Wednesday, January 17, 2007
Και στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας
 Και στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες (στις 11 Ιανουαρίου) και στη χώρα μας και ήδη διατίθεται στα φαρμακεία το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά προς το παρόν το κόστος του δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

Το εμβόλιο προσφέρει προστασία σε ποσοστό 70-75%, γίνεται σε τρεις δόσεις, που χορηγούνται σε συνολικό διάστημα έξι μηνών και το κόστος του ανέρχεται σε 555 ευρώ (185 ευρώ η κάθε δόση).

Οι γυναίκες που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου διότι το εμβόλιο προφυλάσσει μόνο από τους υποτύπους 16 και 18 του ιού HPV (Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), οι οποίοι ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα και με τις ενδείξεις, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε νέα κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας (9-13 έτη), αν και ένδειξη χορήγησης του εμβολίου υπάρχει και για κάθε γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχει σεξουαλικές επαφές, όπως και για τις νέες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών, ανεξάρτητα αν αυτές είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές, δηλ. ανεξάρτητα αν οι γυναίκες αυτές είναι ή όχι φορείς του ιού, αρκεί βέβαια να μην εμφανίζουν ήδη νεοπλασματικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή την κυκλοφορία του εμβολίου και την επιστημονική διημερίδα με θέμα «HPV-Εμβόλιο: Από την έρευνα στην εφαρμογή» που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Αγοραστός, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας εμβολιασμός στη χώρα μας, αλλά έρευνα έδειξε ότι το 97% των γυναικών που ρωτήθηκαν είναι διατεθειμένες να πλήρωσουν για να εμβολιαστούν, στην περίπτωση μη κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η διημερίδα διοργανώνεται με στόχο την ενημέρωση των αρμοδίων, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να καταστεί δυνατή η κάλυψη του κόστους του εμβολίου από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Η ύπαρξη σήμερα ενός εμβολίου εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο κατ’ ουσία αποτελεί και το πρώτο εμβόλιο εναντίον του καρκίνου γενικώς, θεωρείται από τους ιατρικούς κύκλους ως ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προόδου στην Ιατρική κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το εμβόλιο, μετά από προσπάθειες περίπου 15 ετών, είναι σήμερα υπαρκτό και οι μελέτες έδειξαν ότι επί ~50.000 γυναικών, με χρόνο παρακολούθησης 5 έτη, προφυλάσσει με αποτελεσματικότητα 100% από τις προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου.

Πρόκειται ουσιαστικά για προφυλακτικό εμβόλιο εναντίον της μόλυνσης από τον ιό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μελέτες σχετικά με την αξιολόγηση κι ενός θεραπευτικού εμβολίου, εναντίον ήδη υπαρχουσών αλλοιώσεων οφειλόμενων στη δράση του ιού.

Τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα εμβόλια εναντίον του HPV προφυλάσσουν μόνον από τους πλέον νοσογόνους και επικίνδυνους, υπότυπους του ιού (υπότυποι 16 και 18), γι' αυτό και οι εμβολιαζόμενες νέες γυναίκες πρέπει να συνεχίζουν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου ή με HPV DNA test, διότι, αν και λιγότερο πιθανό, μπορούν παρά τον εμβολιασμό να μολυνθούν από κάποιο άλλο ογκογόνο στέλεχος του HPV και να νοσήσουν.

Το εμβόλιο, το οποίο έλαβε την άδεια και κυκλοφορεί στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, το Μεξικό και την Ευρώπη είναι ένα τετραδύναμο εμβόλιο, δηλ. εμβόλιο εναντίον των ογκογόνων υποτύπων 16 & 18, αλλά ταυτόχρονα και εναντίον των μη ογκογόνων υποτύπων 6 & 11, υπεύθυνων για την εμφάνιση του 90% των κονδυλωμάτων κυρίως της πρωκτογεννητικής περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ 

 
posted by e-physician at 12:50 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs