Wednesday, November 22, 2006
The Da Vinci...Surgical System-Ντα Βίντσι ρομποτικό μηχάνημα χειρουργικής
The Da Vinci...Surgical System-Ντα Βίντσι ρομποτικό μηχάνημα χειρουργικής


Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής με θεαματικά και ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς γίνεται πλέον και στη χώρα μας.
Τα εγκαίνια του πρώτου συστήματος ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα, που λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα στο Ιατρικό Αθηνών, έκαναν ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός κ. Θανάσης Γιαννόπουλος.

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci δημιουργήθηκε από την εταιρεία Intuitive Surgical τo 1995 και εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Plus Medica ΕΠΕ. Aποτελεί το πρώτο και μοναδικό, αυτή τη στιγμή στον κόσμο, σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιεί εγχειρήσεις με την ελάχιστα δυνατή επέμβαση στον οργανισμό του ασθενούς.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι σίγουρα το μέλλον της χειρουργικής και προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στους χειρουργούς, αλλά και απίστευτα οφέλη για τους ασθενείς, έναντι των συμβατικών μεθόδων.

Πολλοί θα αναρωτηθούν αν χειρουργεί το ρομπότ; Η απάντησή είναι , ΟΧΙ.

Δεν χειρουργεί το ρομπότ αλλά ο γιατρός με την βοήθεια του μηχανήματος. Το μηχάνημα του προσφέρει απίστευτες δυνατότητες για να είναι περισσότερο αποτελεσματικός.

Τα πλεονεκτήματα για το γιατρό είναι τα εξής:

1.Έχει τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα των οργάνων του ασθενούς.

2.Αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς.

3. Βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση.
4.Χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.

5.Το ρομπότ δρα σαν συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο του.

Τα οφέλη για τους ασθενέις είναι τα παρακάτω:

1. Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας.

2. Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.

3. Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο.

4.Μικρότερο κόστος νοσηλείας.

5.Ταχεία επάνοδο στην εργασία.

6. Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ) και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους.

7. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

8.Αναίμακτο χειρουργείο

9.Δεν μένουν ουλές


Πώς λειτουργεί;

Το χειρουργικό σύστημα DA Vinci αποτελείται από τρία αρχικά εξαρτήματα: η κονσόλα εξέτασης και ελέγχου του χειρούργου. Το χειρουργικό « καροτσάκι», το οποίο στεγάζει τις ρομποτικές μονάδες-βραχίονες στους οποίους τοποθετούνται και ελίσσονται τα αποσπάσιμα χειρουργικά όργανα. Και τέλος ο τηλεοπτικός πύργος που στεγάζει την κάμερα ελέγχου και τις μονάδες τηλεοπτικής επεξεργασίας .


Τα εργαλεία εισάγονται μέσα από μικροτομές, λίγων χιλιοστών, στο σώμα του ασθενούς. Στη συνέχεια ο χειρουργός έχοντας στην κονσόλα τρισδιάστατη εικόνα κινεί με ειδικά χειριστήρια τους τέσσερις βραχίονες του ρομπότ.

Kάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα υπάρχει κάμερα. Ο χειρουργός μπορεί να λυγίζει και να γυρίζει τους βραχίονες, όπως τον καρπό του ανθρώπινου χεριού. Δηλαδή οι καρποί των ρομποτικών εργαλείων μιμούνται τις κινήσεις που γίνονται από τον παθολόγο, ο οποίος κάθεται στην κονσόλα εκτός από τον ασθενή.

Το Da Vinci διαθέτει ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο μέχρι και 15 φορές. Επίσης, μέσω της κάμερας, επιτρέπει στον χειρουργό να πλησιάσει πιο κοντά στο σημείο της επέμβασης από ό,τι επιτρέπει η ανθρώπινη όραση και έτσι να εργαστεί σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι επιτρέπει η συμβατική χειρουργική.

Το σύστημα Da Vinci είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως:

Γενική Χειρουργική για:

· Τοποθέτηση δακτυλίου στομάχου Lap Band ή γαστρικού bypass για νοσογόνο παχυσαρκία.

· Διόρθωση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

· Αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου.

· Χολοκυστεκτομή, μετεγχειρητικές: κήλες, βουβωνοκήλες, κιρσοκήλες.· Διερεύνηση χοληδόχου πόρου.

· Εκτομές κύστεων ήπατος, νεφρού, παγκρέατος, σπληνός.

· Αφαίρεση παγκρέατος.

· Επινεφριδεκτομή.

· Αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κοιλιοκήλης με πλέγμα.

· Κολεκτομή, σπληνεκτομή, παγκρεατεκτομή, ηπατεκτομή, γαστρεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, λύση συμφύσεων κ.α.

Καρδιοχειρουργική – Θωρακοχειρουργική για:

· Aντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, by pass στεφανιαίας αρτηρίας.

· Αποκατάσταση μεσοκολπικής επικοινωνίας, κ,α.

Ουρολογία για:

· Προστατεκτομή με διατήρηση των στυτικών νεύρων, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια της στυτικής λειτουργίας σε ποσοστό άνω του 95%,νεφρεκτομή κ.α.

· Πυελοπλαστική.

· Αφαίρεση λίθων από τον ουρητήρα, λεμφαδένων, κύστεων νεφρού.

· Αποκατάσταση κιρσοκήλης, κ.α.

Γυναικολογία:

· Αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, σαλπίγγων, εξωμητρίου κυήσεως.

· Λεμφαδενικό καθαρισμό, υστερεκτομή, κ.α.

Επίσης έχει εφαρμογές στη:

Παιδοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική,Νευροχειρουργική.


Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, μαζί με τους συνεργάτες του, στις 26 του περασμένου Σεπτεμβρίου έκαναν την πρώτη Da Vinci ρομποτική επέμβαση που ήταν χολοκυστεκτομή.

Στον ένα και πλέον μήνα λειτουργίας του συστήματος έχουν γίνει οι ακόλουθες επεμβάσεις:

Τέσσερις χολοκυστεκτομές, δύο επεμβάσεις εξωπεριτοναικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης με πλέγμα, τρεις επείγουσες σκωληκοειδεκτομές, τρεις τεράστιες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες με τοποθέτηση πλέγματος, τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου Lap Band για νοσογόνο παχυσαρκία, εκτομή κυστικού τερατώματος περιπαγκρεατικού χώρου διαμέτρου 18cm, αφαίρεση γιγάντιας κύστης αριστερού νεφρού, αφαίρεση κύστεων ωοθήκης.

Από την ουρολογική ομάδα του Νοσοκομείου έχουν πραγματοποιηθεί επτά ριζικές προστατεκτομές και μία νεφρεκτομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ασθενείς είχαν ταχύτατη ανάρρωση και χωρίς επιπλοκές. Παρέμειναν δε για νοσηλεία πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτείται για τις συμβατικές επεμβάσεις.

Σήμερα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο περισσότερα από 400 ρομποτικά συστήματα Da Vinci, εκ των οποίων πάνω από 80 στην Ευρώπη.

Πηγή: www.gothess.gr ,shawneemission.org,intuitivesurgical.com

 
posted by e-physician at 2:37 PM | Permalink |


3 Comments:


At 5:41 PM, Blogger papo

εντυπωσιακό!

 

At 1:53 PM, Anonymous Anonymous

Το ρομποτικό αυτό σύστημα υπάρχει και στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών "ΥΓΕΙΑ". Έχουν γίνει και εκεί αρκετές επεμβάσεις. Άρα μην αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο Στο Ιατρικό!!

 

At 5:44 PM, Anonymous Anonymous

Επίσης Da Vinci διαθέτει και η Doctors' Hospital....

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs