Sunday, March 04, 2007
Παχυσαρκία και άπνοια ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
Παχυσαρκία και άπνοια ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Νέα Υόρκη: Η παχυσαρκία και η αποφρακτική άπνοια ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν η μαλθακή υπερώα και άλλοι ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού καταρρέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπλοκάροντας προσωρινά την ροή του αέρα προς τους πνεύμονες. Ένας ασθενής με αποφρακτική άπνοια ύπνου συχνά βιώνει αρκετά σύντομα επεισόδια απουσίας αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ το πρόβλημα συνήθως δεν έχει μοιραίες συνέπειες, ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπνηλία κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Ο Δρ Βιρεντ Σομερς του Κολεγίου Ιατρικής της Κλινικής Μάγιο διενήργησε μελέτη σε δείγμα 3.542 ενηλίκων που είχαν υποβληθεί σε κλινική εκτίμηση για διαταραχές του ύπνου. Κατά τη διάρκεια των 4,7 ετών της παρακολούθησης, 133 άτομα εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή. Μαζί με άλλους εδραιωμένους παράγοντες κινδύνου του μη φυσιολογικού καρδιακού παλμού, η παχυσαρκία προέβλεπε την συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής, όπως και η σοβαρότητα της άπνοιας ύπνου. Μεταξύ των ασθενών 65 ετών και άνω, ωστόσο, μόνο η καρδιακή ανεπάρκεια προέβλεπε την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις, πρώτον στην κατανόηση της εκδήλωσης της κολπικής μαρμαρυγής και δεύτερον στην επιδημία παχυσαρκίας, η οποία συνοδεύεται από σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων με άπνοια ύπνου.

Πηγή:in.gr
 
posted by Maria at 1:22 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs