Monday, May 22, 2006
Αυξητική ορμόνη και ινσουλίνη, τα μυστικά της μακροζωίας-Growth hormone, insulin may be key to longevity
Αυξητική ορμόνη και ινσουλίνη, τα μυστικά της μακροζωίας-Growth hormone, insulin may be key to longevity

For information in English press the link at the end of this post

Νέα Υόρκη: Μια σειρά μελετών σε ζωικά μοντέλα έχει δείξει ότι ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά η βιολογική βάση της θεωρίας αυτή παρέμενε αδιευκρίνιστη. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αυξητική ορμόνη καθώς και η ινσουλίνη είναι παράγοντες-κλειδιά στην προαναφερόμενη επίδραση των θερμίδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις με επικεφαλής τον Δρ Andrezej Bartke μελέτησε κατά πόσο η αυξητική ορμόνη και η ινσουλίνη συσχετίζονται με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης δια του περιορισμού των καταναλισκομένων θερμίδων σε μια σειρά πειραμάτων με φυσιολογικά και μεταλλαγμένα ποντίκια που στερούνταν αυξητικής ορμόνης.

Τα μεταλλαγμένα πειραματόζωα που δεν εξέφραζαν τον υποδοχέα της αυξητικής ορμόνης (και επομένως είχαν αντίσταση αυξητικής ορμόνης), είχαν κατασταλμένα επίπεδα ινσουλίνης και ζούσαν περισσότερα και γερνούσαν πιο αργά από τα φυσιολογικά ποντίκια.
Όπως αναμενόταν, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο περιορισμός της τροφής αύξανε την μακροβιότητα στα φυσιολογικά υγιή ποντίκια. Η μειωμένη σίτιση αύξανε το προσδόκιμο επιβίωσης κατά περίπου 19% στα υγιή άρρενα ποντίκια και περίπου 28% στα θήλεα υγιή πειραματόζωα.

Ωστόσο, εν αντιθέσει με την επίδραση του στα φυσιολογικά ποντίκια, ο περιορισμός των θερμίδων απέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης των μεταλλαγμένων ποντικιών που δεν είχαν υποδοχέα της αυξητικής ορμόνης.
«Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι τα πειραματόζωα με αντίσταση στην αυξητική ορμόνη απέτυχαν να ανταποκριθούν φυσιολογικά στον περιορισμό των θερμίδων», εξηγεί ο Δρ Bartke.

«Το σημείο-κλειδί στην υπόθεση είναι ότι ο υποδοχέας της αυξητικής ορμόνη και άρα οι φυσιολογικές σωματικές δράσεις της αυξητικής ορμόνης είναι σημαντικές στη ρύθμιση της γήρανσης και της διάρκειας ζωής», προσθέτει ο ερευνητής.
Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι ο περιορισμός των θερμίδων για 12 μήνες βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης στα φυσιολογικά τρωκτικά αλλά αποτυγχάνει να προάγει περισσότερο την αξιοσημείωτη ευαισθησία στην ινσουλίνη στα μεταλλαγμένα ποντίκια.

Η παρατήρηση αυτή ενισχύει την άποψη ότι η αυξημένη ευαισθησία στις δράσεις της ινσουλίνης είναι ένας πολύ σημαντικός και ίσως μηχανισμός-κλειδί στην καθυστερημένη γήρανση και την παρατεταμένη μακροζωία στα τρωκτικά με αντίσταση αυξητικής ορμόνης και ανεπάρκεια αυτής.

Πηγή:in.gr
For information in English press here:
http://reutershealth.com/archive/2006/05/08/eline/links/20060508elin029.html
 
posted by e-physician at 4:29 PM | Permalink |


2 Comments:


At 5:23 PM, Blogger Marialena

Γιατρέ μου να σου πω ότι χάρηκα ιδιαίτερα για τα νέα που μας μεταφέρεις, γιατί ως άτομο με διαβήτη η μακροζωία μου αλλά και η ποιότητα ζωής είναι το ζητούμενο. Επιτέλους καλά νέα και για μας! Σ'ευχαριστώ, Μαριαλένα

 

At 1:16 PM, Blogger e-physician

Marialena πιστεύω πως με την καθημερινή πρόοδο της Ιατρικής πάνω σε αυτό το θέμα, οι συνθήκες για όσους έχουν διαβήτη γίνονται και θα γίνονται καλύτερες.
Καλώς ήρθες και ελπίζω να βρεις και άλλα άρθρα ενδιαφέροντα. Τα περισσότερα τα μεταφέρω όπως είπες γιατί τα θεωρώ σημαντικά και ελάχιστα έχω γράψει εγώ. Πιστεύω όμως πως στο μέλλον αυτό θα αλλάξει .
Welcome ;)

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs