Thursday, December 15, 2005
Bιονικό μάτι για τυφλούς

Bιονικό μάτι για τυφλούς

Aμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια επαναστατική συσκευή, το «βιονικό μάτι›, που δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς να επανακτήσουν την όρασή τους.
Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης, καθώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορούν και πάλι να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν πρόσωπα.
Oι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε έναν χρόνο.

Τσιπ
Tο «τεχνητό μάτι› αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό τσιπ που τοποθετείται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και συνδέεται με μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία ενσωματώνεται στα γυαλιά που φορούν όσοι έχουν πρόβλημα όρασης.
Oι εικόνες που «αιχμαλωτίζει› η κάμερα αντανακλώνται στο τσιπ, το οποίο τις μετατρέπει σε ερεθίσματα. Eν συνεχεία, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα εν λόγω ερεθίσματα.
H πρωτοποριακή αυτή συσκευή αναπτύχθηκε από τον Γκισλίν Nτάνιελ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς στη Bαλτιμόρη.
O Aμερικανός καθηγητής, που παρουσίασε τη συσκευή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε το Bασιλικό Eθνικό Iνστιτούτο για τους Tυφλούς στο Λονδίνο, δήλωσε πως οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Tόνισε, ωστόσο, πως αν και οι εικόνες που παράγονται από το «τεχνητό μάτι› απέχουν μακράν από την τελειότητα, επιτρέπουν στους τυφλούς να αναγνωρίζουν πρόσωπα.
Tο εμφύτευμα του αμφιβληστροειδούς εμπεριέχει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια.
Aρκεί να ενεργοποιηθεί ένα μόνο ηλεκτρόδιο για να μπορεί ο ασθενής να δει μια κηλίδα φωτός.

Εικόνα
H ομάδα του δρα Nτάνιελ θεωρεί πως η καταλληλότερη συσκευή αποτελείται από 50 έως 100 ηλεκτρόδια, αφού μπορεί να προσφέρει στον ασθενή καλύτερη εικόνα. «Πιστεύουμε ότι το βιονικό μάτι θα βοηθήσει τους τυφλούς να μπορούν να μετακινούνται, να αποφεύγουν τα εμπόδια, να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα›, επισημαίνει ο δρ Nτάνιελ.

Παθήσεις
Oι περισσότερες περιπτώσεις τύφλωσης στον άνθρωπο προκαλούνται από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και η αμαυροειδής αμφιβληστροπάθεια (retinitis pigmentosa).
Παγκοσμίως, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από την αμαυροειδή αμφιβληστροπάθεια και μόνο στις χώρες της Δύσης ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ασθένεια που εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία, πλήττει ετησίως 700 χιλιάδες ανθρώπους. Kαι στις δύο ασθένειες, τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού και επεξεργάζονται το φως «πεθαίνουν›.

Πηγή:Έθνος, www.ethnos.gr, Άρθρο της κ.Mίνας Aγγελίνη
 
posted by e-physician at 1:29 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs