Tuesday, November 22, 2005
Το σύνδρομο burnout ή ολοκληρωτικής εξάντλησης/Burnout Syndrome
Το σύνδρομο burnout ή ολοκληρωτικής εξάντλησης/Burnout Syndrome

For information in english press the link at the end of this post


Το σύνδρομο burnout ή ολοκληρωτικής εξάντλησης , αποτελεί μια μακροπρόθεσμη αντίδραση στο επαγγελματικό stress και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που ασκούν κοινωνικό λειτούργημα.
Έχει περιγραφεί ως ένα τρισδιάστατο σύνδρομο : εξάντληση, αποπροσωποποίηση κι αίσθημα αναποτελεσματικότητας αποτελούν τις συνιστώσες του.
Η συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση που χαρακτηρίζει τα επαγγέλματα που προσβάλλονται συχνότερα από το σύνδρομο-ιατροί , νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί -οδηγεί στη γρήγορη κατανάλωση των ενεργειακών αποθεμάτων , στον επηρεασμό της ψυχικής και σωματικής υγείας και τελικά στην εξάντληση .
Το αίσθημα αναποτελεσματικότητας οφείλεται στη μείωση των επαγγελματικών επιδόσεων και αντικατοπτρίζει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του πάσχοντος.
Η αποπροσωποίηση , η τρίτη συνιστώσα του συνδρόμου , αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της επιβαρυμένης ψυχολογικής κατάστασης και των έντονων συναισθημάτων που δεν εκδηλώνονται και εκφράζεται με συναισθηματική απομάκρυνση , αδιαφορία , προσβλητική συμπεριφορά και κυνισμό προς τους ανθρώπους αλλά και προς την εργασία.
Η δυσαναλογία μεταξύ της συνεισφοράς του ατόμου στην εργασία του και της ανταμοιβής του –οικονομική , ηθική , προοπτικές ανόδου –έχει συσχετισθεί θετικά με το εργασιακό stress.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι άτομα με συμπεριφορά τύπου Α , με αυξημένη ανάγκη για άσκηση ελέγχου στην εργασία τους , που εκφράζεται ως ανάγκη για επιβεβαίωση , ανταγωνιστικότητα, ευερεθιστότητα , έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σύνδρομο burnout .

Ορισμένοι ψυχίατροι θεωρούν το σύνδρομο μια κλινική μορφή κατάθλιψης ενώ άλλες έρευνες εντοπίζουν μεγαλύτερη επίπτωση του συνδρόμου σε νεαρότερες ηλικίες , γεγονός που αποδίδεται στη συνειδητοποίηση από τους νέους ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις προσδοκίες για ιδεώδη επαγγελματική απόδοση και την πολύ λιγότερο ικανοποιητική πραγματικότητα.
Επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν η μειωμένη κοινωνική αναγνώριση της εργασίας , οι χαμηλές οικονομικές απολαβές , ο αυξημένος φόρτος εργασίας και οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας , η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους και ανωτέρους ,ενώ όσον αφορά τα ιατρικά επαγγέλματα , οι δυσίατες και μη θεραπεύσιμες νόσοι , όπως τα κακοήθη νεοπλάσματα και το AIDS .

Από το Ιατρικό Βήμα


http://www.psychosomaticmedicine.org/cgi/content/full/61/2/197
 
posted by e-physician at 5:22 PM | Permalink |


2 Comments:


At 6:43 PM, Blogger ci

αχ Herr Med, η ασθένεια της γενιάς μας..
bussis:)

 

At 4:34 PM, Blogger e-physician

Danke und bussale snowflake ;)

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs