Thursday, March 30, 2006
Προβλήματα ώτων στα αεροπορικά ταξίδια
Προβλήματα ώτων στα αεροπορικά ταξίδια

ΩΤΑ, ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα αυτιά σας κάνουν κάποιο ' κλικ' στο αεροπλάνο; η γιατί αν δεν κάνουν αυτό το 'κλικ', θα αισθανθείτε πόνο . Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα μωρά στο αεροπλάνο είναι ανήσυχα και κλαίνε κατά την προσγείωση; Τα προβλήματα από τα αυτιά αποτελούν την πιο συχνή παθολογική κατάσταση στα αεροπορικά ταξίδια και μολονότι είναι συνήθως απλά και μετρίας ενόχλησης, έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα, παροδικό πόνο και απώλεια ακοής. Το όλο πρόβλημα δημιουργείται στο μέσο αυτί, το οποίο αποτελεί μία μικρή θήκη με αέρα μέσα στο κεφάλι και που είναι πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, κάθε φορά που καταπίνουμε τα αυτιά μας κάνουν ένα 'κλικ'. Αυτή είναι η στιγμή που μία μικρή ποσότητα αέρα μπαίνει στο αυτί προερχόμενη από το πίσω μέρος της μύτης, περνώντας μέσα από ένα λεπτό σωλήνα, την ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το μέσο αυτί. Με αυτό τον τρόπο ανανεώνεται ο αέρας στομέσο αυτί με αποτέλεσμα η πίεση από τις δύο πλευρές του τυμπάνου να είναι ίση. Εάν και όταν η πίεση του αέρα δεν είναι ίση και από τις δύο πλευρές του τυμπάνου, νοιώθουμε τα αυτιά μας βουλωμένα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΛΠΙΓΓΑΣ;
Η απόφραξη της σάλπιγγας έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία 'κενού' στο μέσο αυτί με επακόλουθο την εισρόφηση (ρούφηγμα) του τυμπανικού υμένα προς τα μέσα, την ακινητοποίηση του και την δημιουργία πόνου η/ και βαρηκοϊας. Εάν η απόφραξη παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα το μέσο αυτί γεμίζει με ένα κολλώδες υγρό και η κατάσταση αυτή ονομάζεται "μέση ωτίτις με υγρό", "εκκριτική ωτίτις", "αερωτίτις". Η πιο συχνή αιτία της απόφραξης της σάλπιγγας είναι το κοινό κρυολόγημα (συνάχι) με δεύτερη σε σειρά συχνότητας την ιγμορίτιδα και τη ρινική αλλεργία, δεδομένου ότι η μύτη και τα αυτιά αποτελούν σύστημα " συγκοινωνούντων δοχείων". Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παιδιά και κυρίως τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην απόφραξη καθότι η ευσταχιανή τους είναι διαφορετική απ' ότι των ενηλίκων όσον αφορά το εύρος και τη θέση της σε σχέση με το υπόλοιπο κρανίο.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ;
Το αεροπορικό ταξίδι πολλές φορές συνοδεύεται από γρήγορες και απότομες αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Για να μην υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει η ευσταχιανή σάλπιγγα να λειτουργεί κανονικά δηλ. να ανοίγει συχνά και αρκετά ώστε να μπορεί να εξισορροπεί τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης που είναι ιδιαίτερα εμφανείς κατά την προσγείωση του αεροπλάνου, όσο και εάν τα, τελευταίου τύπου, αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με ειδικά συστήματα εξισορρόπησης της πίεσης. Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε απότομη αλλαγή ύψους η/ και ατμοσφαιρικής πίεσης είναι δυνατόν να προκαλέσει το παραπάνω πρόβλημα.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ο μηχανισμός της κατάποσης ενεργοποιεί τους μύες εκείνους που ανοίγουν την ευσταχιανή και αυτό είναι κυρίως εμφανές όταν μασάμε τσίχλα η όταν αφήνουμε μία καραμέλα να λειώνει μέσα στο στόμα μας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Ακόμη καλύτερη μέθοδος είναι το χασμουρητό. Λογικό δε είναι να μην κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Σε περίπτωση που η κατάποση και το χασμουρητό δεν φέρουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιχειρηθεί ο χειρισμός Valsava, ο οποίος συνίσταται στη δυνατή εκπνοή με το στόμα και τη μύτη κλειστή, ούτως ώστε ο αέρας να κατευθυνθεί προς το πίσω μέρος της μύτης και το αυτί και ο οποίος συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό 'κλικ' και το ξεβούλωμα των αυτιών. Τα μωρά όμως θα πρέπει να θηλάζουν μπιμπερό η πιπίλα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΝΤΑΙ
Κατ' αρχάς, η εκπνοή του αέρα θα πρέπει να εξασκείται από τα μάγουλα και τους μύες του λαιμού και όχι από τον θώρακα η την κοιλιά. Τα αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχει κρυολόγημα η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Εάν έχει προηγηθεί πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο αυτί καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας εάν και κατά πόσο είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αεροπορικώς.

ΧΡΗΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΙΝΙΚΩΝ SPRAY
Η λήψη αποσυμφορητικών χαπιών από το στόμα και η χρήση τοπικών ρινικών spray μία ώρα πριν την προσγείωση, τις πιο πολλές φορές βοηθούν στην πιο αποτελεσματική αποσυμφόρηση

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ
Εάν το 'μπούκωμα' και ο πόνος στο αυτί παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό ο οποίος θα προχωρήσει σε παραπέρα ενέργειες για την ανακούφιση σας.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήσε
 • εδώ


 • Πηγή: www.iatronet.gr
   
  posted by e-physician at 10:36 PM | Permalink |


  0 Comments:


  Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.

   m onitor MindBlog Network Blogarama - The Blog DirectoryGreekBloggers.comBlogwise - blog directoryListed in LS Blogs Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog DirectoryKinja, the weblog guide Directory of Health Blogs