ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε πολύ υψηλά επίπεδα ,σε παγκόσμια κλίμακα, βρίσκεται η ιατρική στην Ελλάδα . Αυτό αποδεικνύει η νέα επιστημονική διάκριση- βράβευση που κέρδισε στο 15ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενδοσκοπικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, που έγινε στην Αθήνα, η επιστημονική μελέτη για την αντιμετώπιση της κήλης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής καθηγητής κ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και η ομάδα του.
Η επιστημονική μελέτη επιλέχθηκε ως μια από τις 20 καλύτερες και πιο εμπεριστατωμένες ανάμεσα σε 500 εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο από όλο τον κόσμο.
Η παρουσίαση αφορούσε την λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης σε ασθενείς που έχουν στο παρελθόν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή άλλες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης κερδίζει καθημερινά έδαφος στην κλινική πράξη, σε σχέση με τις κλασσικές ανοικτές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από πολλές χειρουργικές ομάδες ακόμα και σήμερα.
Ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις βουβωνοκήλης με ιστορικό επεμβάσεων όπως η ριζική προστατεκτομή ή άλλων επεμβάσεων της κατώτερης κοιλίας, μία έμπειρη λαπαροσκοπική ομάδα μπορεί να προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου στον ασθενή. Η τοποθέτηση πλέγματος με λαπαροσκοπική τεχνική εξασφαλίζει απαλλαγή από τα συμπτώματα της κήλης. Το χειρουργείο γίνεται σε μεγέθυνση από πολύ μικρές τομές και προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση αλλά και μεγάλη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.
Ο τρόπος που γίνεται είναι πιο ανατομικός και οι ασθενείς επανέρχονται γρηγορότερα στις δραστηριότητές τους.
Εν τω μεταξύ η χειρουργική αποκατάσταση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για το χρόνιο βουβωνικό άλγος, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες,( κυρίως επαγγελματίες) αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα στις περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αθλητές που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής κ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, παρουσιάζοντας σχετική μελέτη για το χρόνιο βουβωνικό άλγος των αθλητών, που είναι μια νοσολογική οντότητα και ταλαιπωρεί ένα σημαντικό ποσοστό που κυμαίνεται από 2 – 5 % του συνόλου των αθλητών( ερασιτεχνών και επαγγελματιών).
Το χρόνιο βουβωνικό άλγος έχει …ιδιαίτερη προτίμηση και χτυπά περισσότερο τους ποδοσφαιριστές όπου το ποσοστό των πασχόντων φτάνει στο 8 %.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το πρόβλημα θεωρείται ότι οφείλεται σε ανεπάρκεια του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού σωλήνα.
Με βάση την επιστημονική μελέτη που παρουσίασε στο Διεθνές Συνέδριο ο καθηγητής κ Κωνσταντινίδης το χρόνιο βουβωνικό άλγος που ταλαιπωρεί χιλιάδες αθλητές αντιμετωπίζεται από την ιατρική του ομάδα με θεαματικά αποτελέσματα.
Μάλιστα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν την εμπειρία της ομάδας από την αντιμετώπιση του προβλήματος σε δεκάδες αθλητές (ποδοσφαιριστές, τενίστες, βολεϊμπολίστες ) την τελευταία δεκαετία.
«Η χειρουργική αποκατάσταση, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της πρωτοποριακής επιστημονικής εργασίας, είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία. Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά με τοποθέτηση ειδικού πλέγματος στην κοιλιακή χώρα του αθλητή και διαρκεί κατά μέσο όρο 34 λεπτά».
Μάλιστα τα αποτελέσματα είναι άμεσα και θεαματικά καθώς δεν υπάρχουν υποτροπές, οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο μόλις για 24 ώρες και πολύ γρήγορα ξεκινούν τις προπονήσεις τους!
Ακόμη πολύ σημαντικό γεγονός της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι η γρήγορη μείωση του πόνου , η ταχεία επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες και η αποτελεσματική θεραπεία με μηδενικά ποσοστά υποτροπής.
Labels: βουβωνοκήλη, λαπαροσκοπική μέθοδος, Ρομποτική χειρουργική