Tuesday, May 06, 2008
Ιατρείο Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ" Ν.Π.Δ.Δ.

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α.ΘΑΝΟΣ


Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές (ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας ,κ .α ) που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος , βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Το ειδικό Ιατρείο Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο , αντιμετωπίζει οριστικά τις σοβαρές αυτές επιπλοκές αναβαθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.

« Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ριζικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και σε πραγματική αύξηση των περιστατικών, ιδίως καρκίνων προστάτη και ουροδόχου κύστης, αλλά και σε πλασματική αύξηση λόγω πιο έγκαιρης διάγνωσης στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου (προγράμματα screening)» τόνισε ο κ Θωμάς Αρβανιτάκης, Αν/τής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής και επικεφαλής του ειδικού ιατρείου.

« Αυτό έχει, συνέχισε ο κ Αρβανιτάκης, ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικό αριθμό με επιπλοκές από τις ριζικές αυτές επεμβάσεις που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι κυριότερες από αυτές είναι : η ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή και κυστεκτομή, στυτική δυσλειτουργία, στενώματα ουρήθρας αναστομωτικά κ.α.»

Στα πλαίσια λειτουργίας του εξειδικευμένου ιατρείου αντιμετώπισης των επιπλοκών μετά από ριζικές επεμβάσεις, έγιναν πριν από μερικές ημέρες αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων με τη συμμετοχή του διάσημου ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών, καθηγητού Wilson από τις Η.Π.Α.

Παράλληλα ο υπεύθυνος του τμήματος Αναπληρωτής Διευθυντής κ Αρβανιτάκης Θωμάς στο πλαίσιο του 20 ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ουρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, παρακολούθησε εξειδικευμένο σεμινάριο ακράτειας και τοποθέτησης ταινιών ακράτειας Ad Vance.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο:

Ø Περίπου2000-2200 ριζικές προστατεκτομές. Και

Ø Περίπου 200 ριζικές κυστεκτομές.

Tα ποσοστά ακράτειας είναι περίπου 5% με πλήρη ακράτεια και 25% με μικρού και μεσαίου τύπου ακράτεια.

Το ποσοστό στυτικής δυσλειτουργίας είναι 50 μέχρι 60%.

Για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, ανάλογα με τη μορφή, οι γιατροί τοποθετούν στους ασθενείς ειδικές ταινίες ανδρικής ακράτειας, τεχνητούς σφιγκτήρες, πεϊκές προθέσεων κ.α.

Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1000 πεικές προθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια και 80 με 100 σφιγκτήρες. Στο εξωτερικό αντίστοιχα 350000 πεικες προθέσεις και 100000 σφιγκτήρες.

Οι ταινίες εγκράτειας που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό είναι 15000 τα τελευταία 6 χρόνια.

Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί από το 2004, 30 ταινίες εγκράτειας ,εκ των οποίων οι 20 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Το νούμερο φαίνεται μικρό διότι ακόμα οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά και διότι οι γιατροί δεν προωθούν τα περιστατικά αυτά στους εξειδικευμένους Ουρολόγους.

Ο χειρουργικός χρόνος για την τοποθέτηση των πεικών προθέσεων και των ταινιών εγκράτειας είναι 30 με 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα βγαίνει από το Νοσοκομείο.

Τέλος όπως τόνισε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής κ Τάσος Θάνος « Το εξειδικευμένο ιατρείο αντιμετώπισης των επιπλοκών αυτών, μετά την αποκτηθείσα εμπειρία στην τοποθέτηση ταινιών ανδρικής ακράτειας, τεχνητών σφιγκτήρων, πεϊκών προθέσεων κ.α. θα λειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση ουρολόγων από διάφορα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας».

Για το σκοπό αυτό το πρώτο τέτοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο με ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.


Labels: , ,

 
posted by Maria at 2:46 AM | Permalink |


1 Comments:


At 11:36 PM, Anonymous Anonymous

Μάλλον τέλος στις προστατεκτομές θα έπρεπε να βάλουν οι χειρουργοί όταν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη για να μην υπάρχουν καθόλου επιπλοκές.

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs