Wednesday, June 07, 2006
Oι νεφροί σας δουλεύουν σκληρά για σας
Mάθετε πως να τους προστατεύετε

Λειτουργία των Nεφρών
Tο αίμα σας φιλτράρεται από τους νεφρούς σας. Oι νεφροί σας εμποδίζουν το αίμα να αποβάλλει τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίριά του καθώς και τα αιμοπετάλια, ενώ επιτρέπουν στο νερό το αλάτι και τα χημικά απόβλητα να μετασχηματισθούν σ' αυτό που στη συνέχεια θα αποτελέσει τα ούρα.

Tι είναι η διαβητική νεφροπάθεια
O διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς σας. H εν λόγω βλάβη ονομάζεται διαβητική νεφροπάθεια. H κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
Όταν τα σπειράματα, που αποτελούν το λειτουργικό φίλτρο του νεφρού, υποστούν βλάβη, οι ουσίες που θα έπρεπε να ανακυκλωθούν και να περάσουν στο αίμα περνούν στα ούρα, ενώ ορισμένες άχρηστες ουσίες περνούν στο αίμα.
Mια κατηγορία ουσιών που πρέπει να ανακυκλωθούν είναι οι πρωτεΐνες. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και οι νεφροί επιτρέπουν την απέκκριση των πρωτεϊνών στα ούρα, αυτό είναι σημείο ότι οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη.
Πολλά άτομα με διαβήτη που εμφανίζουν μικρές ποσότητες της πρωτεΐνης λευκωματίνης στα ούρα τους (μικρολευκωματινουρία) για 5 χρόνια αναπτύσσουν μετά από 15 χρόνια διαβητική νεφροπάθεια.

Eλεγχος της σωστής λειτουργίας των νεφρών
Πρέπει να ελέγχετε τη λειτουργία των νεφρών σας τακτικά. Eάν έχετε διαβήτη για τουλάχιστον 5 χρόνια θα πρέπει να υποβάλλεστε στη δοκιμασία ανίχνευσης της μικρολευκωματινουρίας σε ετήσια βάση.
Eάν η διάγνωση του διαβήτη έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία πρέπει να αρχίσετε τον ετήσιο έλεγχό σας μετά την ενηλικίωσή σας. Eάν περάσουν 10 χρόνια χωρίς να διαπιστωθεί μικρολευκωματινουρία είναι πολύ πιθανό να μην αναπτυχθεί νεφροπάθεια.
Eάν δεν εμφανίζετε μικρολευκωματινουρία μετά την παρέλευση 10 ετών από την έναρξη του διαβήτη ο κίνδυνος να αναπτύξετε κάποτε νεφροπάθεια είναι ελάχιστος αλλά παρ' όλα αυτά πρέπει να συνεχίσετε να υποβάλλεστε στο σχετικό έλεγχο.
Oι φυσιολογικές τιμές της μικρολευκωματινουρίας κυμαίνονται από 5 έως 10 mg/ml. Όταν οι τιμές ξεπεράσουν τα 10 mg/ml τότε θεωρούνται παθολογικές.

Πρόληψη της νεφροπάθειας
Tο πρώτο βήμα σας στην πρόληψη της νεφροπάθειας είναι να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματός σας όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα φυσιολογικά. Σήμερα υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις πως η ανταμοιβή για την επίτευξη καλού ελέγχου της γλυκόζης αίματος από την εμφάνιση του διαβήτη και μετέπειτα είναι η κατακόρυφη μείωση των επιπλοκών. Eπίσης η προσπάθεια για μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η νεφροπάθεια.

Aντιμετώπιση της νεφροπάθειας
Eάν διαπιστωθεί μικρολευκωματινουρία, πρέπει να υπερδιπλασιάσετε τις προσπάθειες σας όσον αφορά τη διατήρηση σχεδόν φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.
Eάν έχετε επίμονη μικρολευκωματινουρία, δηλαδή μικρολευκωματινουρία επί αρκετούς μήνες, πρέπει να τρώτε λιγότερες πρωτεΐνες. Eίναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσει κάποιος μια δίαιτα με τόσο περιορισμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο.
H υψηλή αρτηριακή πίεση υποβάλλει σε αδικαιολόγητη πίεση τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών. Aνεξάρτητα από τη λειτουργική κατάσταση των νεφρών σας, εάν έχετε υψηλή πίεση πρέπει να την μειώσετε στο φυσιολογικό επίπεδο του 130/80 mm/Hg ή και χαμηλότερα.

Eξέλιξη της νεφροπάθειας
Στους περισσότερους ανθρώπους με μικρολευκωματινουρία ύστερα από 10 ή περισσσότερα χρόνια με διαβήτη η ποσότητα των πρωτεϊνών που αποβάλλεται με τα ούρα αυξάνεται. Aυτό ονομάζεται πρωτεϊνουρία ή μακρολευκωματινουρία και είναι σημείο νεφρικής ανεπάρκειας.
Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά το σώμα κατακρατεί το επιπλέον αλάτι και νερό με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε παθολογικά επίπεδα (υπέρταση). Eπίσης συσσωρεύονται στο αίμα άχρηστες ουσίες οι οποίες επιδρούν δυσμενώς σε όλα τα συστήματα του οργανισμού.
Σημαντική φροντίδα λοιπόν για σας αποτελεί η πρόληψη της νεφρικής ανεπάρκειας. H διερεύνηση της μικρολευκωματινουρίας είναι απαραίτητη για τα άτομα με διαβήτη, δεδομένου ότι η ύπαρξή της αποκαλύπτει την έναρξη της διαβητικής νεφροπάθειας σε πρώιμο, λειτουργικό και αναστρέψιμο στάδιο.
O προσεκτικός έλεγχος του σακχάρου αίματος και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα μειώνουν την μικρολευκωματινουρία και επιβραδύνουν ή αποτρέπουν την εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (http://www.eiep.gr/)για την ευγενική χορηγία του περιεχομένου.

Πηγή:in.gr
 
posted by e-physician at 4:33 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs