Monday, May 07, 2007
7-5-2007,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ



ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ 2007




Ανακοίνωση της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρειας

Η ΕΔΑΕ οργανώνει κάθε χρόνο την "Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος" η οποία ξεκινά στις 7 Μαίου με την "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος" και συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ως τη Παρασκευή 11 Μαίου.

Με σκοπό την ευαισθητοποιήση και ενθάρρυνση του κοίνου, οι συμμετέχοντες Δερματολόγοι θα εξετάσουν δωρεάν ασθενείς με σπίλους ή ύποπτες δερματικές βλάβες, οι οποίες θα πρέπει να ελεχθούν περαιτέρω. Η εξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί δωρεάν και μόνο κατόπιν ραντεβού απο 10:00 πμ έως 1:00 μμ ή/και απο 5:00 μμ έως 8:00 μμ.
Ωστόσο, η επίσκεψη αύτη δεν θα περιλαμβάνει άλλες ιατρικές πράξεις (συνταγογράφηση, άλλες δερματολογικές εξετάσεις).

Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας: τηλ. 8008018060


EURO MELANOMA 2007 IN GREECE


Eυρω-μελάνωμα: στόχοι


Το euromelanoma είναι μία πανευρωπαική εκστρατεία ενημέρωσης γιά το κακόηθες μελάνωμα και το καρκίνο του δέρματος. Οι στόχοι του θεσμού αυτού είναι:
H εξέταση των μελαγχρωματικών κηλίδων του δέρματος («ελιών») από συμμετέχοντες δερματολόγους
Ενημέρωση του κοινού γιά τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, τις ύποπτες αλλαγές σε σπίλους («ελιές») και τους τρόπους αντιηλιακής προστασίας

Tι είναι το μελάνωμα;

Το κακόηθες μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική). Το μελάνωμα αποτελεί σήμερα το 3% του συνόλου των καρκίνων με 800.000 νέες περιπτώσεις ετησίως και με μία σταδιακά αυξανόμενη συχνότητα που το καθιστούν ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.

Η πρόωρη ανίχνευση και η έγκαιρη αντιμετώπιση του μελανώματος συνδέονται με άριστη πρόγνωση. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά την δυνατότητα μίας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης.


Που οφείλεται το μελάνωμα;

Η αιτιολογία του μελανώματος είναι σύνθετη και αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Ο κυριώτερος από αυτούς είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Ποιά άτομα διατρέχουν κίνδυνο;

• άτομα με σπίλους («ελιές») που έχουν αλλάξει στο χρώμα, το μέγεθος ή το σχήμα
• άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων
• άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
• άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που κοκκινίζει ή «καίγεται» εύκολα στον ήλιο και μαυρίζει ελάχιστα
• άτομα με ιστορικό έντονων ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα κατά την παδική ηλικία
• άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή αφιερώνουν μεγάλο χρόνο σε δραστηριότητες στην ύπαιθρο

Διάγνωση του μελανώματος

Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα, όπως η ασυμμετρία, η ανομοιογένεια στο χρώμα, η ανωμαλία των ορίων της βλάβης, και η αυξημένη διάμετρος, μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεχωρίσουμε το μελάνωμα από τους συνήθεις σπίλους.


Πρόληψη του μελανώματος

Η πρόληψη του μελανώματος στηρίζεται στη τήρηση των κανόνων αντι-ηλιακής προστασίας, δηλαδή τον περιορισμό της έκθεσης στο ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, την χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού και την εφαρμογή αντιηλιακών με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB+UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF>15).

Πηγές: www.edae.gr ,www.procms.be/euromelanoma

Labels: ,

 
posted by Maria at 1:27 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs