Monday, March 06, 2006
Γυναικείες γεννητικές ορμόνες και σωματικό βάρος
Γυναικείες γεννητικές ορμόνες και σωματικό βάρος

Οι γυναικείες ορμόνες -οιστρογόνα και προγεστερόνη- παίζουν ρόλο σε πολλές λειτουργίες σ' όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Οι κυριότερες σχετίζονται με την ανάπτυξη των οργάνων αναπαραγωγής, τη ρύθμιση του κύκλου και της εμμήνου ρύσεως, τη γονιμότητα και αναπαραγωγή, ενώ σημαντική είναι η επίδραση των ορμονών αυτών στα οστά (πρόληψη οστεοπόρωσης) και στην καρδιά (πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων).
Αναφορικά με το θέμα του σωματικού βάρους οι γεννητικές ορμόνες ασκούν έντονη επίδραση, και θετική και αρνητική. Η επίδραση αυτή είναι πιο εμφανής σε ορισμένες ευαίσθητες περιόδους της ζωής της γυναίκας όπως είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Οιστρογόνα, προγεστερόνη και σωματικό βάρος
Τα οιστρογόνα ελαττώνουν την όρεξη διότι ελαττώνουν μια ισχυρή ορεξιογόνο νευροορμόνη του εγκεφάλου, το νευροπεπτίδιο Υ. Επίσης, τα οιστρογόνα συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των μεγάλων λιποκυττάρων στους γλουτούς και στα κάτω άκρα ενώ αντίθετα μειώνουν τα λιποκύτταρα στην κοιλιά. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στη λεκάνη και λιγότερο στην κοιλιά σε σχέση με τους άνδρες. Τα οιστρογόνα προκαλούν και μικρού βαθμού κατακράτηση άλατος και νερού.
Η προγεστερόνη αυξάνει την όρεξη και παίζει κάποιο ρόλο στην υπερφαγία που παρατηρείται στη δεύτερη φάση του κύκλου. Επίσης, κατακρατά νερό και αλάτι με αποτέλεσμα να προκαλεί μικρή αύξηση του βάρους κυρίως σε υγρά.

Το βάρος σε διαφορετικές περιόδους της γυναικείας ζωής
Εφηβεία: Κατά την περίοδο αυτή οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες λόγω απότομης ανάπτυξης και έντονης σωματικής δραστηριότητας. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που διαμορφώνουν το χαρακτηριστικό σωματότυπο και τη γυναικεία κατανομή του λίπους. Η ανάκτηση σωματικού βάρους και ιδίως λίπους είναι αναγκαία για να εξασφαλισθεί η κανονική ωορρηξία και η έμμηνος ρύση.
Κατά συνέπεια τα νεαρά κορίτσια πρέπει να αποφεύγουν κατά την περίοδο αυτή τις αυστηρές δίαιτες διότι είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στην περίοδο (αραιομηνόρροια, δυσμηνόρροια, αμηνόρροια) και προδιάθεση για βουλιμικά και ανορεκτικά επεισόδια.
Βέβαια, ορισμένα κορίτσια που είναι ήδη υπέρβαρα, βλέπουν να αυξάνει έντονα ο λιπώδης ιστός στα ισχία τους λόγω της εφηβείας, σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη κάποιου βαθμού φροντίδα σχετικά με τη διατροφή και το βάρος τους.

Κύηση: Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε επιπλέον εγκυμοσύνη παραμένουν στη γυναίκα 1-2 επιπλέον κιλά κατά μέσο όρο. Η κύηση θεωρείται πλέον παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία, και αύξηση βάρους άνω των 18-20 κιλών συχνά παραμένει και μετά τη γέννα κατά ένα ποσοστό. Η κατακράτηση υγρών λόγω την υψηλών οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την κύηση συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.
Παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία της εγκύου είναι, μεταξύ άλλων:
*διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες,
*νεαρή ηλικία,
*πρώτη κύηση.
Ιδανικά μία αδύνατη κοπέλα που ξεκινά εγκυμοσύνη πρέπει να πάρει από 12 έως 18 κιλά, μια φυσιολογικού βάρους από 11 έως 16 κιλά, μια υπέρβαρη από 7 έως 11 και μια παχύσαρκη από 6-10 κιλά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κάποιους παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν στην παραμονή αρκετών κιλών μετά τη λοχεία όπως:
*ηλικία άνω των 35 χρονών,
*προηγούμενη παχυσαρκία,
*μεγάλη αύξηση βάρους σε προηγούμενη κύηση,
*απουσία θηλασμού,
*έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,
*κάπνισμα πριν τη σύλληψη,
*αύξηση βάρους από τον πρώτο ακόμα μήνα,
*μεταλόχεια κατάθλιψη και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες.

Σημασία έχει και η περίοδος αύξησης βάρους κατά την κύηση: τα πολλά κιλά στο πρώτο τετράμηνο αντιστοιχούν κυρίως σε ανάπτυξη λιπώδους ιστού στη μητέρα και δύσκολα χάνονται ενώ τα κιλά των τελευταίων μηνών αναλογούν στο έμβρυο και χάνονται ευκολότερα.

Είναι σημαντική η στενή παρακολούθηση του βάρους της εγκύου ώστε να αυξάνει σταδιακά το βάρος χωρίς να γίνει παχύσαρκη. Ούτως η άλλως η αυστηρή δίαιτα απαγορεύεται διότι μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα κίνδυνο προωρότητας ή υποτροφίας. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα χαμηλού βάρους νεογνά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα φυσιολογικού βάρους να πάθουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και στεφανιαία νόσο στην ενήλικο ζωή.

Εμμηνόπαυση: Κατά τη διάρκεια της προ- και εμμηνοπαυσιακής περιόδου οι ωοθήκες ελαττώνουν σταδιακά την παραγωγή τους σε οιστρογόνα και προγεστερόνη. Κατά τη φάση αυτή παρατηρείται μία μικρή αύξηση του βάρους η οποία ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και οφείλεται:
α) στην αύξηση της όρεξης λόγω μείωσης των οιστρογόνων και λόγω ψυχολογικών παραγόντων (καταθλιπτικές τάσεις)
β) στη μείωση της σωματικής δραστηριότητας
γ) στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης («καύσεις») λόγω ηλικίας.
Έχει διαπιστωθεί ότι στις γυναίκες μετά τα 45 χρόνια ο βασικός μεταβολισμός ελαττώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία και η ελάττωση αυτή οφείλεται στην ελάττωση της μυϊκής μάζας, η οποία αποτελεί τον κύριο ιστό όπου λαμβάνουν χώρα οι καύσεις.
Ο μέσος όρος αύξησης βάρους στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο -η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια- είναι της τάξης των 500 γραμμαρίων το χρόνο. Έντονες όμως είναι οι αλλαγές που αφορούν την κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα της γυναίκας.
Παρατηρείται αύξηση του λίπους της κοιλιάς, ιδίως του ενδοσπλαχνικού και σχετική μείωση του λίπους των γλουτών. Παράλληλα, μειώνεται ελαφρά το λίπος στα άνω άκρα και στο θώρακα. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ένα «σωματότυπο» που μοιάζει με τον ανδρικό: μεγάλη κοιλιά, λεπτά άκρα.
Η χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης βελτιώνει τις σωματικές αυτές αλλαγές, ιδίως τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Πρέπει όμως να χορηγούνται με προσοχή μετά από λεπτομερή ιατρική εκτίμηση λόγω των πιθανών παρενεργειών τους. Ιδιαίτερα στις παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν κάποια ποσότητα οιστρογόνων από τον υπερτροφικό λιπώδη ιστό, η χορήγηση εξωγενών οιστρογόνων πρέπει να αποφεύγεται.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο είναι η διατήρηση έντονης σωματικής δραστηριότητας ώστε να συντηρείται ένα καλό επίπεδο «καύσεων».
Αναφορικά με τη διατροφή είναι σκόπιμο να ελεγχθούν οι βουλιμικές τάσεις ιδίως αυτές που αφορούν συνδυασμούς λιπαρών-και γλυκών γεύσεων. Ορισμένες φόρες και για μικρό χρονικά διάστημα ίσως να είναι χρήσιμη η χορήγηση των σύγχρονων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (πχ φλουοξετίνη) τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν και ήπιες ανορεξιογόνες ιδιότητες.
Συμπερασματικά, οι γεννητικές ορμόνες της γυναίκας, δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν σημαντικά το σωματικό βάρος. Μεγάλος κίνδυνος για παχυσαρκία υπάρχει σε περιόδους όπου αλλάζει απότομα η παραγωγή των ορμονών αυτών όπως η εφηβεία, η κύηση και η εμμηνόπαυση. Στις περιόδους αυτές πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα με σωστή διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Γράφει:Θεμιστοκλής Τζώτζας ,Ιατρός-Ενδοκρινολόγος
Πηγή: www.eiep.gr


 
posted by e-physician at 4:44 PM | Permalink |


5 Comments:


At 7:13 PM, Blogger ramon

ειδικότητα στο Γενικο κρατικο, β-παθολογικη?

 

At 2:48 AM, Blogger e-physician

Όχι.

 

At 8:50 AM, Blogger Katerina ante portas

Στην περίπτωση του ενδοσπλαγχνικού λίπους, θα συνιστούσατε "επεμβατική" αντιμετώπιση π.χ. μπαλονάκι, κλπ
για την απώλεια βάρους;
Στην περίπτωσή μου δεν είναι αδύνατα τα άκρα, αλλά των..άκρων

 

At 5:28 PM, Blogger e-physician

Προσωπική μου άποψη είναι πως το «μπαλονάκι» αλλά και άλλες επεμβάσεις για την απώλεια βάρους πρέπει να γίνονται μόνο σε έσχατες περιπτώσεις. Ακόμη και εκείνος με σχήμα σώματος μήλου(σπλαγχνικό λίπος) μπορεί να χάσει βάρος με άλλους τρόπους αρκεί να το θέλει πραγματικά. Ξέρω πως είναι δύσκολο να πείσει κάποιος τον εαυτό του να αλλάξει τρόπο ζωής, όμως εκείνο που πρέπει να δει είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, δηλαδή να χάσει τα κιλά και να μη τα ξαναπάρει.
Πιστεύω πως το «μπαλονάκι» δεν είναι ριζική λύση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Απλά προσφέρει στον ασθενή την ευκαιρία να διαμορφώσει τον τρόπο ζωής του και τη διατροφή του(δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ασθενείς που σταδιακά μετά την αφαίρεση του γαστρικού μπαλονιού, ξανακερδίζουν τα κιλά που έχασαν).Εδώ να προσθέσω πως στο «μπαλονάκι» παίζει ρόλο και τι τρώει κάποιος. Το μπαλονάκι ουσιαστικά τι κάνει ;Καταλαμβάνει μέρος του στομαχου με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού και άρα μείωση της όρεξης και πρόσληψης τροφής. Όμως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η ελάττωση των θερμίδων. Για παράδειγμα: αν κάποιος πριν το «μπαλονάκι» έτρωγε φαγητό και ένα γλυκό(γιατί πρόσεχε) και έπαιρνε συνολικά 3000 θερμίδες και τώρα με το μπαλονάκι τρώει τρία κανταΐφια με σαντιγί και σιρόπια όλη την ημέρα και χορταίνει ,και άρα πάλι παίρνει 3000 θερμίδες , δε θα χάσει κιλά. Κι αν χάσει θα είναι λίγα. Πρέπει λοιπόν τις 3000 θερμίδες την ημέρα να τις κάνει 2500 και μετά 2000 κοκ ,για να μη νιώθει πως κάνει δίαιτα.
Σημαντικό ρόλο παίζει το γιατί κάποιος έχει πάρει τα κιλά. Είναι κάποιο ορμονικό πρόβλημα; Είναι το στρες και η καθιστική ζωή; Είναι κάτι άλλο; Και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Εκείνο που σίγουρα θα συνιστούσα είναι διατροφή μαζί με άσκηση, αλλά και συζήτηση για ψυχολογική υποστήριξη.
Για αρχή κάποιος, σε συνεργασία με τον ιατρό του ή τον διατροφολόγο του ,και όχι μόνος του ,θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ατομικό πρόγραμμα διατροφής που θα περιέχει και εκείνα που του αρέσει να τρώει αλλά όχι στο μεγάλο βαθμό που τα έτρωγε πριν. Δεν ξέρω τι άλλο θα ήταν χρήσιμο να προσθέσω. Μόνο το ότι, αν θέλει κάποιος κάτι πραγματικά μπορεί να το πετύχει και να φτάσει εκεί, όσο κι αν είναι δύσκολη η διαδρομή.

 

At 9:07 PM, Anonymous Anonymous

η λήψη οιστρογόνων σε μορφή χαπιού αναστέλλει την έμμηνο ρύση???

 

Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

 m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs