Saturday, December 10, 2005
Ανακαλύφθηκε ο τρόπος που ο καρκίνος δίνει μεταστάσεις;!!
Ανακαλύφθηκε ο τρόπος που ο καρκίνος δίνει μεταστάσεις ;!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο που ο καρκίνος εξαπλώνεται από το αρχικό σημείο σε άλλα σημεία του οργανισμού, ανοίγοντας νέες προοπτικές θεραπείας και πρόληψης των προηγμένων μορφών της νόσου, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Λίντεν εξηγεί ότι αντί ένα κύτταρο να αποσπαστεί από τον όγκο και να ταξιδεύει μέσω της αιματικής ροής προς ένα άλλο όργανο αναπτύσσοντας έναν δευτεροπαθή όγκο (μετάσταση), ο καρκίνος στέλνει «απεσταλμένους» για να προετοιμάσουν το νέο σημείο νόσησης.
Η «σύλληψη» των «απεσταλμένων» ή η εμπλοκή της δράσης τους με φαρμακευτικούς παράγοντες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης ή στην θεραπεία ασθενών που έχουν ήδη μεταστάσεις.
Η ικανότητα του καρκίνου να αποικεί σε άλλα όργανα του σώματος είναι αυτή που τον κάνει σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο. Μόλις ο καρκίνος εξαπλωθεί πέρα του αρχικού σημείου είναι πλέον δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ο Δρ Λίντεν και οι συνεργάτες περιγράφουν τι συμβαίνει πριν την άφιξη του καρκινικού κυττάρου στη νέα τοποθεσία.
«Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να κινητοποιήσουν φυσιολογικά κύτταρα του μυελού των οστών, ωθώντας τα να μεταναστεύσουν σε συγκεκριμένες περιοχές και να αλλάξουν το τοπικό περιβάλλον έτσι ώστε το τελευταίο να προσελκύσει και να υποστηρίξει μια αναπτυσσόμενη μετάσταση.
Τα κύτταρα στην περιοχή της μετάστασης πολλαπλασιάζονται και παράγουν μια πρωτεΐνη, την ινονεκτίνη (ή φιμπρονεκτίνη), η οποία λειτουργεί σαν κόλλα ώστε να προσελκύσει και να παγιδεύσει τα κύτταρα του μυελού των οστών τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ένα πεδίο «προσγείωσης» ή «φωλιά» για τα καρκινικά κύτταρα.
Οι «φωλιές» αυτές παρέχουν παράγοντες πρόσδεσης στα καρκινικά κύτταρα ώστε να μπορέσουν να εμφυτευτούν και να τραφούν. Δηλαδή δημιουργείται το περιβάλλον όχι απλά για να προσδεθούν αλλά και να πολλαπλασιαστούν.
Όταν πλέον όλη αυτή η διαδικασία έχει συντελεστεί έχουμε ένα πλήρως σχηματισμένο σημείο μετάστασης ή δευτεροπαθούς όγκου.
Χωρίς το πεδίο «προσγείωσης» τα καρκινικά κύτταρα είναι αδύνατον να αποικίσουν το όργανο του σώματος».
Σε εργαστηριακές μελέτες και ζωικές μελέτες, οι επιστήμονες μελέτησαν πως εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού και των πνευμόνων.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε ποντίκια τα οποία είχαν ακτινοβοληθεί ώστε να εξοντωθούν όλα τα κύτταρα του μυελού των οστών τους. Στη συνέχεια τα τελευταία αντικαταστάθηκαν από κύτταρα του μυελού των οστών που είχαν επιχρωματιστεί από μια πράσινη φωσφορούχο πρωτεΐνη ώστε η κίνηση τους να μπορεί να εντοπιστεί από το μικροσκόπιο.
Μόλις τα νέα κύτταρα εδραιώθηκαν, τα πειραματόζωα ενέθηκαν με καρκινικά κύτταρα των πνευμόνων ή του δέρματος, επιχρωματισμένα με κόκκινη φωσφορούχο πρωτεΐνη ώστε και αυτά να είναι ορατά μέσω μικροσκοπίου.
Τα καρκινικά κύτταρα αναμένονταν να σχηματίσουν ένα πρωτοπαθή όγκο στο δέρμα και μετά να εξαπλωθούν στους πνεύμονες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πράσινα κύτταρα του μυελού των οστών εμφανίστηκαν στους πνεύμονες μέρες πριν αφιχθούν τα καρκινικά κύτταρα στο ίδιο σημείο. Τελικά τα τελευταία εμφανίστηκαν στην ίδια ακριβώς περιοχή μετά κύτταρα του μυελού των οστών. Στη συνέχεια τα πειραματόζωα ενέθηκαν με το μέσο εντός του οποίου τα καρκινικά κύτταρα είχαν καλλιεργηθεί. Αυτό επίσης προκάλεσε την κινητικότητα των κυττάρων του μυελού των οστών προς τους πνεύμονες, γεγονός που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα είχαν εκκρίνει κάποιον παράγοντα στο περιβάλλον διάλυμα που έλεγχε την κίνηση των κυττάρων του μυελού των οστών.
Ο Δρ Λίντεν υποστηρίζει ότι η μέτρηση του αριθμού των ειδικών κυττάρων του μυελού των οστών που κυκλοφορούν στο αίμα μπορεί να συμβάλλει στον καθορισμό της μετασταστικής ικανότητας του καρκίνου.

in.gr
 
posted by e-physician at 11:41 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs