Saturday, November 19, 2005
Ταχυκαρδία στον έρωτα και όχι μόνο….
Ταχυκαρδία στον έρωτα και όχι μόνο….

«Έρωτα θες ναν τα ΄χωμε καλά,στο σπίτι μου να μην ματαπατήσεις. Αϊ που στο λέω. Κι α θέλεις να με αφήσεις αναπαμένον ,πάει πολύ καλά…»

Φημολογείται ότι εξαιτίας κάποιων βασανιστικών ταχυπαλμιών ο Ανδρέας Λασκαράτος αποφάσισε να αποκηρύξει τον έρωτα. Τον καταλαβαίνετε ,έτσι δεν είναι; Ζείτε μια βασανιστική κατάσταση…..Ιδίως όταν τον/τη βλέπετε, ακούγονται τα τύμπανα του έρωτα μέσα στο στήθος σας .Μαζί με τους καφέδες και τα τσιγάρα που καταναλώνετε περιμένοντας να σας τηλεφωνήσει, η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο. Μήπως έχετε αρχίσει να ανησυχείτε;
Έχετε την εντύπωση ότι ,όταν πέφτει ησυχία στο δωμάτιο, όλοι οι παριστάμενοι ακούνε την ταχύτητα που αναπτύσσει η καρδιά σας;; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε!

Τι είναι ταχυκαρδία;

Ταχυκαρδία είναι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα, δηλαδή όταν οι αριθμοί των παλμών ξεπερνούν τους 100 το λεπτό. Η μείωση του αριθμού των παλμών κάτω από το 60 το λεπτό χαρακτηρίζεται βραδυκαρδία. Στην ταχυκαρδία (ή ταχυπαλμία) νιώθουμε την καρδιά να χτυπά γρήγορα ή αισθανόμαστε ένα «φτερούγισμα» στο στήθος.

Φλεβοκομβική ταχυκαρδία(φυσιολογική)

Ο φλεβόκομβος είναι μια εξειδικευμένη ομάδα κυττάρων που βρίσκεται στην καρδιά και ρυθμίζει τον φυσιολογικό ρυθμό της. Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία παρουσιάζεται ύστερα από έντονη συγκίνηση, αγωνία, αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή σε καταστάσεις άγχους .Η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και νικοτίνης μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των παλμών
.Για την ταχυπαλμία αυτή ευθύνεται η φυσιολογική αντίδραση του φλεβοκόμβου σε αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Φλεβοκομβική ταχυκαρδία προκαλούν επίσης κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως ο πυρετός, ο πόνος, ο υπερθυρεοειδισμός και η αναιμία. Στις περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζεται η πάθηση που την προκαλεί. Υπάρχουν όμως κάποια φάρμακα που προκαλούν ταχυκαρδίες.
Στην φλεβοκομβική ταχυκαρδία οι παλμοί αυξάνονται σταδιακά ώσπου να φθάσουν στη μέγιστη συχνότητα και μειώνονται επίσης σταδιακά.

Παροξυσμική ταχυκαρδία

Σε αυτή την περίπτωση η ταχυκαρδία δεν εμφανίζεται κλιμακωτά αλλά αιφνίδια και μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη, ιδρώτα ή τάση για λιποθυμία. Η διάρκειά της κυμαίνεται από δευτερόλεπτα ως πολλές ώρες . Η συχνότητα των παλμών είναι συνήθως πάνω από 160 το λεπτό και χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία για να διακοπεί. Όσο ο ασθενής περιμένει τον γιατρό πρέπει να παίρνει πολύ βαθιές εισπνοές και στη συνέχεια να κάνει βίαιες εκπνοές κρατώντας τον λάρυγγα κλειστό (σαν να σφίγγεται).Η παροξυσμική ταχυκαρδία δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο ακούγεται και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Σε λίγες περιπτώσεις χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση με απινιδωτή στο νοσοκομείο.

Έναν γιατρό!!...
· Οι καρδιοπαθείς πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους για οποιαδήποτε αύξηση ή ελάττωση των σφυγμών τους .
· Απευθυνθείτε στον γιατρό όταν η ταχυκαρδία έρχεται και φεύγει ξαφνικά.
· Όταν είναι συχνή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
· Όταν εμφανίζεται και τη νύχτα.
· Όταν οι σφυγμοί ανεβαίνουν πάνω από τους 100 χωρίς να υπάρχει λογική συσχέτιση(άγχος ,κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ ή αλκοόλ κτλ.)
· Όταν έχετε μόνιμη αυξημένη καρδιακή συχνότητα 90 σφυγμών, που δεν χαρακτηρίζεται ταχυκαρδία αλλά μπορεί να υποκρύπτει μια παθολογική κατάσταση(υπερθυρεοειδισμό)
· Αν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος ,ζάλη ,δύσπνοια, τάση για λιποθυμία ή λιποθυμικό επεισόδιο ,καλέστε αμέσως τον γιατρό ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο.


Αντιμετώπιση

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφέ, οινοπνευματωδών ποτών ,τσαγιού και τσιγάρου και προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας .Αν δεν υποχωρήσει, ζητήστε τη γνώμη του γιατρού. Το πιθανότερο είναι να σας συστήσει να κάνετε ένα απλό καρδιογράφημα. Αν θέλει να βεβαιωθεί ακόμη περισσότερο για τα αίτια της ταχυκαρδίας ,μπορεί να σας τοποθετήσει ένα Holter ρυθμού.


Πηγή: Ιατρικό περιοδικό
 
posted by e-physician at 2:25 AM | Permalink |


4 Comments:


At 1:40 AM, Blogger vasvoe

Έλα γιατρέ! Πώς πάει το διάβασμα;

 

At 4:35 PM, Blogger e-physician

Μια χαρά vasvoe μου, εσύ τι κάνεις?
Alles gut?

 

At 1:30 AM, Blogger Rodia

Μια χαρά είναι η ταχυκαρδία. Αισθάνεται κανείς ζωντανός!

 

At 10:43 PM, Blogger e-physician

Rodia dikio exeis gia tin taxykardia, mia xara einai arkei na min emfanizetai opote ekeini thelei.
Kalws hr8es

(sorry pou grafo me latinikoys xaraktires alla egrapsa prin me ellinika kai vgikan kinezika!)

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs