Friday, April 13, 2007
Σύνδεση συγκεκριμένου γονιδίου με την παχυσαρκία

Σύνδεση συγκεκριμένου γονιδίου με την παχυσαρκία


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με δύο αντίγραφα μιας "παχιάς" έκδοσης ενός γονιδίου είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που δεν είχαν το γονίδιο, και ζύγισαν 3kg περισσότερο.


Οι ερευνητές από την Ιατρική σχολή Πενίνσουλα και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελέτησαν τα στοιχεία από περίπου 40.000 ανθρώπους.


Οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι αν και η βελτίωση του τρόπου ζωής είναι ο βασικός τρόπος για τη μείωση της παχυσαρκίας, για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χάσουν βάρος λόγω των γονιδίων τους.
Εκτιμάται ,ότι οι μισοί από τους λευκούς Ευρωπαίους φέρνουν ένα αντίγραφο και ένας στους έξι δύο αντίγραφα.


Οι επιστήμονες λένε, ότι με την έρευνα αυτή, που χρηματοδοτείται από την Wellcome trust, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους πάνω στην παχυσαρκία και έτσι να βοηθήσουν στην πρόληψή της .


Διαφορές γονιδιώματος
Η παχυσαρκία σχετίζεται με τον αυξανόμενο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, και οι ερευνητές προσδιόρισαν αρχικά το γονίδιο με την ονομασία FTO, κατά τη διάρκεια αναζήτησης των διαφορών μεταξύ των γονιδιωμάτων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 και ανθρώπων χωρίς διαβήτη.


Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, ήταν πιθανότερο να έχουν μια ιδιαίτερη παραλλαγή του γονιδίου FTO, το οποίο αποδείχθηκε ότι συνδέεται και με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η παραλλαγή που καθιστά τους ανθρώπους παχύτερους διέφερε από την άλλη έκδοση του γονιδίου FTO, από μια ενιαία μεταλλαγή στην ακολουθία του DNA.


Η ομάδα των ερευνητών, εξέτασε και άλλες μελέτες ,που περιλαμβάνουν 40.000 ανθρώπους, που ψάχνουν για αυτήν την μεταλλαγή του FTO, και επιβεβαίωσε ότι συνδέεται με την αύξηση του βάρους.
Οι άνθρωποι που φέρνουν ένα αντίγραφο της "παχιάς " παραλλαγής του FTO, είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που δεν έχουν το αντίγραφο.
Εκείνοι που φέρνουν δύο αντίγραφα είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, και ήταν κατά μέσον όρο 3kg βαρύτεροι από εκείνους που δεν είχαν τα αντίγραφα.


Ο καθηγητής Andrew Hattersley της Ιατρικής σχολής Peninsula είπε, ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ενώ δύο άνθρωποι φαίνεται να τρώνε τα ίδια πράγματα και να ασκούνται τις ίδιες ώρες, ο ένας αγωνίζεται περισσότερο για να χάσει βάρος από τον άλλον.
Είπε: «Μέχρι σήμερα κυριαρχούσε το εξής: Αν είστε υπέρβαρος είναι εξαιτίας της νωθρότητας και της λαιμαργίας και είναι δικό σας λάθος»
«Αυτή η έρευνα εκτιμά ότι υπάρχει και ένα γενετικό συστατικό που είναι υπεύθυνο."
Επίσης πρόσθεσε, αν και μια διαφορά 3 κιλών ηχεί σχετικά μικρή, είναι αρκετή για να επιφέρει μεγάλη αλλαγή στους κινδύνους λόγω της παχυσαρκίας.


Βελτίωση της θεραπείας
Ο Δρ Sadaf Farooqi του τμήματος κλινικής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ είπε: "Αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή έχει δώσει στοιχεία για το πρώτο γονίδιο ευαισθησίας της παχυσαρκίας.
"Η κατανόηση της γενετικής ευαισθησίας για την αύξηση του βάρους συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας."


Η ομάδα των ερευνητών δεν ξέρει ακόμη τι ακριβώς κάνει το γονίδιο FTO ή πώς οι διαφορετικές παραλλαγές του, λειτουργούν και επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους.
Ελπίζουν όμως, ότι η περαιτέρω έρευνα μπορεί να οδηγήσει στη διευκρίνηση της βασικής βιολογίας της παχυσαρκίας.


Ο Δρ Mark Walport, διευθυντής της Wellcome trust, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ χρήσιμες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι περίπου ένας στους έξι λευκούς Ευρωπαίους, έφερε δύο αντίγραφα.
"Η παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο προκλητικά προβλήματα για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ," είπε.


"Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που επηρεάζει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό παρέχει ένα νέο εργαλείο, για το πώς μερικοί άνθρωποι κερδίζουν βάρος ευκολότερα από κάποιους άλλους."


Πηγή:

  • BBC health news



  • Free polls from Pollhost.com
    Πιστεύετε ότι το γονίδιο της παχυσαρκίας είναι δικαιολογία για κάποιον που είναι παχύσαρκος;
    Ναι Όχι Δεν είμαι σίγουρος/η


     
    posted by Maria at 5:21 PM | Permalink |


    0 Comments:


    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs