Saturday, March 18, 2006
Καρκίνος μήτρας: Εμβόλιο του χρόνου
Καρκίνος μήτρας: Εμβόλιο του χρόνου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχές του 2007 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σαράντα γυναίκες τη μέρα σκοτώνει στην Ευρώπη η συγκεκριμένη μορφή της νόσου. Κι ενώ στο εξωτερικό τα ποσοστά μειώνονται, στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα και ανοδική τάση της θνησιμότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Ελληνίδες αδιαφορούν για την πρόληψη και δεν κάνουν το «Τεστ Παπανικολάου» το οποίο πραγματικά σώζει ζωές.

Ανύπαρκτα όμως, από πλευράς πολιτείας, είναι στη χώρα μας τα προγράμματα ενημέρωσης των γυναικών για την πρόληψη από τον καρκίνο.

Τα παραπάνω τόνισαν χθες οι καθηγητές Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Μπόντης και Θόδωρος Αγοραστός, εν όψει της 7ης επιστημονικής συνάντησης για την «Πρόληψη του γυναικολογικού Καρκίνου», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ώς τις 19 Μαρτίου η Α' Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική του ΑΠΘ. Ηδη στην κλινική λειτουργεί πρόγραμμα ενημέρωσης των γυναικών στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπαν, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ευθύνεται ώς ένα βαθμό για διάφορες μορφές καρκίνου όπως του πρωκτού, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, της τραχείας, ακόμη και των πνευμόνων. Το εμβόλιο δεν θα προσφέρει ίαση, είναι όμως προφυλακτικό και σε συνδυασμό με το «τεστ Παπανικολάου», αναμένεται να μειώσει θεαματικά όλες αυτές τις μορφές της νόσου. Θα απευθύνεται σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, που δεν έχουν σεξουλική ζωή.

Πηγή: Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2006 http://www.enet.gr
 
posted by e-physician at 12:31 AM | Permalink |


1 Comments:


At 1:26 AM, Anonymous Anonymous

I was certainly not aware of this kind of cancer. Thanks for enlightening me. Your postings have made me more aware of certain medical issues.
Thanks

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs