Thursday, January 17, 2008
Ουρολογική Κλινική του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»
Ουρολογική Κλινική του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»

Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε υγιείς άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό του καρκίνου της ουροδόχου κύστης


Αθήνα 14 Ιανουαρίου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προληπτικού ελέγχου σε υγιείς άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό, σε πρώιμο στάδιο , του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ξεκινά η Ουρολογική Κλινική του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».

Κι αυτό γιατί αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο οποίος αποτελεί το 3% του συνόλου των κακοήθων όγκων στον άνθρωπο.

Μάλιστα μετά τον καρκίνο του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα όγκος του ουροποιογεννητικού συστήματος στους άνδρες, ενώ η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 3 προς 1.Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία με μεγαλύτερο ρυθμό αυξήσεως στους άνδρες .

«Αυτό δεν εξηγείται καθώς οι περιβαλλοντολογικοί και οι επαγγελματικοί κίνδυνοι (κυρίως το κάπνισμα) είναι οι ίδιοι και για τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» κ Αναστάσιος Θάνος.

« Εν τούτοις, συνεχίζει, οι νέοι καρκίνοι στις γυναίκες είναι σαφώς λιγότεροι απ’ ότι στους άνδρες . Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε γενετικούς , ορμονικούς, ανατομικούς ή άλλους λόγους».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματαμικροσκοπική (μη εμφανής ) αιματουρία είναι ένα συχνό εύρημα σε υγιείς , χωρίς συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα ανθρώπους και ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

Αυτή μπορεί να κρύβει διάφορα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, από τα πιο αθώα μέχρι τα πιο σοβαρά .

Για να διερευνηθεί η επίπτωση της μη εμφανούς αιματουρίας στον ελληνικό πληθυσμό και τα διάφορα προβλήματα που υποκρύπτονται η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» πήρε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση και υλοποίηση του προγράμματος προληπτικού ελέγχου.

«Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε ο κ Θάνος, αφορά τον προληπτικό έλεγχο υγειών ανδρών και γυναικών άνω των 50χρόνων. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση- στο Ουρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»

Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει, μετά τη λήψη του ιστορικού και την καταγραφή κάποιων επιδημιολογικών δεδομένων, τις εξετάσεις που απαιτούνται για να διαγνωσθεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

«Στόχος του προγράμματος, πέρα από τον εντοπισμό σε πρώιμο στάδιο όσων έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο της κύστης, είναι η δημιουργία βάσης στατιστικών δεδομένων , κάτι που δεν έχουμε στην χώρα μας» τόνισε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής και κατέληξε «Ελπίζουμε πως με αυτή την πρωτοβουλία μας θα ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να ελεγχθούν γι αυτή την ύπουλη μορφή του καρκίνου της κύστης που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων». .

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα από την πλευρά γενικά του καρκίνου, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης στον άνδρα κατέχει την τέταρτη θέση, ενώ στην γυναίκα την όγδοη και αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στα οικονομικά της υγείας .

Όπως ανέφερε ο κ Θάνος «το κόστος για κάθε άρρωστο με καρκίνο της κύστεως από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το θάνατο είναι το υψηλότερο από όλους τους καρκίνους» .

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υγιείς άνδρες και γυναίκες με ηλικίες άνω των 50 χρόνων.

Για πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό του προληπτικού ελέγχου θα πρέπει να απευθύνεστε στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ουρολογικού Τμήματος , Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, 08.00 – 14.00 στα τηλέφωνα 2106409300 – 6409399 – 6409400.









Labels: , ,

 
posted by e-physician at 2:37 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs