Wednesday, May 31, 2006
31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος



Κρούεται καθημερινά ο κώδωνας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς το κάπνισμα αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπαθειών, οι οποίες αποτελούν στις ημέρες μας την πρώτη αιτία θανάτου στο βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο.



Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να κατέχουμε τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, στις τελευταίες μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.
15χρονα παιδία μάλιστα να είναι καθημερινοί χρήστες σε ποσοστό 14%.
Ιδιατέρως ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 4% των 11χρονων στη χώρα μας έχουν δοκιμάσει τσιγάρο!


Ενδιαφέρον είναι να δούμε πως αρχίζει κάποιος το κάπνισμα:

Στο σχολείο, στη δουλειά, στο στρατό, στην παρέα. Πάντοτε, κάποιος φίλος ή φίλη σου άναψε το πρώτο τσιγάρο. Σε έπιασε βήχας, ζαλάδα, αηδία, αναγούλα, εμετός, αλλά... έπρεπε να φανεί ότι μεγάλωσες! Ήθελες να κάνεις κάτι σημαντικό! Φαντάστηκες ότι βρήκες κάποια ξεχωριστή συντροφιά. Φοβήθηκες την κοροϊδία των άλλων, αν έλεγες "όχι δεν καπνίζω".

Οι περισσότεροι ξέρουν πως το κάπνισμα τους κάνει κακό

Ξέρουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα, του φάρυγγα και της ουροδόχου κύστης είναι κάτι που έρχεται με το τσιγάρο. Ξέρουν ότι οι ανεπάρκειες των αρτηριών της καρδιάς, τα εμφράγματα και οι βλάβες στις αρτηρίες του σώματος είναι πάρα πολύ συχνές σαν αποτέλεσμα του καπνίσματος. Η νέα μάνα που έχει ένα μωρό στην κοιλιά της και καπνίζει ξέρει οτι το παιδί της δηλητηριάζεται και μπορεί να πεθάνει μέσα της. Ξέρει ότι η καρδιά του εμβρύου χτυπάει πιο γρήγορα, ανώμαλα και το πώς το παιδί μπορεί να γεννηθεί πρόωρα.

Σκεφτήκατε ποτέ…

Πόσα χρήματα ξοδεύετε καθημερινά για να καταστρέψετε τον εαυτό σας; Αυτά τα χρήματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε άλλες ανάγκες σας χωρίς να κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Γκρινιάζουμε για την μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά μόνοι μας μολύνουμε το περιβάλλον που ζούμε το σπιτικό μας και ρουφάμε μολυσμένο αέρα.

Αγαπάτε το παιδί σας όταν το μολύνετε συνέχεια μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο;

Και οι κυρίες γιατί το δέρμα σας είναι ζαρωμένο; Όταν καπνίζετε στο νοσοκομείο, σ' ένα γραφείο, ή σε κοινόχρηστους χώρους, ρωτήσατε ποτέ κανέναν που είναι κοντά σας, αν ενοχλείται από τον καπνό σας;

Όμως και οι γιατροί στην Ελλάδα δεν είναι άμοιροι ευθυνών

Μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ μεταξύ Ελλήνων καρδιολόγων και παθολόγων έδειξε ότι το 40% των ιατρών καπνίζει, αλλά με σαφέστατα μειωμένο αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (περίπου 10-15 την ημέρα).

Από τη μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ, Cardio2000, συνάγονται τα εξής στοιχεία:

- Το συστηματικό κάπνισμα (τουλάχιστον ένα πακέτο ημερησίως) τριπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή ασταθούς στηθάγχης σε άτομα μέσης ηλικίας. Αν συνυπάρχουν και καταθλιπτικά επεισόδια, ο κίνδυνος επταπλασιάζεται.

- Μεταξύ 750 ατόμων που πάσχουν από στεφανιαία νόσο καπνίζουν το 77% των ανδρών και το 31% των γυναικών.

- Μεταξύ 778 εθελοντών που επιλέχτηκαν ως ομάδα ελέγχου, κάπνιζαν το 48% των ανδρών και το 23% των γυναικών. Από αυτούς, το ενεργό κάπνισμα βρέθηκε να είναι σημαντικά υψηλότερο στις νεότερες γυναίκες κάτω των 45 ετών. Σε αυτή την έρευνα δήλωσαν ότι καπνίζουν το 39% των ασθενών και το 28% των εθελοντών.

- Καπνιστικά πρότυπα από το οικογενειακό περιβάλλον σχεδόν διπλασιάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης ανάλογων συνηθειών, ενώ τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με άτομα που δεν είχαν καπνιστικές επιρροές από την οικογένεια.

- Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα φαίνεται να παρουσιάζονται μετά τα δύο πρώτα έτη διακοπής του καπνίσματος, ενώ τα πέντε έτη διακοπής βρέθηκε να αποτελούν καθοριστικό χρονικό διάστημα για τη μείωση του κινδύνου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. - Μακροχρόνια έκθεση σε παθητικό κάπνισμα (περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα) εντοπίστηκε στο 63% των ατόμων που πήραν μέρος στη μελέτη.

- Κυριότερες πηγές παθητικού καπνίσματος είναι το εργασιακό περιβάλλον (79%), το οικογενειακό (54%) και οι δημόσιοι χώροι (72%).

- Το 97% από τις μη καπνίστριες δήλωσαν ότι εκτίθενται στον καπνό του καπνιστή συντρόφου/συζύγου τους. Η έρευνα έδειξε ότι αυτές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

- Οι παθητικοί καπνιστές έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου από τους μη καπνιστές που εργάζονται σε μη καπνιστικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επισήμανε στην ομιλία του ότι κατά το παθητικό κάπνισμα εισπνέονται:

- 4.000 περίπου βλαβερές ουσίες, 50 από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως το βενζοπυρένιο, η νιτροζοκορνικοτίνη, οι αρωματικές αμίνες, τα βινυλοχλωρίδια και τα ραδιενεργά στοιχεία (π.χ., παλώνιο 210)

- Σοβαρές ποσότητες ερεθιστικών και τοξικών ουσιών, όπως η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, το τολουένιο, τα οξείδια του αζώτου, η ακρολεΐνη και η ακεταλδεΰδη Τα κύρια προβλήματα που προκαλούνται στο παιδί από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μετά τη γέννηση είναι:

- Το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου του νεογνού

- Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (1,6-1,7 φορές συχνότερες)

- Χρόνια αναπνευστικά συμπτώματα

Τέλος, η οξεία και χρόνια ωτίτιδα είναι 1,2 έως 1,5 συχνότερη.

Μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος(από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας)

Κάπνισμα: Θανατηφόρο σε κάθε μορφή ή παραλλαγή

Ο εθισμός στον καπνό αποτελεί μία παγκόσμια επιδημία η οποία ολοένα και περισσότερο ερημώνει χώρες και περιοχές που δεν μπορούν να αντέξουν καθόλου το αντίτιμό του σε αναπηρίες, ασθένειες, απώλεια παραγωγικότητας και θανάτους. Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να θέτει τα κέρδη πάνω από τη ζωή· την επέκτασή της πάνω από την υγεία των επόμενων γενεών· το δικό της οικονομικό όφελος πάνω από τη βιώσιμη ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Σήμερα, ενώ οι χώρες έχουν αρχίσει την αντεπίθεση με μία παγκόσμια στρατηγική και ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν επιτύχει την αντιμετώπιση της επιδημίας, η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να εισαγάγει νέα όπλα υπό τη μορφή μεταμφιεσμένων προϊόντων προκειμένου να εμφανίζονται λιγότερο επιβλαβή και περισσότερο ελκυστικά.

Η κύρια στρατηγική της καπνοβιομηχανίας δεν είναι καινούργια. Αποτελεί τη νέα παραλλαγή των εκστρατειών με τα "ελαφριά" (light), τα "μαλακά" (mild) και τα "χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη" (low tar) τσιγάρα, οι οποίες είχαν πολύ καλά αποτελέσματα στη συγκράτηση των πελατών, την προσέλκυση νέων και την υπονόμευση του ελέγχου του καπνίσματος τον 20ο αιώνα.

Σήμερα, η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να καθησυχάζει τους καπνιστές που ανησυχούν για την υγεία τους, προσφέροντάς τους μέσω των νέων προϊόντων της την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Συνεχίζει να οδηγεί τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους πελάτες της σε ολοένα και πιο απατηλά στάδια πλάνης με την προώθηση και την πώληση νέων προϊόντων μεταμφιεσμένων με υγιεινότερα ονόματα, γεύσεις φρούτων ή πιο ελκυστικές συσκευασίες. Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνά της για προϊόντα που προκαλούν μειωμένη βλάβη... ωστόσο, κανένα δεν έχει αξιολογηθεί ενδελεχώς σε μελέτες επί του ανθρώπινου οργανισμού, συνεπώς δεν υπάρχει καθόλου αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το ποσοστό έκθεσης σε τοξικές ουσίες ή με τις επιπτώσεις στην υγεία.

Η ειλικρινής και ακριβής πληροφόρηση αναφορικά με τα συστατικά των προϊόντων καπνού, την απελευθέρωση τοξικών ουσιών και τις επιπτώσεις στην υγεία είναι σπάνια σε πολλά προϊόντα αυτού του είδους.

Ευτυχώς, οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του καπνού πήραν σημαντικά μαθήματα για τις προσεγγίσεις της καπνοβιομηχανίας από τις εμπειρίες και τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες των προσπαθειών τους για τον έλεγχο του καπνίσματος στον 20ο αιώνα. Η παγκόσμια δημόσια υγεία διαθέτει επίσης τη δύναμη των συνδυασμένων ενεργειών των Ηνωμένων Εθνών και των Κρατών Μελών τους μέσω της Σύμβασης Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον Έλεγχο του Καπνού (WHO FCTC), ενός πανίσχυρου εργαλείου για την καταπολέμηση του καπνού και των προκλητικών προσεγγίσεών του από την καπνοβιομηχανία.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος 2006 είναι η ενημέρωση για την ύπαρξη μίας μεγάλης ποικιλίας θανατηφόρων προϊόντων καπνού κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δοθούν ακριβείς πληροφορίες στο κοινό, να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια πίσω από τα προϊόντα καπνού –είτε αυτά είναι παραδοσιακά, είτε νέα, είτε αυτά που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

ΚΑΠΝΟΣ: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΑΝΕΡΗ Ή ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους και τους οργανισμούς εκείνους που διαθέτουν γνώσεις για τα διάφορα προϊόντα καπνού και τις πολλές φανερές ή κρυμμένες μορφές τους να εφαρμόσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τον έλεγχο του καπνού προκειμένου να βελτιωθεί η παγκόσμια υγεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2006 έχει τους ακόλουθους στόχους:

· αύξηση της ενημέρωσης για όλες τις μορφές καπνού: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΑΝΕΡΗ ΜΟΡΦΗ. Τσιγάρα, πίπες, πούρα, ταμπάκο, καπνός για μάσηση, bidies, kreteks, τσιγάρα clove, snus, smokeless κ.ά.... είναι όλα θανατηφόρα·

· αύξηση της ενημέρωσης για όλους τους τύπους, τα ονόματα και τις γεύσεις προϊόντων καπνού: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ. Ήπια (mild), ελαφριά (light), χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα (low tar), πλήρους γεύσης, με άρωμα φρούτων, με άρωμα σοκολάτας, φυσικά (natural), χωρίς πρόσθετα (additive-free), οργανικά (organic) τσιγάρα, PREPS (Προϊόντα με Πιθανή Μειωμένη Έκθεση), με μειωμένη βλάβη... είναι όλα θανατηφόρα· · αύξηση της ενημέρωσης για την ανάγκη αυστηρής νομοθεσίας και ενθάρρυνσης της εφαρμογής της.

Όλα αυτά τα προϊόντα και οι πρακτικές είναι θανατηφόρα και προκαλούν εθισμό και επομένως η πλήρης έλλειψη ειλικρινούς πληροφόρησης στερεί ακόμη και από τους καλοπροαίρετους ανθρώπους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν υγιεινές επιλογές. Είτε η μεταμφίεση διαιωνίζεται από πολυεθνικές εταιρείες είτε από καλοπροαίρετους, αλλά όχι πληροφορημένους καταστηματάρχες, οικογένειες και μεμονωμένους ανθρώπους, το τελικό αποτέλεσμα παραμένει μάλλον το ίδιο: χρήση προϊόντων που επιφέρουν αχρείαστο κίνδυνο ασθένειας, αναπηρίας και θανάτου. Η αλήθεια για τον καπνό μπορεί να δώσει τη δύναμη στους ανθρώπους να βελτιώσουν την προσωπική τους υγεία, καθώς και την υγεία των οικογενειών, των φίλων και άλλων μελών της κοινότητάς τους.

Μου έστειλαν πρόσφατα στο email μου το παρακάτω κείμενο που έχει αρκετή δόση χιούμορ και παρουσιάζει τα πράγματα όπως γίνονται καθημερινά:

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ

Καπνίζετε και δεν το ξέρει κανείς; Καλύτερα. Αν το μάθουν είναι το πρόβλημα. Ιδίως αν το μάθουν λάθος άτομα. Δείτε πως αντιλαμβάνονται μερικοί το κάπνισμα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο πατέρας έπιασε τον δωδεκάχρονο γιο του να καπνίζει το βράδυ στο κρεβάτι του.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΤΕΡΑΣ : Του παίρνει τα τσιγάρα και τα καπνίζει ο ίδιος. ΜΗΤΕΡΑ: Ουρλιάζει, βάζει τα κλάματα, πάει στη μαμά της, αφού το συζήτησε επί 8 ώρες τηλεφωνικώς με τις φίλες της αποφασίζει ότι δεν είναι σωστή μητέρα. Κλείνει ραντεβού με τον ψυχολόγο για το μικρό, αλλά στο τέλος πάει η ίδια. ΠΑΠΠΟΥΣ: Αχ, δώσε μου κι εμένα μια τζούρα τώρα που δεν κοιτάει η γιαγιά σου... ΘΥΡΩΡΟΣ: Εμ βέβαια. Το κατάλαβα εγώ. Χτες κατέβηκε στις έντεκα και δεκαεφτά το βράδυ για να πάει στο περίπτερο. Τι να ήθελε; Σοκολάτα; ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ: Να βάλουμε ένα σταχτοδοχείο δίπλα στο κρεβάτι. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: Να φροντίσουμε να υπάρχει ασφαλές σύστημα πυρόσβεσης στο δωμάτιο του μικρού. ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ: Προσφέρω με την κούτα των δώδεκα πακέτων δυο ακόμα πακέτα δώρο! ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Μα, έτσι ξεροσφύρι το κάνεις; ΠΛΑΝΩΔΙΟΣ: Έχω και κάτι αναπτήρες αμερικάνικους, πρώτο πράμα! ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ: Αχά! Υποψήφιος πελάτης. Ορίστε η κάρτα μου. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Μικρέ μου, μπορούμε να μηνύσουμε το μπαμπά ως άστοργο και να εισπράξουμε αποζημίωση. ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ: Αχ, τι γλυκό μικρούλι. Θα 'ρθεις σπίτι μου να σου δώσω όσα τσιγάρα θέλεις; ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ: Τις γόπες τις χρειάζεσαι; ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Πλαφόν και στις τιμές των τσιγάρων ΤΩΡΑ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο. Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω! (Ψηφίστε με...) Προσφέρουμε χαμηλότερους φόρους στα καπνά για τους ανήλικους καπνιστές. ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ: Γυρίζουμε μια νέα σελίδα! (Όχι, εμένα ψηφίστε...) Εμείς δίνουμε και δωρεάν σταχτοδοχεία καθώς και διαφημιστικούς αναπτήρες! ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ: Κάτω ο δικομματισμός! Κάτω ο καπιταλισμός και οι καπνοβιομηχανίες. (Έτσι κι αλλιώς εμένα δε με ψηφίζει κανείς) Όχι στα τσιγάρα. Ναι στις... πίπες και στα στριφτά! ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Φταίνε οι παλιομετανάστες! Τα τσιγάρα για τους Έλληνες! ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ: Αίσχος! Πότε θα σταματήσει πια η κακοποίηση της φύσης; Ο καπνός του τσιγάρου μολύνει το περιβάλλον. Χώρια που οι εντατικές καλλιέργειες του καπνού αδυνατίζουν και απογυμνώνουν το έδαφος από τα θρεπτικά συστατικά και συντελούν στην ερημοποίηση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ: Το προτσές της καταναλωτικής ισοπέδωσης του σύγχρονου ανθρώπου σε συνδυασμό με τον οικονομικοκοινωνικό φονταμενταλισμό της μεταβιομηχανικής περιόδου σπρώχνει τους νέους σε πράξεις απογύμνωσης του ψυχικού ιδιοκρατισμού και απελευθέρωσης των σκεπτικιστικών τάσεων του επίκτητου μιμητισμού, πράγμα που συντελεί σε τροχοπέδη στην ανάπτυξη του απελευθερωμένου ψυχοσωματικού ρεαλισμού. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ: Οι καλοί τρόποι απαιτούν να κρατούμε με χάρη το σιγαρέττον και να μη ρίπτομε τας στάχτας εις το πάτωμα. Επίσης, επ' ουδενί δυνάμεθα να ομιλούμεν, του σιγαρέττου όντως εντός του στόματος. Παρατηρήστε την αυτού μεγαλειότητα τον βασιλέα και την υψηλοτάτη σύζυγόν του πως καπνίζουν δια να λάβετε μαθήματα αριστοκρατικής συμπεριφοράς. ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ: Έχω την υποψία ότι της πράξης του καπνίσματος προηγήθηκε ερωτική συνεύρεση με συμμαθήτρια. Μα αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το παιδί, στην ηλικία αυτή είναι ένας σεξουαλικά ενεργός πολίτης. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Αυτά παθαίνουμε όταν απομακρύνουμε τη νεολαία από τους κόλπους της εκκλησίας. Και με την ευκαιρία ακούστε κι ένα ανέκδοτο. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και τώρα ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο ρεπορτάζ! Από την τρυφερή ηλικία των δώδεκα βούλιαξε στο βόρβορο της εξάρτησης από τη νικοτίνη. ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ: Σε λίγο αποκλειστικά στην εκπομπή μας: Τι έφαγαν εκείνο το βράδυ, τι μάρκα τσιγάρα κάπνιζε ο μικρός, τι μάρκα εσώρουχα φοράνε όλα τα μέλη της οικογένειας και πόσο συχνά «το κάνουν» οι γονείς. ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ: Να τον καλέσουμε να μας διηγηθεί την εμπειρία του. ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ: Και τώρα μια εκπληκτική συνταγή για ένα ελαφρότατο γλυκό να συνοδέψουμε το τσιγάρο μας ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Σκουλήκι! Θες και τσιγάρο ακόμα δε βγήκες απ' τ' αυγό! Ρε, που τα πουλάς αυτά; Ξέρεις πως με λένε εμένα; (Χτυπάει το χέρι του στο γραφείο) ΦΟΙΒΟΣ: Γράφει το "Μανούλα sorry, μα είμαι θεριακλίδικο αγόρι

Τελειώνοντας να επισημάνουμε ότι ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ και όσοι αποφασίσουν πραγματικά να το κόψουν μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια στα δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος που βρίσκονται σε αρκετά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και οι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν .

Στα Iατρεία αυτά, εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό παρέχει στους καπνιστές ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν το μεγάλο βήμα. Mέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος είναι εντυπωσιακά.

Στην Aττική, ιατρεία διακοπής του καπνίσματος λειτουργούν στο Eυγενίδειο Θεραπευτήριο, στο «Σωτηρία», στο NIMTΣ, στο ΠΓNίκαιας, στο Θεραπευτήριο «Yγεία», στο KAT, στα Δημοτικά Iατρεία Δήμου Bύρωνα και στα Δημοτικά Iατρεία Δήμου Kαλλιθέας.

Στη Θεσσαλονίκη, στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Kλινική του Nοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, στη B΄ Πνευμονολογική Kλινική του Γ. Παπανικολάου, στο Πνευμονολογικό Tμήμα του Γ.Π.N. Παπαγεωργίου και στο Πνευμονολογικό Tμήμα του Θεαγένειου Aντικαρκινικού Nοσοκομείου.

Eπίσης, στις Σέρρες λειτουργεί Iατρείο Aπεξάρτησης Kαπνίσματος του Aντικαπνιστικού Συλλόγου Σερρών.

Aκόμα οι καπνιστές μπορούν να απευθυνθούν στο ΠEΠAΓIωαννίνων, στο ΠEΠAΓΛάρισας, στο ΠEΠAΓΠάτρας ή NNΘ Πατρών και στο Γενικό Nοσοκομείο Kορίνθου.

Στην Kρήτη, όσοι θέλουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο, μπορούν να επισκεφθούν το Γενικό Nοσοκομείο Xανίων, το Γενικό Nοσοκομείο Pεθύμνου, το Bενιζέλειο Nοσοκομείο Hρακλείου ή το ΠEΠAΓHρακλείου.



Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος θα φανούν γρήγορα!!!

Χρόνος από τη διακοπή Ευεργετικές αλλαγές για την υγεία
20 λεπτά Επάνοδος της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας σε φυσιολογικά επίπεδα
8 ώρες Μείωση κατά 50% των επιπέδων νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και επάνοδος των επιπέδων οξυγόνου σε φυσιολογικά επίπεδα
24 ώρες
- Το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το αίμα - Οι πνεύμονες αποβάλλουν τη βλέννη και άλλα υπολείμματα του καπνίσματος
48 ώρες - Δεν υπάρχει νικοτίνη στο σώμα
- Βελτιώνεται σημαντικά η οσμή και η γεύση
72 ώρες
-Διευκολύνεται η αναπνοή μέσω της χαλάρωσης των βρογχικών σωλήνων
2-12 εβδομάδες Βελτιώνεται το κυκλοφορικό
3-9 μήνες Βελτιώνεται ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά προβλήματα
5 χρόνια Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ελαττώνεται κατά 50%
10 χρόνια
-Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων ελαττώνεται κατά 50%
-Ο κίνδυνος εμφράγματος ελαττώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά ενός μη καπνιστή

Πηγές: mohaw.gr, who.int, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία add.gr/org/hc/cont.hmt, Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης και το 6ο Διαπολιτισμικό Ολοήμερο Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης 6dim-diap-elefth.thess.sch.gr,in.gr

 
posted by e-physician at 2:25 PM | Permalink |


3 Comments:


At 3:31 PM, Blogger .

σε μια πρακτική μου σε δημοτικο έιχαμε θέμα το κάπνισμα, τα παιδιά ήταν έκτης δημοτικού και τα περισσότερα είχαν δοκιμάσει τσιγάρο...

 

At 4:12 PM, Blogger Λύσιππος

Πες τα γιατρέ, μπας κι ακούσει κανείς. Κοροιδεύουμε τους Αμερικανούς που το έχουν σε διωγμό.

 

At 7:23 PM, Blogger ci

Κι εδώ έχουμε σε διωγμό τους μη-καπνιστές..λες κι είναι παράλογο να ζητάς να μην επιβαρύνει ο άλλος την υγεία σου για να πουλήσει εξυπνάδα.
Εύχομαι να γίνει πια κάτι και σε αυτό το κρατος που ξέρει να ξυπνάει μόνο για Ολυμπιακούς και Eurovision.

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs