Wednesday, November 09, 2005
Χοληστερίνη(χοληστερόλη) /CHOLESTEROL-ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ/HYPERLIPIDEMIA

Χοληστερίνη(χοληστερόλη) /CHOLESTEROL-ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ/HYPERLIPIDEMIA

For information in english press the links at the end of this post

Είναι ενα απο τα πιο σημαντικά κλάσματα των λιποειδών ουσιών του οργανισμού.
Η σύνθεσή της γίνεται στο συκώτι,στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου,στο φλοιό των επινεφριδίων και στο ενδοθηλιακό τοίχωμα των αγγείων.

Χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών,καθώς και στη σύνθεση των χολικών αλάτων και των στεροειδών ορμονών.
Αποβάλλεται με τη χολή στο έντερο , όπου το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται ξανά και μόνο ένα μικρό μέρος της αποβάλλεται με τα κόπρανα.

Σε μια εξέταση αίματος μπορούμε να μετρήσουμε την CHL (ολική χοληστερίνη), την HDL (α-λιποπρωτείνες ή υψηλής πυκνότητας που μεταφέρουν την χοληστερίνη από την περιφέρεια στο ήπαρ με αποτέλεσμα τον καθαρισμό των αγγείων από την χοληστερίνη γι' αυτό συνηθίζεται να λέγεται καλή χοληστερίνη) την LDL (β-λιποπρωτείνες ή χαμηλής πυκνότητας ,μεταφέρουν την χοληστερίνη από το ήπαρ στην περιφέρεια με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της στα αγγεία γιαυτο συνηθίζεται να λέγεται κακή χοληστερίνη).

Η αύξηση της ολικής και/ή της LDL (κακής) χοληστερίνης , σε συνδιασμό με αύξηση και/ή αύξηση τριγλυκεριδίων και/ή αύξηση φωσφολιπιδίων μας οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ.

Η υψηλή χοληστερίνη δεν θεραπεύεται αλλά ελέγχεται .Αυτό γίνεται με λίγη προσοχή στη διατροφή και σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτική θεραπεία .

Τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερίνης εξαρτώνται από την ύπαρξη παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο όπως, το κάπνισμα ,η παχυσαρκία ,η καθιστική ζωή ,το άγχος κ.α.

Το πρώτο στάδιο στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης -υπερλιπιδαιμίας είναι η έναρξη υπολιπιδαιμικής δίαιτας.*

Κριτήριο που σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι ο αθηρωματικός δείκτης,που προκύπτει από τη διαίρεση: ολική χοληστερόλη / HDL χοληστερόλη. Σύμφωνα με ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες ιδανικές τιμές θεωρούνται κάτω από 3,5 και επικίνδυνες για τους άνδρες είναι εκείνες που υπερβαίνουν το 4,5.

Φυσιολογικές τιμές και μη!



Ολική Χοληστερόλη
<200>239 Υψηλά επίπεδα


HDL Χοληστερόλη
<40>59 Υψηλά επίπεδα


LDL Χοληστερόλη
<100>189 Πολύ υψηλά επίπεδα

*Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

ΨΑΡΙΑ-ΚΡΕΑΤΑ

Επιτρέπονται: Όλα τα άσπρα ψάρια χωρίς πέτσα. Κουνέλι, κοτόπουλο, αρνάκι γάλακτος, γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κυνήγι.(Μέγεθος μερίδων: Όσο η παλάμη σας).
Επιτρέπονται με μέτρο: Θαλασσινά (μύδια, αστακός, καραβίδες), σολωμός. Απαχο κρέας, μοσχάρι και χοιρινό αφού βγάλετε το λίπος, άπαχο ζαμπόν, λουκάνικα από μοσχάρι ή κοτόπουλο.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Γαρίδες, καλαμάρια, αυγοτάραχο, καβούρια.Συκώτι, λουκάνικα από χοιρινό, μπέικον, σαλάμια.Χήνα, πάπια, κρεατόπιτες, πέτσα πουλερικών.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Επιτρέπονται: Γάλα 0% ή 1% λιπαρά. Γιαούρτι 0% ή 1% λιπαρά. Τυριά: μυζήθρα νωπή ή κίτρινο τυρί με λιγότερο από 10% λιπαρά, ασπράδι αυγού.
Επιτρέπονται με μέτρο: Γάλα 2% λιπαρά. Γιαούρτι 2% λιπαρά. Τυριά: κίτρινο τυρί με λιγότερο από 20% λιπαρά. Αυγά μέχρι 2 την εβδομάδα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Βούτυρο. Γάλα 4% λιπαρά, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι 4% ή παραπάνω λιπαρά, σκληρά τυριά (γαβιέρα), μαλακά τυριά (τυρί κρέμα, κασέρι).

ΟΣΠΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΑ

Επιτρέπονται: Ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιές, κρίσπις. Όλα τα δημητριακά, κόρν φλέικς, κουάκερ. Μακαρόνια, βραστές πατάτες, ρύζι. Φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά, καλαμπόκι, φάβα.
Επιτρέπονται με μέτρο: Πατάτες ψημένες με τη φλούδα.Ποπ κορν.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Τηγανητές πατάτες.Tσιπς.

ΛΙΠΗ-ΕΛΑΙΑ

Επιτρέπονται: Ελαιόλαδο.Αραβοσιτέλαιο.Σογιέλαιο.Ηλιέλαιο.
Επιτρέπονται με μέτρο: Έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα.Μαργαρίνη, που έχει ρευστά φυτικά έλαια σαν πρώτο συστατικό.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:Βούτυρο.Μαργαρίνη με στερεά υδρογονωμένα έλαια.Λίπος ψητού, ξύγγι, λαρδί.

ΓΛΥΚΑ-ΖΑΧΑΡΩΔΗ

Επιτρέπονται: Κομπόστες χωρίς ζάχαρη.Φρουτασαλάτα.Φρουί-ζελέ.
Επιτρέπονται με μέτρο: Κέικ με άπαχο γάλα και 2 κρόκους αυγών. Χαλβάς.(Κουλουράκια φτιαγμένα με λάδι, λουκούμια, γλυκά κουταλιού)*
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:Πάστες, τούρτες, κρουασάν.Τσουρέκι, μπισκότα.Παγωτό, σοκολάτα.Γλυκά με καρύδα.Καραμέλες βουτύρου.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Επιτρέπονται: Σε πολύ μικρές ποσότητες καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.
Επιτρέπονται με μέτρο: (Φυστίκια, φυστίκια Αιγίνης)*
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Ινδική καρύδα.Αλατισμένοι ξηροί καρποί.

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Επιτρέπονται: Καφές ή τσάι (2-3 ποτήρια την ημέρα).Αναψυκτικά light.
Επιτρέονται με μέτρο: Φρουτοχυμοί.Οινοπνευματώδη (Κρασί ή μπύρα 1-2 ποτήρια την ημέρα)**
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Σοκολατούχα ροφήματα.Ιρλανδέζικος καφές.Ποτά, που περιέχουν βύνη.Αεριούχα ποτά.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Επιτρέπονται:Όλα τα λαχανικά και όλα τα φρούτα φρέσκα και ξηρά.
Επιτρέονται με μέτρο: (Μπανάνες, σύκα, σταφύλια)*
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Λαχανικά μαγειρεμένα σε ακατάλληλο λάδι ή λίπος.Αλατισμένα λαχανικά σε κονσέρβα.


* Οι τροφές αυτές δεν περιέχουν χοληστερόλη, αλλά επειδή έχουν υψηλή θερμιδική αξία καλό είναι να αποφεύγονται, ειδικά αν συνυπάρχει και πρόβλημα βάρους.
** Αν συνυπάρχει πρόβλημα υψηλών τριγλυκεριδίων, το οινόπνευμα θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

For information in english press here:

http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section2/chapter15/15a.jsp

http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4488

 
posted by e-physician at 10:20 PM | Permalink |


1 Comments:


At 11:00 PM, Blogger vasvoe

Επιτρέπονται με μέτρο: Πατάτες ψημένες με τη φλούδα.Ποπ κορν.

ρε συ άμα το ποπ κορν και τις ψητές πατάτες τα φτιάχνεις χωρίς βούτυρο όσο θες τρως... ειδικά το ποπκορν που φουσκώνει κιόλας...

όσο για τις μπανάνες και τα σταφύλια, καθώς και τα πεπόνια που τα βλέπω σε πολλές δίαιτες ως "υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες", τί να πεις; καταρχήν δεν μπορείς να μου λες φάε όσα ξερά φρούτα θες αλλά λιγότερες μπανάνες... τα ξερά σύκα είναι πολύ πιο γλυκά από τα σταφύλια... αυτό που θέλω να πω όμως είανι ότι ο κόσμος πρέπει να ενθαρρύνεται να τρώει όσα πιο πολλά φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, και μάλιστα τα περισσότερα ωμά#. Πραγματικά όταν κάποιος κάνει δίαιτα και έχει κόψει τα πολλά λιπαρά και διάφορα σκατά, η μπανάνα τί θα του κάνει; Άσε που επειδή έχει πολύ μαγνήσιο και ποτάσιο χρησιμεύει πολύ στις δίαιτες γιατί σε "δυναμώνει"

# Αν έχουμε πρόβλημα φουσκώματος με κάποια λαχανικά π.χ. μπρόκολο, πιπεριά ή δεν χωνεύουμε καλά τα ωμά λαχανικά γενικά μπορούμε να τους ρίχνουμε λίγο κίμινο ή να τα συνδυάζουμε με λαχανικά που ηρεμούν το στομάχι π.χ. φινόκιο (μάραθο). Βέβαια δεν μπορούμε από την μια μέρα στην άλλη να αλλάξουμε ριζικά διατροφή και να τα τρώμε όλα ωμά...λίγο λίγο και σιγά σιγά όμως το στομάχι μας θα συνηθίσει την αλλαγή.

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs