Wednesday, July 19, 2006
Ακόμα ένας ασθενής ξαναστέκεται όρθιος χάρη σε εγκεφαλικό βηματοδότη
Ακόμα ένας ασθενής ξαναστέκεται όρθιος χάρη σε εγκεφαλικό βηματοδότη-Ευαγγελισμός για ζωή

Μια εμφυτεύσιμη συσκευή που διεγείρει ηλεκρικά τον εγκέφαλο, όπως οι βηματοδότες διεγείρουν την καρδιά, επέτρεψε σε έναν 21χρονο, που ξύπνησε μια μέρα χωρίς να μπορεί να κρατήσει ορθό το σώμα του, να ξαναπερπατήσει φυσιολογικά μέσα σε δύο ημέρες.

Η εντυπωσιακή μέθοδος εφαρμόστηκε για τη φορά στον κόσμο πριν από δύο μήνες, από την ομάδα του Δρ. Δαμιανού Σακά στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα της Τρίτης, ακόμα 1.000 άτομα που πάσχουν από διάφορες μορφές δυστονίας, δηλαδή έλλειψη συντονισμού στις κινήσεις του σώματος, έχουν απευθυνθεί στο νοσοκομείο, και 100 από αυτούς έχουν ήδη κριθεί κατάλληλοι για την επέμβαση.

Ο 21χρονος Κώστας Γαρνέλης παρουσίασε «καμπτομορφία» ξαφνικά πριν από δύο μήνες: «Ξύπνησε ένα πρωί με ελαφρύ πόνο στον αυχένα [...] Μέχρι το μεσημέρι δεν μπορούσα να κρατήσω όρθο το κεφάλι μου». Μέσα σε τρεις ημέρες, ο Κώστας μπορούσε να κινείται μόνο σκυμένος, με το κεφάλι να κρέμεται μέχρι τα γόνατα.Αν και η αιτιολογία της πάθησης δεν διευκρινίστηκε, ο βηματοδότης αποδείχθηκε θαυματουργός.

Στη διάρκεια της επέμβασης, διάρκειας περίπου επτά ωρών, και ενώ ο ασθενής διατηρούσε τις αισθήσεις του και μιλούσε, οι γιατροί εμφύτευσαν στο θώρακά του έναν βηματοδότη με ηλεκτρόδια που διέρχονται από την περιοχή του λαιμού και καταλήγουν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Παρόμοιοι βηματοδότες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, και σε ορισμένες περιπτώσεις και για την καταπολέμηση της μείζονος κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η ομάδα του Δρ. Σακά είναι η πρώτη που εφαρμόζει τη μέθοδο κατά της καμπτομορφίας.

Πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση ήταν η 27χρονη Μαρία Τσεκούρα από το Αγρίνιο, η οποία παρέμενε επί τρία χρόνοα καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά μπόρεσε να περπατήσει σχεδόν τελείως φυσιολογικά μόλις μία ημέρα μετά το χειρουργείο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 7229250.

Πηγή:in.gr
 
posted by e-physician at 1:55 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs