Thursday, December 29, 2005
Γιορτές χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα
Σκέφτηκα κατά τη διάρκεια των γιορτών να μη γράψω τίποτα , όμως σήμερα είδα το παρακάτω άρθρο και σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ καλό να το διαβάσουν οι φαν αυτού εδώ του μπλόγκ , γι'αυτό και σας το παραθέτω.
Θα ήθελα να προσθέσω ακόμη ένα λόγο που μας εμποδίζει να είμαστε κοντά σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτός είναι η ζωή για εμάς, ο θάνατος για εκείνους. Όλοι ξέρουμε πως αγαπημένα μας πρόσωπα, γιαγιάδες, παππούδες κ.α. θα φύγουν κάποτε από την εδώ ζωή όμως όταν συνειδητοποιούμε πως ίσως τα επόμενα Χριστούγεννα να είναι χωρίς εκείνους νιώθουμε διαφορετικά. Φέτος ήταν η δική μου σειρά να συνειδητοποιήσω πως οι φετινές γιορτές ίσως να είναι οι τελευταίες με τη γιαγιά μου και τους παππούδες μου που τόσο αγαπάω. Εύχομαι να μη γίνει έτσι και του χρόνου τέτοιο καιρό να είναι πάλι κοντά μου.

Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο άρθρο και με «ταρακούνησε» ήταν ο πρόλογος … «Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με την παρουσία των αγαπημένων μας προσώπων. Πολλές φορές το θεωρούμε τόσο δεδομένο που, όταν έρθει εκείνη η φορά και δεν μπορούμε για κάποιους λόγους να βρεθούμε με τα οικεία μας πρόσωπα του συγγενικού ή του φιλικού μας περιβάλλοντος αισθανόμαστε να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας».


Καλές γιορτές σε όλους και να έχουμε πάντα κοντά μας όσους πραγματικά αγαπούμε και μας αγαπούν.

Γιορτές χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα


Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με την παρουσία των αγαπημένων μας προσώπων. Πολλές φορές το θεωρούμε τόσο δεδομένο που, όταν έρθει εκείνη η φορά και δεν μπορούμε για κάποιους λόγους να βρεθούμε με τα οικεία μας πρόσωπα του συγγενικού ή του φιλικού μας περιβάλλοντος αισθανόμαστε να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας.

Επαγγελματικοί λόγοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν επαγγελματικοί λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν κάποια άτομα από το να περάσουν τις γιορτές με τους αγαπημένους τους. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για άτομα που για λόγους σπουδών ή εργασίας είναι μακριά από το σπίτι τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν για να περάσουν την περίοδο των γιορτών με τους δικούς τους.
Η νοσταλγία, η επιθυμία να βρεθούν στο σπίτι, οι ωραίες αναμνήσεις από το παρελθόν αλλά και η αίσθηση της μοναξιάς, της απογοήτευσης ή ακόμα και της αμφισβήτησης του αν αυτό που κάνουν είναι σωστό ή αν θα έπρεπε να τα παρατήσουν όλα και να βρεθούν στο σπίτι τους είναι μερικά από τα έντονα συναισθήματα που κατακλύζουν τους ανθρώπους σε αυτές τις συνθήκες.
Αυτή η έντονη αρνητική συναισθηματική κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε κατήφεια και μελαγχολία, αφού το άτομο αυτό βάζει ένα τεράστιο ερωτηματικό σε όλη του τη ζωή και τις επιλογές που έχει κάνει.
Από την άλλη, υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι για κάποιον επαγγελματικό λόγο δεν μπορούν να περάσουν μια συγκεκριμένη γιορτινή βραδιά με τους δικούς τους λόγω κάποιας βάρδιας που έχουν. Ωστόσο, αυτά τα άτομα γεωγραφικά βρίσκονται συνήθως κοντά με την οικογένεια και τους φίλους τους και χάνουν μόνο ένα κομμάτι του εορτασμού, το οποίο πολλές φορές και αναπληρώνουν με έναν δεύτερο εορτασμό την επόμενη μέρα. Έτσι, αυτή η κατηγορία ατόμων μπορεί να στεναχωριέται λιγάκι που δεν είναι με τους δικούς τους, ωστόσο αυτό δεν είναι ικανό να τους δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα διαρκείας.

Συναισθηματικοί λόγοι
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν συναισθηματικοί κυρίως λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν ορισμένους ανθρώπους από το να περάσουν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο όπου κάποια μεγάλη οικογενειακή ρήξη χωρίζει την οικογένεια σε δύο στρατόπεδα, εμποδίζοντας τη συνένωσή της στη διάρκεια των γιορτών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε

  • εδώ
  • Πηγή: www.in.gr
    Το άρθρο είναι της Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος απο το in.gr

     
    posted by e-physician at 5:31 PM | Permalink |


    1 Comments:


    At 9:15 PM, Blogger ci

    Εύχομαι τις φετεινές γιορτές να τις απολαύσετε πραγματικά medlein:))
    Καλή Πρωτοχρονιά!

     

    Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

     m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs