Friday, August 11, 2006
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε εφημερίδες αλλά και τα ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά κανάλια σχετικά με την "επιδρομή" κοπαδιών από μέδουσες στα νερά της Μεσογείου, που ίσως κατευθυνθούν και προς την Ελλάδα, πιστεύω ότι οι παρακάτω οδηγίες θα φανούν χρήσιμες.

Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από μια επαφή – κέντρισμα από τσούχτρα ή μέδουσα είναι, (ανάλογα με την περίπτωση, δηλαδή αν είναι βαριά ή ελαφριά)τα εξής:

• Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σας κέντρισε.
• Ναυτία ή και δυσκολία αναπνοής.
• Πτώση πίεσης.
• Ταχυκαρδία.
• Κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ!

Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αρχικά μόνοι σας, κάνοντας τις παρακάτω ενέργειες:


1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και στα χέρια σας.

2. Ξέπλυνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.

3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζετε η φαγούρα και το τσούξιμο.

5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως κορτιζόνης.

Σε περίπτωση που κάποιος στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Πηγή:iatronet.gr
 
posted by e-physician at 3:09 PM | Permalink |


3 Comments:


At 5:10 PM, Blogger artfarted

Πριν από μια βδομάδα ακριβώς ήρθα σε επαφή με μια πορφυρή τσούχτρα στην Κύθνο. Ήταν επίπονη εμπειρία και ακόμα το σημάδι αριστερά στο στέρνο μου είναι ορατό. Ονόμασα το σημάδι αυτό "Γαλλική Πολυνησία" γιατί μοιάζει με σύμπλεγμα νησιών, ένα τόξο από γρατσουνιές, από το ύψος του ώμου μέχρι τη μασχάλη.
Το τραγελαφικό στην ιστορία είναι ότι βγαίνοντας στην ακτή μάζεψα και μια μέλισσα που την είδα να πνίγεται μπροστά μου. Η καλή μελισσούλα τελικά δεν ήθελε να ζήσει γιατί με κέντρισε! Έτσι λοιπόν βγήκα έξω πυροβολημένος από τσούχτρα και κεντρισμένος από μέλισσα. Το κέντρισμα της μέλισσας πέρασε αμέσως με μια αλοιφή αλλά η πληγή από την τσούχτρα ακόμα με φαγουρίζει.

 

At 11:36 PM, Blogger vasvoe

εγώ ήξερα πως δεν πρέπει να τρίβουμε την περιοχή που ακούμπησε η τσούχτρα γιατί σπάνε οι θύλακες με το υγρό και το κάνει χειρότερο

 

At 5:27 PM, Blogger e-physician

Artfarted, η περιγραφή σου είναι τέλεια. Αν και το τσίμπημα της τσούχτρας και τα σημάδια που αφήνει μετά από κάποιο καιρό εξαφανίζονται, τα σημάδια που αφήνει μια τσούχτρα γυναίκα ίσως να μη φύγουν ποτέ! Άσχετο αλλά θυμήθηκα ένα φίλο μου που ονόμαζε όλες τις γυναίκες τσούχτρες. Φυσικά και δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο ,είναι όμως οι περισσότερες.
Vas, την άμμο τη χρησιμοποιείς για να μην έρθουν τα χέρια σου σε επαφή με τα τυχόν υπολείμματα της τσούχτρας ,για παράδειγμα τα πλοκάμια που ίσως να υπάρχουν στο δέρμα.Ύστερα αυτό το κάνεις αμέσως πριν δημιουργηθούν θύλακες με υγρό οι οποίοι δε δημιουργούνται πάντα.

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs