Sunday, December 11, 2005
O καφές βελτιώνει τη μνήμη και τους χρόνους αντίδρασης
O καφές βελτιώνει τη μνήμη και τους χρόνους αντίδρασης

Ένας δυνατός καφές μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης, υποδεικνύει πείραμα στην Αυστρία που βασίστηκε σε μαγνητικές τομογραφίες. Αγνωστες, ωστόσο, παραμένουν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της καφεΐνης.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας χρησιμοποιήσαν λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό, μια παραλλαγή της μαγνητικές τομογραφίας που απεικονίζει τους ζωντανούς ιστούς εν δράσει, για να διαπιστώσουν ότι ο καφές διεγείρει περιοχές του προμετωπιαίου λοβού στον εγκέφαλο.
Ο Δρ Φλόριαν Κόπελστέτερ και οι συνεργάτες του αρχικά ζήτησαν από 15 εθελοντές να απέχουν από τον καφέ και το τσιγάρο για 24 ώρες και να μην καταναλώσουν κανένα γεύμα τις τελευταίες έξι ώρες.
Στη συνέχεια, οι μισοί εθελοντές ήπιαν ένα φλυτζάνι δυνατό καφέ (με 100 milligram καφεΐνη), ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε καφές χωρίς καφεΐνη.
Είκοσι λεπτά αργότερα, όλοι εξετάστηκαν με λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό την ώρα που συμπλήρωναν νοητικά τεστ: Οι εθελοντές παρακολούθησαν μια αλληλουχία από κεφαλαία γράμματα να περνούν γρήγορα από μια οθόνη και στη συνέχεια ένα κεφαλαίο γράμμα που αναβόσβηνε. Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουν πατώντας το πλήκτρο «ναι» ή «όχι» ήταν αν το γράμμα αυτό ήταν ίδιο με το προτελευταίο γράμμα της αλληλουχίας.
«Όλοι στην ομάδα έδειξαν ενεργοποίηση στο τμήμα του εγκεφάλου που αφορά τη λειτουργική μνήμη» εξηγεί ο Κόπελστέτερ. Όμως ειδικά όσοι είχαν καταναλώσει καφεΐνη παρουσίασαν εντονότερη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εκτελεστική μνήμη, την προσοχή, το σχεδιασμό και την παρακολούθηση.
«Αυτός ο τύπος μνήμης χρησιμοποιείται όταν, για παράδειγμα, κοιτάει κανείς έναν αριθμό στον τηλεφωνικό κατάλογο και το αποθηκεύει νοητικά πριν τον καλέσει» εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας στο New Scientist.
H καφεΐνη, εξηγεί το περιοδικό, αναστέλλει τη δράση υποδοχέων αδενοσίνης στον εγκέφαλο, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. «Ίσως αυτός να είναι ο εμπλεκόμενος μηχανισμός» σχολιάζει ο Κόπελστέτερ.
Τονίζει πάντως ότι δεν γνωρίζει πόση ώρα διαρκεί η επίδραση της καφεΐνης, ούτε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο τοης Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής.

in.gr
 
posted by e-physician at 1:20 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs