Sunday, September 24, 2006
24 Σεπτεμβρίου 2006: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

24 Σεπτεμβρίου 2006: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNESCO διοργανώνει, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με σλόγκαν "Μια καρδιά για μια ζωή".

Με εκδηλώσεις σε περισσότερες από 90 χώρες στον κόσμο -(συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας) - η πρωτοβουλία αυτή, σκοπό έχει να διαδώσει το μήνυμα για υγιή καρδιά, να αφυπνίσει το κοινό σε ό,τι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και να το παρακινήσει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ελέγχοντας και περιορίζοντας τους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου.



Η έλλειψη άσκησης συμβάλλει τα μέγιστα στη γήρανση της καρδιάς, διότι μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο να γίνει υπέρβαρο, παχύσαρκο, και να εμφανίσει διαβήτη και υπέρταση. Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 1/5 των καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως, και εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό, γύρω στο 2030, 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένειες που οφείλονται στον καπνό.

Προωθήσετε το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς "ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ "


Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς στις αναπτυσσόμενες. Στη χώρα μας συμβαίνουν περίπου 30.000 οξέα καρδιακά και 13.000 εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως. Από τα καρδιακά επεισόδια τα 7.000 περίπου πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο και από τους επιβιώσαντες οι 11.000 υποβάλλονται σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και οι 16.000 σε αγγειοπλαστική. Η επιλογή μη υγιεινού τρόπου ζωής κυρίως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιοεξαρτώμενων ασθενειών, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και υπέρταση.


Η υγεία στην Τρίτη ηλικία, εξαρτάται απόλυτα από την επένδυση που έγινε σε αυτή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης συμβάλουν στη παχυσαρκία (κυρίως την κοιλιακή) που και αυτή με τη σειρά της επιδεινώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στην πρώιμη εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη. Η διατροφή μας σήμερα χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση λίπους και ζάχαρης, αναψυκτικών ποτών, χυμών και εύκολων γλυκών. Αυτά τα τρόφιμα δεν μας προσφέρουν μόνο πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων χωρίς να μας δίνουν αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά αλλά παράλληλα δεν μας χορταίνουν, με αποτέλεσμα λίγο μετά τη κατανάλωση τους, να πεινάμε ξανά.

Ένας στους δύο Έλληνες καπνίζει και η χώρα μας, και σε αυτή την περίπτωση, διατηρεί εδώ και χρόνια τη θλιβερή πρωτιά της κατά κεφαλή κατανάλωσης καπνού στη Ευρώπη. Περίπου 15.000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα Γενικά η ανθυγιεινή δίαιτα και η έλλειψη φυσικής άσκησης μαζί με το κάπνισμα εξηγούν τα ¾ των καρδιαγγειακών επεισοδίων που συμβαίνουν στις ανεπτυγμένες χώρες.


Τα καλά νέα είναι ότι η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να προλάβουν τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και βοηθάνε την καρδιά να γερνά με αργούς ρυθμούς. Σε παγκόσμια κλίμακα περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 300 εκατομμύρια από αυτούς είναι παχύσαρκοι. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της πανευρωπαϊκής ιεραρχίας αφού 3 στους 4 έλληνες είναι υπέρβαροι και τα ελληνόπουλα είναι και αυτά πρωταθλητές Ευρώπης στη παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη υπερβαίνει τους 600.000 και το 75% από αυτούς θα πεθάνει από καρδιαγγειακό νόσημα. Υπενθυμίζουμε αυτές τις ανησυχίες και εφέτος στη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, το θέμα της οποίας είναι «Πόσο νέα είναι η καρδιά σας;», με σκοπό να κάνει περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι η επιλογή του τρόπου ζωής σήμερα, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση της καρδιάς και να βελτιώσει την αυριανή τους υγεία.


Βοηθείστε όλοι για να κάνουμε τη διαφορά και να διατηρήσουμε την καρδιά μας νέα για πάντα.

Πηγή:uoi.gr

 
posted by e-physician at 12:06 AM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs