Wednesday, June 14, 2006
14 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας
14 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας
Παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας η σημερινή, δεν καθορίστηκε τυχαία αφού είναι η 14 Ιουνίου, η ημέρα γενεθλίων του Karl Landsteiner του γιατρού που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε για την ανακάλυψή του αυτή με το Nobel ιατρικής το 1930.
Ο σκοπός του εορτασμού δεν είναι η προσέλκυση απλά νέων αιμοδοτών στις 14 Ιουνίου, αλλά να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεχούς επαγρύπνησης σχετικά με τη σπουδαιότητα της μη αμειβόμενης εθελοντικής προσφοράς αίματος και να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν κανονικοί δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Συμπεριλαμβανομένων και όλων αυτών που έχουν δώσει ήδη αίμα κάποιες φορές για περιστατικά φίλων και συγγενών.
Επίσης σκοπός είναι να προωθηθεί η υγιής συμπεριφορά και τρόπος ζωής σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες. Το επίκεντρο της παγκόσμιας ημέρας είναι η νεολαία να υπάρξει μια νέα γενιά εθελοντών αιμοδοτών να ακολουθήσει το παράδειγμα, προωθώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια του αίματος οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Στην χώρα μας θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και Εθελοντικές Αιμοδοσίες από την Ομοσπονδία μας και τους Συλλόγους μέλη της, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) και με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) από τις 3 Ιουνίου μέχρι και τις 17 Ιουνίου 2006, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Οι πόλεις που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις είναι :
Γιάννενα
Ξυλόκαστρο Κορινθίας
Ρόδος
Σέρβια Κοζάνης
Τυχερό Έβρου
Σύρος
Πάτρα
Κομοτηνή
Χαλανδρίτσα Αχαΐας
Σαντορίνη
Κω
Κέρκυρα
Ιτέα
Βόλος
Αθήνα
Ηράκλειο
Κοζάνη
Λήμνος
Καβάλα
Αλεξανδρούπολη
Ξάνθη
Ορεστιάδα
Λουτράκι Κορινθίας
Σέρρες – Θεσσαλονίκη
Κόρινθος
Ημαθία
Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο ,
από τις 9:30 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ..
Σας περιμένουμε όλους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών )
Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:
---Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα.
---Σωστότερη λύση θα είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της χώρας μας να γίνουν συστηματικοi εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
---Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα»
---Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.
Τι είναι η αιμοδοσία
Η Αιμοδοσία είναι ξεχωριστός τομέας της Αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια. Για να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς τομείς του έργου της, επιβάλλεται να υπάρχει οργάνωση, η Οργάνωση της Αιμοδοσίας.
Αυτή η οργάνωση έχει ένα ενιαίο σύστημα, και είναι αξιοσημείωτο αυτό, γιατί ίσως είναι από τα λίγα παραδείγματα στην ιατρική, που οι άνθρωποι που ασχολούνται με ένα τομέα, οι μεταγγισιολόγοι, μιλάνε στην ίδια γλώσσα, χρησιμοποιούνε τα ίδια σύμβολα και τις ίδιες τεχνικές σε όλο το κόσμο.
Φυσικά αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία Ειδικών Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που τις αρχές του ακολουθεί και η Χώρα μας.
Κάθε χώρα έχει μια ειδική νομοθεσία για την Αιμοδοσία.
Αυτή η ειδική νομοθεσία προβλέπει για την Αιμοδοσία:
Την εθελοντική μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και την απαγόρευση κέρδους από τη διάθεση προϊόντων αίματος.
Τα κριτήρια επιλογής ή αποκλεισμού των αιμοδοτών.
Τον τρόπο συλλογής του αίματος.
Τον τρόπο παρασκευής των παραγώγων αίματος και πλάσματος.
Τις αρχές συντήρησης του αίματος και των παραγώγων.
Τον τρόπο παράδοσης και διακίνησης του αίματος και των παραγώγων
Τέλος τον εργαστηριακό έλεγχο με τις εργαστηριακές εξετάσεις που επιβάλλονται (ορολογικές, καθορισμός ομάδων, έλεγχος νοσημάτων που μεταδίδονται με την μετάγγιση και έλεγχος στειρότητας).
Την πρακτική της μετάγγισης δηλ. τον τρόπο αίτησης ενός αίματος για μετάγγιση, τον τρόπο επιλογής του αίματος και τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να προηγηθούν από μια μετάγγιση.
Τον απαράβατο όρο της τήρησης δελτίων καταγραφής όλων αυτών των διαδικασιών ώστε να είναι δυνατός ο πολλαπλός έλεγχος που εξασφαλίζει την αποτροπή των συμβαμάτων.
Επειδή η Αιμοδοσία συνεχώς εξελίσσεται, η νομοθεσία εκσυγχρονίζεται με Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.
Η Οργάνωση της Αιμοδοσίας περιλαμβάνει τα Κέντρα και τους Σταθμούς Αιμοδοσίας.
Οι τομείς που καλύπτουν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι οι πιο κάτω:
Η εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας αίματος και παραγώγων.
Η ασφάλεια στη μετάγγιση με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετάδοσης λοιμωδών νόσων, όπως η σύφιλη, η ηπατίτιδα Β και C και το AIDS.
0 εργαστηριακός έλεγχος και η παρασκευή του αίματος.
Η προετοιμασία του αίματος για την μετάγγιση.
Η παρακολούθηση χρόνιων ασθενών με συγγενή αιματολογικά νοσήματα και σαν παράδειγμα αναφέρονται η αιμορροφιλία και το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας, η Μεσογειακή Αναιμία.
0 έλεγχος και η αντιμετώπιση των διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος ( αιμορραγική διάθεση, θρόμβωση).
0 έλεγχος των αυτοάνοσων νοσημάτων του αίματος.
0 έλεγχος της ιστοσυμβατότητας δηλ. των αντιγόνων των ιστών, με σκοπό την επιλογή του κατάλληλου δότη για ένα δέκτη, για μια μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Επίσης σαν έργο έχουν την παρασκευή αντιορρών, που χρησιμοποιούνται σαν αντιδραστήρια, την παρασκευή των παραγώγων πλάσματος και την συντήρηση των στοιχείων του αίματος με τη μέθοδο της Κρυοβιολογίας.
Η πλασμα-κυπαροαφαίρεση, με τα καινούργια μηχανήματα.
Η εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Η Αιμοδοσία, ως εξαιρετικά εξειδικευμένος τομέας, πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στον τομέα της Αιμοδοσίας.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος Αιμοδότης
Κάθε χώpα έχει τους δικούς της κανονισμούς για τον καθορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πλήρη ένας υποψήφιος αιμοδότης.
Όμως στα γενικά σημεία υπάρχει συμφωνία όλων των χωρών, που οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι κάτω από Κρατικό έλεγχο και ακολουθούν τα διεθνώς παραδεδεγμένα και τυποποιημένα από την Διεθνή Κοινότητα Αιμοδοσίας:
Πριν την αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας στην οποία προσέρχεται.
Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως επιλογή του αιμοδότη και περιλαμβάνει κλινικά και εργαστηριακό έλεγχο:
Λήψη συντόμου ιατρικού ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που αποβλέπει στην αποκάλυψη παθήσεων οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντένδειξη για τη λήψη αίματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τη συνεργασία του αιμοδότη και υπογράφεται από αυτόν.
Σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος του αιμοδότη. Ο σφυγμός πρέπει να είναι ρυθμικός και οι σφίξεις 50-110 / λεπτό και η αρτηριακή πίεση, συστολική μεταξύ 95-180 mmH9 και η διαστολική 50-100 mmHg.
Προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη του υποψήφιου.
Οι διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη της εθελοντικής Αιμοδοσίας, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης (450 ml) από τα 5 κιλά που διαθέτει ο κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα περίπου μήνα.
Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοληψία πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά αίματος.
Η αιμοδοσία είναί τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-1 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία, από το φόβο μήπως επιβαρυνθεί η κατάσταση υγείας του αιμοδότη ή μήπως μεταβιβαστεί με τη μετάγγιση ένα λοιμώδες νόσημα στον δέκτη.
1. Ηπατίτιδα.
Αποκλείονται σαν αιμοδότες άτομα που τους τελευταίους 6 μήνες χειρουργήθηκαν ή δέχθηκαν μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αίματος.
Αποκλείονται σαν αιμοδότες για 6 μήνες, όσοι ήρθαν σε σε επαφή με άτομα που πέρασαν ηπατίτιδα. Αποκλείονται σαν αιμοδότες όσοι έχουν θετικό το Αυστραλιανό Αντιγόνο ηπατίτιδας -Β και το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας C , στο αίμα τους.
2. Ελονοσία.
Άτομα που πέρασαν ελονοσία, αποκλείονται από αιμοδοσία. Όσοι ταξίδεψαν σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία μπορούν να αιμοδοτήσουν έξι μήνες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα εφ όσον δεν έχουν πυρετό και συμπτώματα. Όσοι προέρχονται από χώρες που ενδημεί η ελονοσία αποκλείονται για τρία χρόνια.
3. Άτομα που νόσησαν από οποιαδήποτε λοίμωξη, Θα κρίνονται από το υπεύθυνο προσωπικό της Αιμοδοσίας.
4. Δεν πρέπει να δίνουν αίμα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιακό νόσημα, διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμία ή άλλο σοβαρό νόσημα.
5. 0 αιμοδότης κατά την διάρκεια της λήψης του ιατρικού ιστορικού, πρέπει να αναφέρει τυχόν συμπτώματα και παλαιότερη νόσηση από αφροδίσιο νόσημα, ώστε να βοηθηθεί ο υπεύθυνος της Αιμοδοσίας να κρίνει με ασφάλεια.
6. Λόγω του κινδύνου του AIDS (Επίκτητη Ανοσολογική Ανεπάρκεια) που οφείλεται σε έναν ιό που κυκλοφορεί στο αίμα και προσβάλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού, προκαλώντας μείωση της αντίστασης του σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για την λοίμωξη αυτή.
Δεν πρέπει να δίνουν αίμα:
---Άνδρες και γυναίκες, που γνωρίζουν άτι έχουν AIDS ή έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS.
---Άνδρες, που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άλλο άνδρα.
---Άνδρες και γυναίκες, που είχαν σεξουαλική επαφή με άτομα που ζουν ή προέρχονται από την Αφρική (στις χώρες κάτω από τη Σαχάρα) τη νοτιοανατολική Ασία, τη νότια Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
---Άνδρες και γυναίκες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους
---Άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
---Οι ερωτικοί σύντροφοι των ατόμων των παραπάνω κατηγοριών.
7. Σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις απαγορεύουν την αιμοδοσία. Εποχιακές αλλεργικές καταστάσεις και λήψη αντιαλλεργικών φαρμάκων απαγορεύουν προσωρινά μόνο την αιμοληψία.
8. Σχετικά με τους εμβολιασμούς δίνονται οι εξής οδηγίες:
---Αποφυγή αιμοδοσίας επί 3 εβδομάδες μετά το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, κίτρινου πυρετού και πολιομυελίτιδας από το στόμα (SABIN).
---Η αιμοδοσία είναι δυνατή 24 ώρες μετά τα παρακάτω εμβόλια εφ' όσον βέβαια ο υποψήφιος αιμοδότης δεν έχει τα συμπτώματα: τετάνου, τυφοειδούς πυρετού, παρατύφων, χολέρας, διφθερίτιδας, γρίπης, πολιομυελίτιδας (SALlη και πανώλους.
9. Οι έγκυες δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον τοκετό.
10. Εάν ο αιμοδότης παίρνει φάρμακα η απόφαση για την πραγματοποίηση αιμοληψίας αφήνεται στην κρίση του γιατρού της Αιμοδοσίας
11. Άτομα που είναι ετερόζυγοι φορείς Μεσογειακής Αναιμίας, Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας και έχουν ελαφρές διαταραχές των ενζύμων των ερυθροκυττάρων (ανεπάρκεια G-6PD) μπορούν να αιμοδοτήσουν εφ’ όσον το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης τους είναι άνω των 12gr/dl.
Εργαστηριακός έλεγχος του αίματος
Μετά την αιμοληψία, στην τράπεζα αίματος γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν απαραιτήτως:
Προσδιορισμό ομάδων αίματος των συστημάτων ΑΒΟ και Ρέζους.
Δοκιμασίες για την πρόληψη λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται με το αίμα:
1. Έλεγχος για σύφιλη. Αν το αποτέλεσμα είναι Θετικό, γίνεται επιβεβαίωση με εξειδικευμένη μέθοδο.
2. Έλεγχος για το αντιγόνο κατά της ηπατίτιδας B
3. Έλεγχος για το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας
4. Έλεγχος για το αντίσωμα κατά του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.
Ο έλεγχος γίνεται με αντιδραστήρια και μεθόδους μεγάλης ευαισθησίας και ειδικότητας. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, γίνεται επιβεβαίωση σε δεύτερο νέο δείγμα αίματος με εξειδικευμένη μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το αίμα αχρηστεύεται και ο αιμοδότης ενημερώνεται κατάλληλα από τον αρμόδιο γιατρό της αιμοδοσίας, δέχεται ιατρική συμβουλή και ψυχοκοινωνική στήριξη. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε αυστηρά πλαίσια δεοντολογίας και τήρησης του απορρήτου.
(Στο Πε.Πα.Γ.Ν.Η λειτουργεί Τμήμα Αιμοληψιών όπου γίνεται η εθελοντική Αιμοδοσία. Το τμήμα αυτό είναι ανοικτό για τους Αιμοδότες καθημερινά το πρωϊ: 8.30 πμ έως 2.00μμ και το απόγευμα 4.00μμ έως 7.00μμ. εκτός Σαββάτου, Κυριακής και Αργιών όπου είναι ανοικτά μόνο πρωϊ 8.30πμ έως 2.00μμ.)
Παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας η σημερινή, δεν καθορίστηκε τυχαία αφού είναι η 14 Ιουνίου, η ημέρα γενεθλίων του Karl Landsteiner του γιατρού που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε για την ανακάλυψή του αυτή με το Nobel ιατρικής το 1930.
Ο σκοπός του εορτασμού δεν είναι η προσέλκυση απλά νέων αιμοδοτών στις 14 Ιουνίου, αλλά να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεχούς επαγρύπνησης σχετικά με τη σπουδαιότητα της μη αμειβόμενης εθελοντικής προσφοράς αίματος και να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν κανονικοί δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Συμπεριλαμβανομένων και όλων αυτών που έχουν δώσει ήδη αίμα κάποιες φορές για περιστατικά φίλων και συγγενών.
Επίσης σκοπός είναι να προωθηθεί η υγιής συμπεριφορά και τρόπος ζωής σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες. Το επίκεντρο της παγκόσμιας ημέρας είναι η νεολαία να υπάρξει μια νέα γενιά εθελοντών αιμοδοτών να ακολουθήσει το παράδειγμα, προωθώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια του αίματος οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Στην χώρα μας θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και Εθελοντικές Αιμοδοσίες από την Ομοσπονδία μας και τους Συλλόγους μέλη της, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) και με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) από τις 3 Ιουνίου μέχρι και τις 17 Ιουνίου 2006, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Οι πόλεις που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις είναι :
Γιάννενα
Ξυλόκαστρο Κορινθίας
Ρόδος
Σέρβια Κοζάνης
Τυχερό Έβρου
Σύρος
Πάτρα
Κομοτηνή
Χαλανδρίτσα Αχαΐας
Σαντορίνη
Κω
Κέρκυρα
Ιτέα
Βόλος
Αθήνα
Ηράκλειο
Κοζάνη
Λήμνος
Καβάλα
Αλεξανδρούπολη
Ξάνθη
Ορεστιάδα
Λουτράκι Κορινθίας
Σέρρες – Θεσσαλονίκη
Κόρινθος
Ημαθία
Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο ,
από τις 9:30 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ..
Σας περιμένουμε όλους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών )
Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:
---Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα.
---Σωστότερη λύση θα είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της χώρας μας να γίνουν συστηματικοi εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
---Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα»
---Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.
Τι είναι η αιμοδοσία
Η Αιμοδοσία είναι ξεχωριστός τομέας της Αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια. Για να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς τομείς του έργου της, επιβάλλεται να υπάρχει οργάνωση, η Οργάνωση της Αιμοδοσίας.
Αυτή η οργάνωση έχει ένα ενιαίο σύστημα, και είναι αξιοσημείωτο αυτό, γιατί ίσως είναι από τα λίγα παραδείγματα στην ιατρική, που οι άνθρωποι που ασχολούνται με ένα τομέα, οι μεταγγισιολόγοι, μιλάνε στην ίδια γλώσσα, χρησιμοποιούνε τα ίδια σύμβολα και τις ίδιες τεχνικές σε όλο το κόσμο.
Φυσικά αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία Ειδικών Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που τις αρχές του ακολουθεί και η Χώρα μας.
Κάθε χώρα έχει μια ειδική νομοθεσία για την Αιμοδοσία.
Αυτή η ειδική νομοθεσία προβλέπει για την Αιμοδοσία:
Την εθελοντική μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και την απαγόρευση κέρδους από τη διάθεση προϊόντων αίματος.
Τα κριτήρια επιλογής ή αποκλεισμού των αιμοδοτών.
Τον τρόπο συλλογής του αίματος.
Τον τρόπο παρασκευής των παραγώγων αίματος και πλάσματος.
Τις αρχές συντήρησης του αίματος και των παραγώγων.
Τον τρόπο παράδοσης και διακίνησης του αίματος και των παραγώγων
Τέλος τον εργαστηριακό έλεγχο με τις εργαστηριακές εξετάσεις που επιβάλλονται (ορολογικές, καθορισμός ομάδων, έλεγχος νοσημάτων που μεταδίδονται με την μετάγγιση και έλεγχος στειρότητας).
Την πρακτική της μετάγγισης δηλ. τον τρόπο αίτησης ενός αίματος για μετάγγιση, τον τρόπο επιλογής του αίματος και τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να προηγηθούν από μια μετάγγιση.
Τον απαράβατο όρο της τήρησης δελτίων καταγραφής όλων αυτών των διαδικασιών ώστε να είναι δυνατός ο πολλαπλός έλεγχος που εξασφαλίζει την αποτροπή των συμβαμάτων.
Επειδή η Αιμοδοσία συνεχώς εξελίσσεται, η νομοθεσία εκσυγχρονίζεται με Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.
Η Οργάνωση της Αιμοδοσίας περιλαμβάνει τα Κέντρα και τους Σταθμούς Αιμοδοσίας.
Οι τομείς που καλύπτουν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι οι πιο κάτω:
Η εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας αίματος και παραγώγων.
Η ασφάλεια στη μετάγγιση με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετάδοσης λοιμωδών νόσων, όπως η σύφιλη, η ηπατίτιδα Β και C και το AIDS.
0 εργαστηριακός έλεγχος και η παρασκευή του αίματος.
Η προετοιμασία του αίματος για την μετάγγιση.
Η παρακολούθηση χρόνιων ασθενών με συγγενή αιματολογικά νοσήματα και σαν παράδειγμα αναφέρονται η αιμορροφιλία και το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας, η Μεσογειακή Αναιμία.
0 έλεγχος και η αντιμετώπιση των διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος ( αιμορραγική διάθεση, θρόμβωση).
0 έλεγχος των αυτοάνοσων νοσημάτων του αίματος.
0 έλεγχος της ιστοσυμβατότητας δηλ. των αντιγόνων των ιστών, με σκοπό την επιλογή του κατάλληλου δότη για ένα δέκτη, για μια μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Επίσης σαν έργο έχουν την παρασκευή αντιορρών, που χρησιμοποιούνται σαν αντιδραστήρια, την παρασκευή των παραγώγων πλάσματος και την συντήρηση των στοιχείων του αίματος με τη μέθοδο της Κρυοβιολογίας.
Η πλασμα-κυπαροαφαίρεση, με τα καινούργια μηχανήματα.
Η εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Η Αιμοδοσία, ως εξαιρετικά εξειδικευμένος τομέας, πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στον τομέα της Αιμοδοσίας.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος Αιμοδότης
Κάθε χώpα έχει τους δικούς της κανονισμούς για τον καθορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πλήρη ένας υποψήφιος αιμοδότης.
Όμως στα γενικά σημεία υπάρχει συμφωνία όλων των χωρών, που οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι κάτω από Κρατικό έλεγχο και ακολουθούν τα διεθνώς παραδεδεγμένα και τυποποιημένα από την Διεθνή Κοινότητα Αιμοδοσίας:
Πριν την αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας στην οποία προσέρχεται.
Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως επιλογή του αιμοδότη και περιλαμβάνει κλινικά και εργαστηριακό έλεγχο:
Λήψη συντόμου ιατρικού ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που αποβλέπει στην αποκάλυψη παθήσεων οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντένδειξη για τη λήψη αίματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τη συνεργασία του αιμοδότη και υπογράφεται από αυτόν.
Σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος του αιμοδότη. Ο σφυγμός πρέπει να είναι ρυθμικός και οι σφίξεις 50-110 / λεπτό και η αρτηριακή πίεση, συστολική μεταξύ 95-180 mmH9 και η διαστολική 50-100 mmHg.
Προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη του υποψήφιου.
Οι διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη της εθελοντικής Αιμοδοσίας, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης (450 ml) από τα 5 κιλά που διαθέτει ο κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα περίπου μήνα.
Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοληψία πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά αίματος.
Η αιμοδοσία είναί τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-1 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία, από το φόβο μήπως επιβαρυνθεί η κατάσταση υγείας του αιμοδότη ή μήπως μεταβιβαστεί με τη μετάγγιση ένα λοιμώδες νόσημα στον δέκτη.
1. Ηπατίτιδα.
Αποκλείονται σαν αιμοδότες άτομα που τους τελευταίους 6 μήνες χειρουργήθηκαν ή δέχθηκαν μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αίματος.
Αποκλείονται σαν αιμοδότες για 6 μήνες, όσοι ήρθαν σε σε επαφή με άτομα που πέρασαν ηπατίτιδα. Αποκλείονται σαν αιμοδότες όσοι έχουν θετικό το Αυστραλιανό Αντιγόνο ηπατίτιδας -Β και το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας C , στο αίμα τους.
2. Ελονοσία.
Άτομα που πέρασαν ελονοσία, αποκλείονται από αιμοδοσία. Όσοι ταξίδεψαν σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία μπορούν να αιμοδοτήσουν έξι μήνες μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα εφ όσον δεν έχουν πυρετό και συμπτώματα. Όσοι προέρχονται από χώρες που ενδημεί η ελονοσία αποκλείονται για τρία χρόνια.
3. Άτομα που νόσησαν από οποιαδήποτε λοίμωξη, Θα κρίνονται από το υπεύθυνο προσωπικό της Αιμοδοσίας.
4. Δεν πρέπει να δίνουν αίμα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιακό νόσημα, διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμία ή άλλο σοβαρό νόσημα.
5. 0 αιμοδότης κατά την διάρκεια της λήψης του ιατρικού ιστορικού, πρέπει να αναφέρει τυχόν συμπτώματα και παλαιότερη νόσηση από αφροδίσιο νόσημα, ώστε να βοηθηθεί ο υπεύθυνος της Αιμοδοσίας να κρίνει με ασφάλεια.
6. Λόγω του κινδύνου του AIDS (Επίκτητη Ανοσολογική Ανεπάρκεια) που οφείλεται σε έναν ιό που κυκλοφορεί στο αίμα και προσβάλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού, προκαλώντας μείωση της αντίστασης του σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για την λοίμωξη αυτή.
Δεν πρέπει να δίνουν αίμα:
---Άνδρες και γυναίκες, που γνωρίζουν άτι έχουν AIDS ή έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS.
---Άνδρες, που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άλλο άνδρα.
---Άνδρες και γυναίκες, που είχαν σεξουαλική επαφή με άτομα που ζουν ή προέρχονται από την Αφρική (στις χώρες κάτω από τη Σαχάρα) τη νοτιοανατολική Ασία, τη νότια Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
---Άνδρες και γυναίκες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους
---Άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
---Οι ερωτικοί σύντροφοι των ατόμων των παραπάνω κατηγοριών.
7. Σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις απαγορεύουν την αιμοδοσία. Εποχιακές αλλεργικές καταστάσεις και λήψη αντιαλλεργικών φαρμάκων απαγορεύουν προσωρινά μόνο την αιμοληψία.
8. Σχετικά με τους εμβολιασμούς δίνονται οι εξής οδηγίες:
---Αποφυγή αιμοδοσίας επί 3 εβδομάδες μετά το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, κίτρινου πυρετού και πολιομυελίτιδας από το στόμα (SABIN).
---Η αιμοδοσία είναι δυνατή 24 ώρες μετά τα παρακάτω εμβόλια εφ' όσον βέβαια ο υποψήφιος αιμοδότης δεν έχει τα συμπτώματα: τετάνου, τυφοειδούς πυρετού, παρατύφων, χολέρας, διφθερίτιδας, γρίπης, πολιομυελίτιδας (SALlη και πανώλους.
9. Οι έγκυες δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον τοκετό.
10. Εάν ο αιμοδότης παίρνει φάρμακα η απόφαση για την πραγματοποίηση αιμοληψίας αφήνεται στην κρίση του γιατρού της Αιμοδοσίας
11. Άτομα που είναι ετερόζυγοι φορείς Μεσογειακής Αναιμίας, Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας και έχουν ελαφρές διαταραχές των ενζύμων των ερυθροκυττάρων (ανεπάρκεια G-6PD) μπορούν να αιμοδοτήσουν εφ’ όσον το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης τους είναι άνω των 12gr/dl.
Εργαστηριακός έλεγχος του αίματος
Μετά την αιμοληψία, στην τράπεζα αίματος γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν απαραιτήτως:
Προσδιορισμό ομάδων αίματος των συστημάτων ΑΒΟ και Ρέζους.
Δοκιμασίες για την πρόληψη λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται με το αίμα:
1. Έλεγχος για σύφιλη. Αν το αποτέλεσμα είναι Θετικό, γίνεται επιβεβαίωση με εξειδικευμένη μέθοδο.
2. Έλεγχος για το αντιγόνο κατά της ηπατίτιδας B
3. Έλεγχος για το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας
4. Έλεγχος για το αντίσωμα κατά του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.
Ο έλεγχος γίνεται με αντιδραστήρια και μεθόδους μεγάλης ευαισθησίας και ειδικότητας. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, γίνεται επιβεβαίωση σε δεύτερο νέο δείγμα αίματος με εξειδικευμένη μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το αίμα αχρηστεύεται και ο αιμοδότης ενημερώνεται κατάλληλα από τον αρμόδιο γιατρό της αιμοδοσίας, δέχεται ιατρική συμβουλή και ψυχοκοινωνική στήριξη. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε αυστηρά πλαίσια δεοντολογίας και τήρησης του απορρήτου.
Δεν μολύνεται κανείς από AIDS ή άλλο λοιμώδες νόσημα δίνοντας αίμα.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αίματος είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αίματος είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης.
Πώς θα καλυφθούν οι Ανάγκες της Χώρας
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:
----Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα.
----Σωστότερη λύση θα είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της χώρας μας να γίνουν συστηματικοi εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
----Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα Βρούμε τώρα αίμα
----Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.
----Σωστότερη λύση θα είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της χώρας μας να γίνουν συστηματικοi εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
----Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα Βρούμε τώρα αίμα
----Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.
Που Μπορεί να Απευθυνθεί ο Εθελοντής Αιμοδότης
Στα Κέντρα Αιμοδοσίας και τους Σταθμούς Αιμοδοσίας των μεγάλων Νοσοκομείων όλης της Χώρας.
(Στο Πε.Πα.Γ.Ν.Η λειτουργεί Τμήμα Αιμοληψιών όπου γίνεται η εθελοντική Αιμοδοσία. Το τμήμα αυτό είναι ανοικτό για τους Αιμοδότες καθημερινά το πρωϊ: 8.30 πμ έως 2.00μμ και το απόγευμα 4.00μμ έως 7.00μμ. εκτός Σαββάτου, Κυριακής και Αργιών όπου είναι ανοικτά μόνο πρωϊ 8.30πμ έως 2.00μμ.)
Στα Κινητά Συνεργεία Αιμοληψίας του Vπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που η καθημερινή λειτουργία τους αναγγέλλεται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Στην Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
Τηλέφωνο: 5236.476, 5233.434
Στην Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
Τηλέφωνο: 5236.476, 5233.434
Πηγή:posea.gr,pepagnh.gr-Τμήμα Αιμοληψιών,helping.gr,aimodosia.org,mohaw.gr