Tuesday, December 04, 2007
Ρινική γαστροσκόπιση

ΔΙΑΡΙΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2007


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Επανάσταση στον τομέα της γαστροσκόπησης φέρνει η ιατρική τεχνολογία με το νέο ενδοσκόπιο ( κατασκευής του Ιαπωνικού οίκου Fujinon) ΕG-530N, βάζοντας τέρμα στο φόβο και τον πόνο χιλιάδων ασθενών, καθώς η εξέταση πλέον γίνεται από τη μύτη και όχι από το στόμα!!!

Η νέα μέθοδος γαστροσκόπησης παρουσιάστηκε σήμερα από τον Διευθυντή του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κ Δημήτρη Καραγιάννη σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε, η οποία εισάγει στη χώρα μας το πρωτοποριακό αυτό ενδοσκόπιο.

Όπως τόνισε ο κ Καραγιάννης «Η ενδοσκόπηση του άνω γαστρεντερικού είναι παραδοσιακά μία επίπονη εξέταση, στην οποία μέχρι σήμερα πολλοί ιατροί ομολογούν ότι δεν θα ήθελαν ποτέ να υποβληθούν. Κι αυτό γιατί η παραδοσιακή ενδοσκόπηση συχνά προκαλεί αντανακλαστική κίνηση του φάρυγγα και ναυτία, καθώς το γαστροσκόπιο ακουμπά στη βάση της γλώσσας κατά την ενδοσκοπική εξέταση.

Αντίθετα, συνέχισε το νέο ενδοσκόπιο εισάγεται στον οισοφάγο από τη μύτη- αντί του στόματος- δεν ακουμπά στη βάση της γλώσσας και ουσιαστικά δεν προκαλεί αντανακλαστική κίνηση του φάρυγγα. Το ρινικό γαστροσκόπιο μειώνει σημαντικά τον πόνο και περιορίζει τη ναυτία.»

Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα της διαρινικής γαστροσκόπησης - η οποία δεν απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο σε αντίθεση με την κλασική- τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό. Συγκεκριμένα:

Ø Ο ασθενής δεν παίρνει νάρκωση κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Ø Νιώθει ελάχιστο πόνο.

Ø Έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέταση από μόνιτορ και να συνομιλεί με τον γιατρό.

Ø Μπορεί αμέσως , μετά την εξέταση, οδηγώντας να επιστρέψει στη δουλειά η στο σπίτι του.

Ø Μπορεί να φάει η να πιει αμέσως μετά την ενδοσκόπηση

Ø Δεν χρειάζεται παρακολούθηση μετά την εξέταση.

Σημαντικά πλεονεκτήματα δίνει η νέα μέθοδος και στον γιατρό καθώς:

Ø Κατά τη διάρκειά της εξέτασης έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον ασθενή.

Ø Να εξηγεί στον ασθενή τα ευρήματα.

Ø Να ρωτά αν ο εξεταζόμενος αισθάνεται πόνο ή δυσφορία, ή ακόμα και να συζητά επί γενικότερων θεμάτων.

Ø Έχει λιγότερο άγχος γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος λόγω νάρκωσης και διότι ο ασθενής έχει μειωμένο πόνο.

Ø Ο μειωμένος πόνος και χρόνος της εξέτασης προσελκύει περισσότερους ασθενείς μεγαλώνοντας τη φήμη του γιατρού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η επικοινωνία αυτή δίνει την δυνατότητα στον ασθενή σταδιακά να χαλαρώνει και να δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης που επιτρέπει την ασφαλή εξέταση. Το ρινικό γαστροσκόπιο EG-530N είναι μια εξαιρετική ιατρική συσκευή η οποία έχει πολύ μικρή διάμετρο (λιγότερο από 6 χιλ) ενώ διαθέτει εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια που επιτρέπει στον γαστρεντερολόγο να διακρίνει ελάχιστες αλλοιώσεις στους ιστούς με αποτέλεσμα την διάγνωση του καρκίνου του στομάχου σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο. Η ρινική γαστροσκόπηση σύντομα θα πραγματοποιείται σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας μας και θα μπορούν πλέον να υποβληθούν στην εξέταση κι αυτοί που από φόβο την απέφευγαν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο γύρω στις 70.000 γαστροσκοπησεις.

Η προετοιμασία για την εξέταση απαιτεί μόλις 15 λεπτά προκειμένου ο γιατρός να ψεκάσει με τοπικό αναισθητικό τη μύτη του ασθενούς προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή του ενδοσκοπίου.

ΡΙΝΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η νέα μέθοδος έχει ενθουσιάσει τους γιατρούς και προτιμάτε από το σύνολο σχεδόν των ασθενών στο εξωτερικό, λόγω της ευκολίας με την οποία πραγματοποιείται αλλά και του γεγονότος ότι δεν προκαλεί πλέον φόβο στους εξεταζόμενους.


Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Ιάπωνα καθηγητή κ Miyawaki το 93% από 1876 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί με τον παραδοσιακό τρόπο σε γαστροσκόπηση, θα προτιμούσε στο μέλλον να υποβληθεί σε ρινική ενδοσκόπηση. Επίσης η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε γαστροσκόπηση προτιμούν την ρινική προσπέλαση.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια επιστημονική μελέτη αποδεικνύεται πως σε ετήσια βάση με τη νέα μέθοδο αυξήθηκαν σε ποσοστό 28 με 29% οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση, μετά το 2002, οπότε και καθιερώθηκε η ρινική εξέταση.



ΔΙΑΡΙΝΙΚΟ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΙΟ FUJINON ΕG-530N

Το ρινικό γαστροσκόπιο είναι πλήρως ηλεκτρονικό, και η διάμετρος του είναι εξαιρετικά λεπτότερη (5,9 χιλ) από τα συμβατικά γαστροσκόπια (9,4χιλ.). Η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή των γαστρικών ενδοσκοπίων. Επιπλέον διαθέτει ένα νέο υπερσυμπαγές κυψελοειδές αισθητήριο εικόνας το οποίο του δίνει εξαιρετική ευκρίνεια ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση και των μικρότερων αλλοιώσεων του στομάχου με συνέπεια την πρόληψη σοβαρότερων ασθενειών (καρκίνος του στομάχου, καρκίνος του οισοφάγου κλπ)


Labels: , ,

 
posted by Maria at 9:19 AM | Permalink |


1 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs