Monday, November 28, 2005
Αιμορροΐδες
ΑιμορροΐδεςΤι είναι οι αιμορροΐδες;
Πολλοί από τους πάσχοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων υποφέρουν σιωπηλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια, θα έχουν αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι οι αιμορροΐδες και πώς ...ξεφύτρωσαν έτσι ξαφνικά.
Επιχειρώντας να δώσουμε έναν ορισμό, θα λέγαμε ότι αυτές αποτελούν παθολογικές διευρύνσεις του φλεβικού δικτύου του πρωκτού. Είναι κάτι αντίστοιχο των κιρσών, που παρατηρούνται στα πόδια. Tις φλέβες συνοδεύει και μια μικρή αρτηρία, ενώ συνήθως περιβάλλονται από χαλαρό συνδετικό ιστό.
Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός του πρωκτικού σωλήνα.
Οι πρώτες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος. Μπορεί να προβάλλουν (προπίπτουν) από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για αφόδευση, συνήθως όμως επανέρχονται στη θέση τους με το πέρας της. Αν όμως, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, δεν επανέρχονται τότε μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.
Οι δεύτερες καλύπτονται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Αυτές δίνουν πιο συχνά συμπτώματα όπως ο πόνος, το αίσθημα καύσου και ο κνησμός (φαγούρα). Μπορούν κι αυτές να προκαλέσουν έντονο πόνο, όταν συμβεί η επιπλοκή της θρόμβωσης. Απώλεια μικροποσοτήτων αίματος έχουμε και εδώ.
Το αίμα αυτό έχει ζωηρό έντονο χρώμα και εντοπίζεται είτε στο πάνω τμήμα των κοπράνων είτε στο χαρτί. Προέρχεται από τη μικρή αρτηρία που αναφέραμε παραπάνω. Το τελευταίο αυτό σύμπτωμα είναι αρκετά γνωστό στο κοινό, με αποτέλεσμα όποιος το βιώνει να αυτοδιαγιγνώσκει ότι πάσχει από αιμορροΐδες. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά, διότι υπάρχουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή που μπορούν να εκδηλωθούν με παρόμοιο τρόπο. Τέτοιες είναι η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου, τα αποστήματα και τα συρίγγια της περιοχής, αλλά και οι κακοήθειες του ορθού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τεθεί η σωστή διάγνωση από την αρχή για να επιλεγεί και ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο ασθενής υποβληθεί σε κλινική εξέταση από τον κατάλληλο ιατρό.

Αίτια
Ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την εμφάνισή τους, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Α) Πρωτοπαθείς ή ιδιοπαθείς: η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, φαίνεται να ενοχοποιείται όμως η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Καταστάσεις όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα αλλά και η διάρροια, η καθιστική ζωή, ο έντονος βήχας, η εγκυμοσύνη και τέλος η προσπάθεια αφόδευσης για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του πεντάλεπτου αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.
Β) Δευτεροπαθείς: πολλές φορές η αυξημένη πίεση προέρχεται από άλλα σημεία του φλεβικού δικτύου, όπως το σύστημα της πυλαίας φλέβας η οποία μεταφέρει αίμα στο ήπαρ από άλλα ενδοκοιλιακά όργανα. Νοσήματα όπως η κίρρωση του ήπατος, η θρόμβωση της πυλαίας φλέβας και οι ενδοκοιλιακοί όγκοι αλλά και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, προδιαθέτουν για την ανάπτυξη πυλαίας υπέρτασης και, κατά συνέπεια, αιμορροΐδων.

Βαθμοί των αιμορροΐδων
Η γνώση του βαθμού είναι χρήσιμη για την επιλογή της ανάλογης θεραπείας. Διακρίνουμε τέσσερις ανάλογα με το πόσο και πότε προπίπτουν:
Πρώτου βαθμού: Πρόκειται για μικρές αιμορροΐδες που μόλις προπίπτουν κατά την κένωση.
Δευτέρου βαθμού: Είναι λίγο μεγαλύτερες, προπίπτουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται μόνες τους με το πέρας της αφόδευσης.
Τρίτου βαθμού: Είναι μεγάλες, παραμένουν προπίπτουσες μετά τη κένωση αλλά είναι δυνατό να αναταχθούν με το χέρι.
Τετάρτου βαθμού: Παραμένουν μόνιμα προπίπτουσες και δεν είναι δυνατό να αναταχθούν από τον ασθενή.
Στις χρόνιες περιπτώσεις, σε ηλικιωμένα άτομα, καλύπτονται από δέρμα στη μεγαλύτερη τους έκταση.

Επιπλοκές
Η πιο γνωστή τοπική επιπλοκή είναι η θρόμβωση. Αν οι περιβάλλοντες μύες περισφίξουν τη ρίζα μιας αιμορροΐδας τότε αυτή αποκόπτεται από τη φλεβική κυκλοφορία. Το αίμα που παγιδεύεται μέσα της πήζει με αποτέλεσμα το σχηματισμό θρόμβου.
Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με έντονο συνεχή πόνο που αυξάνεται κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Ταυτόχρονα εκδηλώνεται οίδημα (πρήξιμο) των γύρω ιστών. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μετά από την πάροδο κάποιων ημερών, συνήθως χωρίς άλλες επιπτώσεις. Σπάνια, αναπτύσσεται τοπική νέκρωση που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πληγής, η οποία όμως δεν παίρνει μεγάλη έκταση.
Η χρήση παυσιπόνων ή και κορτικοστεροειδών τοπικά, όπως και τα μπάνια με ζεστό νερό βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο. Απαραίτητη είναι πολλές φορές η κατάκλιση του ασθενούς για μία με δύο ημέρες.
Αν οι αιμορροΐδες υπάρχουν για μακρό χρονικό διάστημα, τότε η συνεχής απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

Πρόληψη
Απλά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισής τους. Μερικά απ' αυτά είναι:
Αν η δουλειά σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε τουλάχιστον για ένα πεντάλεπτο ανά ώρα.
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών.
Αν έχετε επίμονη διάρροια ή βήχα, απευθυνθείτε σε ιατρό για τον εντοπισμό του αιτίου και την αντιμετώπισή του.
Αποφύγετε συνήθειες όπως το διάβασμα εφημερίδας στην τουαλέτα και μην κάθεστε σ' αυτή για διάστημα μεγαλύτερο του πεντάλεπτου.
Όταν σηκώνετε κάποιο μεγάλο βάρος εκπνεύστε κατά την προσπάθεια.

Θεραπεία
Υπάρχουν θεραπείες συντηρητικές και επεμβατικές. Η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με το βαθμό της πάθησης αλλά και την εμπειρία του χειρουργού στην κάθε τεχνική.
Στην πρώτη κατηγορία, πέρα από τα μέτρα που αναφέραμε παραπάνω, περιλαμβάνεται η χρήση αλοιφών και η ενεσιοθεραπεία. Όσον αφορά τις αλοιφές, παρόλο που οι ασθενείς τις προτιμούν, η αποτελεσματικότητά τους δεν φαίνεται να είναι σημαντική. Η ενεσιοθεραπεία, αν και δεν εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι μια αρκετά διαδεδομένη τεχνική σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για την έγχυση σκληρυντικών ουσιών μέσα και γύρω από τις αιμορροΐδες που οδηγεί στην ανάπτυξη ινώδους ιστού και, κατά συνέπεια , αποτρέπει την πρόπτωσή τους. Μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις πρώτου ή και δεύτερου βαθμού και οι επιπλοκές της είναι σπάνιες.
Για τις περιπτώσεις μεγαλύτερης βαρύτητας αναπτύχθηκαν διάφορες χειρουργικές τεχνικές με την πάροδο του χρόνου. Η αιμορροϊδεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεσή τους μαζί με τη συνοδό αρτηρία, είναι μια ριζική λύση και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα επιτρέπουν τη νοσηλεία του ασθενούς μόνο για ένα διήμερο.
Λιγότερο ριζικές λύσεις, που δεν απαιτούν νοσηλεία, είναι:
Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων που αποκόπτουν την τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και οδηγούν στην απόπτωσή τους μετά από κάποιες ημέρες.
Η κρυοχειρουργική θεραπεία, όπου επιτυγχάνεται η νέκρωση των αιμορροΐδων με τη χρήση υγροποιημένου αζώτου και Η θρόμβωσή τους με τη χρήση ακτινών L.A.S.E.R.
Οι αιμορροΐδες είναι ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου υπάρχουν αρκετές επιλογές. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, όπως και η υιοθέτηση μερικών απλών μέτρων στην καθημερινή ζωή μπορούν να σας απαλλάξουν οριστικά από τα ενοχλήματα που προκαλεί. Αντίθετα, η χρήση ημιμέτρων είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να σας οδηγήσει ποτέ στην πλήρη ίαση.

Πηγή: www. in.gr

 
posted by e-physician at 3:11 PM | Permalink |


8 Comments:


At 4:46 PM, Anonymous Anonymous

Polloi exoyn provlima me aimorroides.
Poli xrisimo thema.
Mpravo sou

 

At 10:53 PM, Anonymous Anonymous

Poly katatopistiko! bravo

 

At 3:57 PM, Anonymous elsa__

όσα κι αν έχω διαβάσει πάντως, δεν έχω καταλάβει το εξής: ποια ειδικότητα γιατρού πρέπει να επισκεφθούμε αν έχουμε πρόβλημα αιμορροϊδων? (και μάλιστα, στο στάδιο 3ου βαθμού, αν κρίνω απ'το άρθρο)?
Σας ευχαριστώ

 

At 1:43 AM, Anonymous Anonymous

ponaw

 

At 10:56 AM, Blogger gizmo

συμφωνω με την ελσα που απο οτι φαινεται δεν εχει παρει απαντηση...
πειτε μας γιατι ποναμε...

 

At 8:15 PM, Anonymous Anonymous

Όταν εμφανιστεί πως έχεις αιμορροίδα και μάλιστα μια εξωτερική, πρέπει να πας στο γιατρό ή να περιμένεις κάποιο χρονικό διάστημα μήπως εξαφανιστεί με αλοιφή από το φαρμακείο;

 

At 1:15 PM, Blogger arspi

Θα πρέπει να επισκεφθείτε Χειρουργό. Είναι ο καταλληλότερος για την πάθηση αυτή, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται.

 

At 12:55 PM, Anonymous bye-bye hemorrhoids

Μια πιο εναλλακτική πρόταση:
Αν ενδιαφέρεται κάποιος για θεραπεία χωρίς χημικά συστήνω την εξής:

Πηγαινετε σε ένα κατάστημα με βότανα και ζητήστε βελανιδιά(φλοιό από τα κλαριά).
Φτιάχνεις έγχυμα ρίχνοντας 1λτ νερό σε 3 κουταλιές σούπας ξερή φλούδα και το αφήνεις για 10-15 λεπτά σκεπασμένο σε ένα δοχείο.
Κάθε βράδυ θα ποτίζετε ένα κομμάτι από βαμβάκι με το υγρό και θα ταμπονάρετε την "ευαίσθητη" περιοχή.
Λειτουργεί στυπτικά και τονωτικά...
Δοκιμάστε το για 7-10 μέρες

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs