Tuesday, August 01, 2006
Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο
Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο είναι μια σημαντική νόσος ή οποία τα τελευταία χρόνια αρχίζει και βρίσκει την απαιτούμενη προσοχή από τον ιατρικό κόσμο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Γιατί συμβαίνουν άπνοιες στον ύπνο;

Κατα τη διάρκεια του ύπνου, σε μερικά άτομα, οι μαλακοί ιστοί των ανώτερων αεροφόρων οδών χαλαρώνουν τόσο ώστε τελικά αποκλείουν τελείως την δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες.
Κατά την διάρκεια αυτής της απόφραξης παρατηρείται συνήθως ροχαλητό και όσο η απόφραξη παρατείνεται όλο και περισσότερο μειώνεται η οξυγόνωση του αίματος και των ιστών του σώματος και το ροχαλητό επιδεινώνεται.
Τελικά ο ασθενής ξυπνά ξαφνικά, συνήθως αναζητώντας αέρα, και αμέσως ξανακοιμάται. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναλλαμβάνεται συνεχώς κάθε νύκτα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο ασθενής.

Καθώς το συγκεκριμένο άτομο δεν απολαμβάνει τον κανονικό βαθύ ύπνο διάφορες αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.
Στην πρωινή έγερση, αυτός ο ασθενής είναι συνήθως κουρασμένος και η ημερήσια υπνηλία αποτελεί ένα πρωταρχικό σύμπτωμα.
Η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο συνοδεύεται επίσης με διαταραχές στην σεξουαλικότητα, διαταραχές μνήμης, προσοχής και αλλαγές στην προσωπικότητα, όπως για παράδειγμα έντονη ευερεθιστότητα.

Ως κανόνας, η άπνοια στον ύπνο αναγνωρίζεται αρχικά από τον/την συνοδό του κρεβατιού.

Ο τυπικός ασθενής είναι ένα παχύσαρκο άτομο με αρτηριακή υπέρταση, ενώ περίπου 17% των παχύσαρκων παιδιών παρουσιάζουν σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο.
Όπως και άλλες αιτίες ημερήσιας υπνηλίας, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες για ατυχήματα (όπως οδικά ή εργατικά).
Επιπροσθέτως, συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο ανθεκτικής στα φάρμακα αρτηριακής υπέρτασης, καρδιακών αρρυθμιών, οξέως εμφάγματος του μυοκαρδίου και μερικές φορές καταλήγει στο θάνατο.
Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, όταν συνδυάζεται με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής ή αναπνευστικής δυσλειτουργίας και ανεπάρκειας.

Η διερεύνηση του συνδρόμου απνοιών γίνεται με την εφαρμογή διαφόρων εξετάσεων και καταλήγει στην πολυσωματοκαταγραφική μελέτη. Το οξυγόνο κατά την διάρκεια της εξέτασης διαπιστώνεται συνήθως οτι μειώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα και διαπιστώνονται πολλές ταχυ- ή βραδυ- αρρυθμίες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει απώλεια σωματικού βάρους, απαγόρευση χρήσης αλκοόλ ειδικά πριν τον ύπνο, πλάγια θέση σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου.
Όμως η πρωταρχική θεραπεία του συνδρόμου και συχνά η μόνη εφικτή πρακτικά είναι η εφαρμογή ειδικής ρινικής μάσκας- ή αλλιώς cpap mask- κατά τη διάρκεια του ύπνου, με την οποία χορηγείται αέρας υπό πίεση στις ανώτερες αεροφόρες οδούς, τέτοια ώστε να παραμένουν ανοικτές και να αποφεύγονται οί άπνοιες.
Για να δειτε μια τέτοια μάσκα πατήστε εδω:
http://www.cpap.com/viewImage.php?PNum=2161&Image=BreatheX-CPAP-Detached-Usage-Left.jpg

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο έχουν σημαντική εφαρμογή ειδικές χειρουργικές τεχνικές πλαστικής αποκατάστασης των ιστών του φάρυγγα.

Πηγή:anapnoi.net
 
posted by e-physician at 5:23 PM | Permalink |


3 Comments:


At 8:31 PM, Anonymous Anonymous

Η γυναίκα μου έχει παρατηρήσει το εξής: μερικές φορές, είναι σαν να "κρατάω" την αναπνοή μου στον ύπνο. Ούτε κιλά πρέπει να χάσω, ούτε πίνω και καπνίζω. Συμβαίνει τυχαία. Αυτό, που μπορεί να οφείλεται; Κούραση; Άγχος;

 

At 11:51 PM, Blogger Bliss

epitelous brhka blog panw sta endiaferonta m k stis spoudes m !!!!!

 

At 1:44 PM, Blogger e-physician

Αγαπητέ anonymous,
Το απνοϊκό σύνδρομό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες εκτός από εκείνους που αναφέρθηκαν στο blog οι οποίοι είναι και οι πιο συχνοί.
Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει ρινική απόφραξη ή κάποια γναθοπροσωπική «δυσμορφία» ή κάποια μεταβολική διαταραχή. Μπορεί όμως να είναι μια οικογενής προδιάθεση, να οφείλεται δηλαδή στην κληρονομικότητα και να το είχε πχ. και ο πατέρας σου. Για να δεις τι ακριβώς είναι ,θα πρέπει να γίνει μια «μελέτη ύπνου» από κάποιον ειδικό, έτσι ώστε να καταγραφούν όλοι εκείνοι οι παράμετροι που θα οδηγήσουν στη διάγνωση και στο αν έχεις το σύνδρομο άπνοιας και σε ποιο βαθμό και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Margo welcome ;)

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs