Friday, June 22, 2007
22-27 Ιουνίου,4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής
22-27 Ιουνίου, 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής


Παγκόσμια Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής

World Society for Reconstructive Microsurgery

IV WSRM Congress

Αθήνα 21 Ιουνίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανθρώπινα δάχτυλα, τα οποία ήδη παράγονται σε εργαστήρια θα μεταμοσχεύονται τα επόμενα χρόνια, σε όσους έχουν ακρωτηριαστεί λόγω ασθένειας η κάποιου ατυχήματος!!!

Την επαναστατική αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Ορθοπεδικής του πανεπιστημίου της Αθήνας κ Παναγιώτης Σουκάκος, με αφορμή το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 22 με 27 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο κ Σουκάκος η παραγωγή των ανθρώπινων δακτύλων, γίνεται με την ταυτόχρονη καλλιέργεια στο εργαστήριο κυττάρων του πάσχοντα προκειμένου να παραχθούν επτά διαφορετικοί ιστοί με τελικό σκοπό τη γέννηση του νέου δαχτύλου προς μεταμόσχευση.

«Πρόκειται για μια ιστορική περίοδο ανέφερε ο καθηγητής, κατά την οποία οι επεμβάσεις σύνθετης μεταμόσχευσης ιστών παρά τα ενδεχόμενα αδύνατα σημεία που εμφανίζουν δεν παύουν να αποτελούν το μέλλον της μικροχειρουργικής και να σηματοδοτούν την πρόοδο στον τομέα της αντιμετώπισης σύνθετων ιστικών ελλειμμάτων μετά από τραύμα η νόσο».

Οι μεταμοσχεύσει προσώπου χεριού η άνω άκρου είναι από τα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο. Η σύνθετη ιστική μεταμόσχευση που αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς ιστούς( δέρμα, μύες, τένοντες, οστά χόνδρους, λιπώδη ιστό , νεύρα και αγγεία) διαφέρει σημαντικά από την μεταμόσχευση άλλου συμπαγούς οργάνου, όπως τα νεφρά.

Το πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι στις σύνθετες ιστικές μεταμοσχεύσεις είναι απαραίτητη η παρατεταμένη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Ειδικά στην περίπτωση της μεταμόσχευσης προσώπου προκύπτουν λεπτά προβλήματα ηθικής και δεοντολογίας, καθώς δεν αποκλείεται η περίπτωσης της απόρριψης του μοσχεύματος, με ανεπανόρθωτες παραμορφώσεις.

Συγκεκριμένα με αφορμή την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου που έγινε στην Γαλλία πριν από περίπου 18 μήνες, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν υπάρχει το τελικό επιθημητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταμόσχευση δεν είχε ομαλή εξέλιξη.

Ακόμη στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των ιστικών ελλειμμάτων μετά από ασθένεια η τραυματισμό στις, ανασυγκολλήσεις χεριών η δαχτύλων, στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας άνω και κάτω ακρών, στην αντιμετώπιση των κακώσεων των περιφερικών νεύρων και του βραχιόνιου πλέγματος, στη διάσωση μελών μετά από εκτεταμένες ογκολογικές επεμβάσεις κ,α,λ.

Καταλήγοντας ο κ Σουκάκος τόνισε πως «Η ιστική μηχανική και αναγέννηση αποτελεί μια καινούργια τεχνολογία στον τομέα της μικροχειρουργικής, η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο. Η νέα αυτή τεχνολογία περιλαμβάνει την αξιοποίηση πολυδύναμων κυτταρικών στοιχείων μαζί με αναπτυξιακούς βιολογικούς παράγοντες και οργανικά πολυμερή, που από κοινού οδηγούν στην δημιουργία νέου ιστού που προσομοιάζει προς τους ιστούς οι οποίοι έχουν καταστραφεί μετά από τραυματισμό η ασθένεια του μυοσκελετικού συστήματος».

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας παρουσίασα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Κάρολου Παπούλια, ο οποίος θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στο οποίο θα πάρουν μέρος 3000 σύνεδροι απ όλο τον κόσμο.

Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο υπουργός Υγείας κ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα « Η Ακρόπολη της Αθήνας. Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο» θα γίνει από την κ Βιβή Βασιλοπούλου γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θα ακολουθήσει συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη με την ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ.


Labels: ,

 
posted by Maria at 1:30 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs