Monday, April 03, 2006
Ανακαλύφθηκαν νέα ανοσοκύτταρα που παίζουν ρόλο στο άσθμα/Newly Recognized Immune Cell Unveiled in Asthma
Ανακαλύφθηκαν νέα ανοσοκύτταρα που παίζουν ρόλο στο άσθμα/Newly Recognized Immune Cell Unveiled in Asthma

For information in English press the link at the end of this post

Βοστόνη: Ένα μέχρι πρότινος άγνωστο σπάνιο ανοσορυθμιστικό κύτταρο στους πνεύμονες των πασχόντων από άσθμα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα θεραπευτικά σχήματα κατά της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Ντέιλ Ουμέτσου εντόπισε έναν μεγάλο αριθμό αμετάβλητων φυσικών φονέων Τ-κυττάρων στους πνεύμονες ασθματικών ασθενών.
Εφόσον τα αμετάβλητα φυσικοί φονείς Τ-κύτταρα αποτελούν μόνο το 0,1% των λευκών αιμοσφαιρίων, εύκολα περνούν απαρατήρητα και μόλις πρόσφατα μπόρεσαν οι επιστήμονες να τα απομονώσουν.
Τα εν λόγω κύτταρα, που εντοπίστηκαν λοιπόν μόλις πρόσφατα στους ανθρώπους, έχουν εντοπιστεί σε μυϊκά μοντέλα να διαμεσολαβούν τις αντιδράσεις του ξενιστή στην επίβλεψη του όγκου και να εμπλέκονται στην προστασία από διάφορους λοιμογόνους παράγοντες και τον διαβήτη και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, έχουν επίσης σχετιστεί με την πειραματική κολίτιδα, την μητρική αντίσταση στο έμβρυο, τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας και την επαγωγή της υπερδραστηριότητας των αεραγωγών.
Η μελέτη πνευμονικών δειγμάτων από 24 ενήλικες (οι 14 είχαν μέτριο έως σοβαρό εμμένον βρογχικό άσθμα, οι έξι ήταν υγιείς και οι πέντε είχαν σαρκοείδωση) έδειξε ότι στους πρώτους το 60% των πνευμονικών CD4+ ή CD3+ κυττάρων ήταν αμετάβλητα Τ-κύτταρα φυσικοί φονείς. Οι πάσχοντες από σαρκοείδωση επελέγησαν ως ομάδα ελέγχου επειδή οι πνεύμονές τους είχαν υψηλά επίπεδα CD4+ Τ-λεμφοκυττάρων.
Τα αμετάβλητα Τ-κύτταρα φυσικοί φονείς εξέφραζαν τον υποδοχέα των αμετάβλητων Τ-κυττάρων και ήταν λειτουργικά, παράγοντας δύο βοηθητικές κυτοκίνες. Αντίθετα, τα CD4+ Τ κύτταρα των ασθενών με σαρκοείδωση ήταν τυπικά CD4+ και CD3+ Τ-κύτταρα και όχι αμετάβλητα φυσικοί φονείς Τ-κύτταρα.
Ο Δρ Ουμέτσου εξηγεί ότι ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, διότι παλαιότερη μελέτη που είχε κάνει σε ποντίκια είχε δείξει ότι τα αμετάβλητα Τ-κύτταρα φυσικοί φονείς ήταν απαραίτητα για την εκδήλωση της επαγόμενης από τους αεραγωγούς υπερευαισθησίας. Επίσης είχε παρατηρήσει ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα ήταν αρκετά να προκαλέσουν άσθμα στα τρωκτικά, ακόμα και χωρίς την παρουσία Th2 κυττάρων.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι μια υποομάδα αμετάβλητων φυσικών φονέων Τ-κυττάρων (αυτά που παράγουν Th2 κυτοκίνες και εκφράζουν τα CD4) ανακτώνται επιλεκτικά ή διευρύνονται στους πνεύμονες των πασχόντων από βρογχικό άσθμα αλλά όχι και στους πάσχοντες από σαρκοείδωση.
Ο Δρ Ουμέτσου προσθέτει επίσης ότι μια υποομάδα αμετάβλητων φυσικών φονέων Τ-κυττάρων επιστρατεύεται και εμπλουτίζεται στους πνεύμονες, οδηγώντας σε επίπεδα εντός των πνευμόνων 100 φορές μεγαλύτερα από αυτά στο περιφερικό αίμα. Αυτό σημαίνει ότι η ανοσολογία του άσθματος θα πρέπει να μελετάται εξετάζοντας κύτταρα από τους πνεύμονες και όχι από το περιφερικό αίμα.
«Τα συμβατικά Th2 κύτταρα ίσως να μην είναι τόσο σημαντικά στην πρόκληση του άσθματος τελικά. Τα αμετάβλητα Τ-κύτταρα παράγουν τις ίδιες κυτοκίνες με τα Th2, επομένως, μπορούν να αντικαταστήσουν τα τελευταία στην εκδήλωση του άσθματος», εξηγεί ο ερευνητής.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «τα αμετάβλητα Τ-κύτταρα φυσικοί φονείς μπορεί λανθασμένα να είχαν θεωρηθεί από τους επιστήμονες στο παρελθόν ως Th2 κύτταρα διότι έχουν πολλούς ίδιους μοριακούς δείκτες. Τα αμετάβλητα Τ-κύτταρα παίζουν προεξάρχοντα παθογόνο ρόλο στο ανθρώπινο άσθμα και τα θεραπευτικά σχήματα που στοχεύουν τα συγκεκριμένα πνευμονικά κύτταρα είναι πολύ αποτελεσματικά».

Πηγή: www.in.gr

For information in english press here:http://www.medpagetoday.com/Pulmonary/Asthma/tb1/2870
 
posted by e-physician at 4:22 PM | Permalink |


0 Comments:


Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs