Tuesday, May 01, 2007
Νευρική Ανορεξία(anorexia nervosa). Ένα βίντεο …χίλιες λέξεις.
Νευρική Ανορεξία(anorexia nervosa). Ένα βίντεο …χίλιες λέξεις.

Συχνά ακούμε τον όρο νευρική ανορεξία.
Ξέρουμε όμως τι είναι;
Το παρακάτω βίντεο ,δε χρησιμοποιεί ούτε μια λέξη και είναι άκρως διαφωτιστικό!!
Δείτε το:



Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχογενής κατάσταση, αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. O ασθενής περιορίζει την πρόσληψη τροφής εκούσια, φοβούμενος την αύξηση του βάρους. Η ασθένεια αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερη στην εφηβεία .

Τι προκαλεί τη νευρική ανορεξία;
Κουλτούρα: Τα πρότυπα των γυναικών που παρουσιάζονται καθημερινά στα περιοδικά και στην τηλεόραση, είναι εκείνα που έχουν τέλειες αναλογίες. Κατά συνέπεια , ομορφιά σημαίνει τέλειες αναλογίες. Έτσι , οι γυναίκες, και κυρίως οι έφηβες , βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση και διαρκή δίαιτα για να αποκτήσουν το τέλειο κορμί.
Οικογένεια: Αν η μητέρα σας ή η αδερφή σας ,έχουν νευρική ανορεξία, είναι πιθανό να αποκτήσετε και εσείς. Οι γονείς που πιστεύουν ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι σημαντική, υποβάλουν τα παιδιά τους σε δίαιτα και τα κριτικάρουν έντονα για το σώμα τους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το παιδί τους στη νευρική ανορεξία.
Αλλαγές ζωής και άγχος: Τραυματικές εμπειρίες ,όπως ένας βιασμός αλλά και το άγχος, για παράδειγμα για την αρχή μιας νέας δουλειάς ,μπορεί να οδηγήσει στη νευρική ανορεξία.
Βιολογία: Τα γονίδια, οι ορμόνες αλλά και διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας,είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε νευρική ανορεξία.

Συμπτώματα

1.Απώλεια βάρους
2.Εσφαλμένη εκτίμηση (διαστρέβλωση) για το βάρος και τη μορφή του σώματός της σε βαθμό που να μπορεί να δει το «λίπος» της ακόμα και όταν το σώμα της είναι αποστεωμένο.
3.Αμηνόρροια (απουσία 3 τουλάχιστον εμμήνων ρύσεων)
4.Καταθλιπτική διάθεση, απόσυρση
5.Αϋπνία
6.Ευερεθιστότητα
7.Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
8.Σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος.

Ειδικότερα, πως επηρεάζεται το σώμα μας;

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Σύγχυση στη σκέψη, φόβος για αύξηση βάρους, καταθλιπτική διάθεση, κακή μνήμη, λιποθυμία .
Μαλλιά : Εξασθενίζουν και γίνονται εύθραυστα
Καρδιά: χαμηλή αρτηριακή πίεση, αργός καρδιακός παλμός, «φτερούγισμα» καρδιάς,καρδιακή ανεπάρκεια.
Αίμα:Ανεμία και άλλα αιματολογικά προβλήματα
Μύες,αρθρώσεις,οστά: Εξασθενισμένοι μύες, πρησμένες αρθρώσεις,κατάγματα, οστεοπόρωση.
Νεφροί : Πέτρες, νεφρική ανεπάρκεια.
Πεπτικό σύστημα: Δυσκοιλιότητα, πρήξιμο.
Ορμόνες: Αμηνόρροια(η περίοδος σταματά) , προβλήματα στην ανάπτυξη, προβλήματα σύλληψης. Αν κάποια είναι έγκυος ,μεγαλύτερες πιθανότητες αποβολής ,καισαρικής τομής, μωρό με χαμηλό βάρος, και κατάθλιψης μετά τη γέννα.
Χαμηλό Κάλιο, Μαγνήσιο και Νάτριο.

Μπορεί κάποιος με ανορεξία να θεραπευτεί;
Ναι μπορεί.Με ψυχοθεραπεία αλλά συχνά και  τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.


Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος από τους δικούς σας ή ακόμη και εσείς ,έχετε νευρική ανορεξία, απευθυνθείτε στον οικογενειακό γιατρό σας.
Εκείνος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε και σε ποιους ειδικούς θα πρέπει να απευθυνθείτε.


Πηγές: www.iatronet.gr , www.4woman.gov , www.abkontact.se

Labels: ,

 
posted by Maria at 6:34 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs