Wednesday, January 31, 2007
Ανακοίνωση υπουργείου Υγείας για φύλλα ελιάς, 30 Ιανουαρίου 2007
Ανακοίνωση υπουργείου Υγείας για φύλλα ελιάς, 30 Ιανουαρίου 2007

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με τις «θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς», από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διευκρινίζονται τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία συστηματική κλινική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς, και ως εκ τούτου δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Επειδή δεν έχει ελεγχθεί η τοξικότητα ή μη του εν λόγω προϊόντος, είναι πιθανό να εγκυμονεί η χρήση του και άμεσους κινδύνους για τον ασθενή.

Είναι άκρως επικίνδυνη η εκμετάλλευση της ελπίδας των πασχόντων από νεοπλάσματα, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, εγκαταλείποντας τη χορηγούμενη από τους υπεύθυνους γιατρούς, καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας των ασθενών.

Οι κατά καιρούς εμφανίσεις τέτοιου είδους προϊόντων, τα οποία δεν έχουν πιστοποίηση από θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων και τα οποία προωθούνται από μη ειδικούς για ευνόητους λόγους, εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και ως εκ τούτου οδηγούν σε παραπληροφόρηση των ασθενών».
 
posted by e-physician at 5:07 PM | Permalink |


2 Comments:


At 1:56 AM, Blogger Θοδωρής Δασκαλόπουλος

Η όποια παρατήρηση για θεραπευτική δράση της "φραπελιάς", πρέπει να αποδοθεί στο μυστηριώδες, αινιγματικό και πανάρχαιο φαινόμενο του placebo.

Περισσότερα για την ανάλυση του placebo και του nocebo (το αντίθετο του placebo) και την "απρόσμενη" εμπλοκή της μαθηματικής θεωρίας παιγνίων στην ιατρική, θα βρείτε σε ελληνική μελέτη, στη διεύθυνση:

http://psi-gr.tripod.com/placebo.htm

Θοδωρής Δασκαλόπουλος, Ψυχίατρος

 

At 6:07 PM, Anonymous Anonymous

Nα ξεκινήσω λέγοντας πώς η έλλειψη σοβαρότητας, μπορεί να προκαλέσει πανδημία βλακείας σε έναν ολόκληρο πληθυσμό και καλά θα κάνουν μερικοί να είναι πιο σεμνοί και πιο προσεκτικοί σε αυτά που δηλώνουν! Αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως !

Και τι δεν άκουσαν τα αυτιά!Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους…

Βλέποντας ειδήσεις (σε κρατικό πάντα κανάλι ) βλέπω κάτι συμπαθέστατους κατά τα άλλα κυρίους να λένε πώς είναι από την ένωση – ελλήνων μάλλον - παθολόγων ογκολόγων και πως επιφυλάσσονται να κάνουν μήνυση όποιον ακούσουν να δηλώνει πώς τα φύλλα ελιάς είναι φάρμακο κατά του καρκίνου!

Τι μας λέτε!!!

Ε λοιπόν σας λέω πώς οι ερευνητές του πανεπιστήμιου του Southern Cross της Αυστραλίας ανακοίνωσαν στις 07,07,2006 πώς : τα φύλλα ελιάς απέδειξαν ( εργαστηριακά πάντα ) να είναι φονικά κατά των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του στήθους! Μέχρι και τα κανγκουρώ θα γελάνε εάν οι κύριοι έλληνες παθολόγοι ογκολόγοι μηνύσουν τους ερευνητές του πανεπιστήμιου του Southern Cross της Αυστραλίας ! Η Αυστραλιανή τηλεόραση θα καταργήσει τις κωμωδίες και θα δείχνει απευθείας μετάδοση την δίκη, έλληνες παθολόγοι ογκολόγοι VS ερευνητών καρκίνου ! Show…

Στο ίδιο θέμα του δελτίου υποστήριξε κάποιος εκ των κυρίων πως τα φύλλα ελιάς δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες! Ε λοιπόν τον πληροφορώ πώς σύμφωνα με την μονογραφία της Commision E σχετικά με τα φύλλα ελιάς ( Oleae folium ), δεν υπάρχει κανένα ρίσκο και καμία παρενέργεια από την χρήση της εν λόγο δρόγης … Και σας μιλάω πάντα για δρόγη ελεγμένη, και όχι φύλλα ελιάς από τον μπακάλι!

Προβληματίστηκα βέβαια για το όλο ζήτημα και έτσι αποφάσισα να ρωτήσω από πού και έως που θέριεψαν οι κύριοι αυτοί και απειλούν να μηνύσουν την ελευθερία του λόγου και της έρευνας ! Μήπως δε ζούμε πλέον σε δημοκρατικό καθεστώς ? Τι συμβαίνει ?

Σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή υποστηρίχθηκε πώς ασθενείς καρκίνου, παράλληλα με την θεραπεία που τους συνέστησε ο Ιατρός τους, κατανάλωναν και ένα είδος εκχύματος φύλλων ελιάς και είδαν την υγεία τους… Να σας πω σε αυτό το σημείο πώς άλλοι αποδίδουν την υγεία τους στον Άγιο Φανούριο … Θα μηνύσουμε και όσους λένε πώς τους βοήθησε ο Άγιος Φανούριος, Κύριοι ?

Τώρα βέβαια εκεί που παίχτηκε το παιχνίδι, είναι το γεγονός του ότι μερικοί καρκινοπαθείς έκοψαν την θεραπεία τους ( πολύ κακώς πράξανε ) και επιδόθηκαν σε χυμό φύλλων ελιάς ! Από την μία είχαμε μία κακή ενημέρωση , και από την άλλη μία απίστευτη ευπιστία !

Η ακράδαντη πίστη ενός ασθενή του ότι θα θεραπευτεί με φύλλα ελιάς, με Αγιασμό είτε με κοκορέτσι δεν επιτρέπεται να κλονίζετε έτσι! Τουλάχιστον όχι από σοβαρούς Ιατρούς ! Η δύναμη της πίστης δίνει στον οργανισμό τέτοια δύναμη που ναι λοιπόν, και το κοκορέτσι μπορεί να το θεραπεύσει κάποιον εάν ο ίδιος το πιστεύει ! Συν Αθηνά και χείρα κείνε έλεγαν κάποτε… Placebo νομίζω πως το λένε σήμερα επιστημονικά. Από την άλλη πάλι καλά θα κάνανε οι ανά κόσμο ασθενείς να ενημερώνονται καλύτερα για το παρασκεύασμα που λαμβάνουν, αλλά και να κρατάνε απόσταση από επιτήδειους εμπόρους ελπίδας…

Η γενική εικόνα που μου δόθηκε δεν απέχει και πολύ από την εικόνα των συμπαθέστατων μαυροφορεμένων γιαγιάδων που φωνασκούν πώς δε προερχόμαστε από τον homo erectus… Φωνασκούν διότι κλονίζετε η πίστη τους, εσείς γιατί φωνασκείτε ? Το καλύτερο που είχατε να κάνετε, ήταν να ενημερώσετε τον κόσμο για την δρόγη και την χρήση της! Το μεσαίωνα ( εποχές σκοταδισμού… ) όταν κυνηγούσαν τις μάγισσες, δε κυνηγούσαν και το χαμομήλι που πιθανώς η μάγισσα έβαζε στο παρασκεύασμα της…!

Να σημειωθεί πώς τα φύλλα ελιάς περιλαμβάνονται σε όλες τις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποίας ώς δρόγη!

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs