς σπασμούς.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Aλαμπάμα διαπίστωσε σε κλινική μελέτη που πραγματοποίησε σε έξι ασθενείς ότι οφθαλμικά κύτταρα τα οποία παράγουν λεβοντόπα μπορούν να εμφυτευθούν με ασφάλεια στον εγκέφαλο των αρρώστων και να τους ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της νόσου χωρίς, όμως, να προκαλέσουν παρενέργειες. H μελέτη δημοσιεύεται στο Archives of Neurology.
Tα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ως μόσχευμα ελήφθησαν από τον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς, παράγουν λεβοντόπα και μπορούν να απομονωθούν από τον ιστό του ανθρώπινου ματιού και στη συνέχεια να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο.

Tα εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν σε έξι ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου Πάρκινσον. Oι ιατροί επανεξέταζαν τους αρρώστους ανά διετία και καταγράφουν την εξέλιξη της υγείας τους ετησίως. Όπως διαπίστωσαν, τα κυτταρικά εμφυτεύματα ήταν καλώς ανεκτά από τον οργανισμό των ασθενών και δεν παρουσίασαν προβλήματα, ενώ βελτίωσαν ακόμα και κατά 48% την κινητικότητά τους χωρίς να τους προκαλέσουν εκουσίως μυϊκούς σπασμούς.

Καθημερινή www.kathimerini.gr


For information in english press here :http://www.eurekalert.org/pub_releases/2005-12/jaaj-eci120805.php
 
posted by e-physician at 5:02 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs