Labels: Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές (ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας ,κ .α ) που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος , βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Το ειδικό Ιατρείο Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο , αντιμετωπίζει οριστικά τις σοβαρές αυτές επιπλοκές αναβαθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.
« Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ριζικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και σε πραγματική αύξηση των περιστατικών, ιδίως καρκίνων προστάτη και ουροδόχου κύστης, αλλά και σε πλασματική αύξηση λόγω πιο έγκαιρης διάγνωσης στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου (προγράμματα screening)» τόνισε ο κ Θωμάς Αρβανιτάκης, Αν/τής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής και επικεφαλής του ειδικού ιατρείου.
« Αυτό έχει, συνέχισε ο κ Αρβανιτάκης, ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικό αριθμό με επιπλοκές από τις ριζικές αυτές επεμβάσεις που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι κυριότερες από αυτές είναι : η ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή και κυστεκτομή, στυτική δυσλειτουργία, στενώματα ουρήθρας αναστομωτικά κ.α.»
Στα πλαίσια λειτουργίας του εξειδικευμένου ιατρείου αντιμετώπισης των επιπλοκών μετά από ριζικές επεμβάσεις, έγιναν πριν από μερικές ημέρες αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων με τη συμμετοχή του διάσημου ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών, καθηγητού Wilson από τις Η.Π.Α.
Παράλληλα ο υπεύθυνος του τμήματος Αναπληρωτής Διευθυντής κ Αρβανιτάκης Θωμάς στο πλαίσιο του 20 ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ουρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, παρακολούθησε εξειδικευμένο σεμινάριο ακράτειας και τοποθέτησης ταινιών ακράτειας Ad Vance.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο:
Ø Περίπου2000-2200 ριζικές προστατεκτομές. Και
Ø Περίπου 200 ριζικές κυστεκτομές.
Tα ποσοστά ακράτειας είναι περίπου 5% με πλήρη ακράτεια και 25% με μικρού και μεσαίου τύπου ακράτεια.
Το ποσοστό στυτικής δυσλειτουργίας είναι 50 μέχρι 60%.
Για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, ανάλογα με τη μορφή, οι γιατροί τοποθετούν στους ασθενείς ειδικές ταινίες ανδρικής ακράτειας, τεχνητούς σφιγκτήρες, πεϊκές προθέσεων κ.α.
Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1000 πεικές προθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια και 80 με 100 σφιγκτήρες. Στο εξωτερικό αντίστοιχα 350000 πεικες προθέσεις και 100000 σφιγκτήρες.
Οι ταινίες εγκράτειας που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό είναι 15000 τα τελευταία 6 χρόνια.
Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί από το 2004, 30 ταινίες εγκράτειας ,εκ των οποίων οι 20 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Το νούμερο φαίνεται μικρό διότι ακόμα οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά και διότι οι γιατροί δεν προωθούν τα περιστατικά αυτά στους εξειδικευμένους Ουρολόγους.
Ο χειρουργικός χρόνος για την τοποθέτηση των πεικών προθέσεων και των ταινιών εγκράτειας είναι 30 με 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα βγαίνει από το Νοσοκομείο.
Τέλος όπως τόνισε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής κ Τάσος Θάνος « Το εξειδικευμένο ιατρείο αντιμετώπισης των επιπλοκών αυτών, μετά την αποκτηθείσα εμπειρία στην τοποθέτηση ταινιών ανδρικής ακράτειας, τεχνητών σφιγκτήρων, πεϊκών προθέσεων κ.α. θα λειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση ουρολόγων από διάφορα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας».
Για το σκοπό αυτό το πρώτο τέτοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο με ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Labels: "Αγιος Σάββας", Ιατρείο Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος, ουρολογικό τμήμα
Η πλειοψηφία των ακρωτηριασμών οφείλεται σε διάφορες ασθένειες , (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης 2.500 – 3500 ακρωτηριασμοί το χρόνο), σε τροχαία αλλά και σε εργατικά ατυχήματα.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια Μετεκπαιδευτικής Ημερίδας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το Σάββατο στο Ανατολικό Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών « Γ. Γεννηματάς».
Το κόστος, σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, όπως ανέφεραν οι Φυσίατροι, είναι σημαντικό καθώς η πλειοψηφία των ακρωτηριασμών γίνεται σε άτομα ηλικίας από 21 μέχρι 65 χρόνων.
Πολλοί από τους ακρωτηριασμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άλλοι ( τροχαία και εργατικά ατυχήματα )θα μπορούσαν να προβλεφθούν με την λήψη μέτρων.
Εάν ωστόσο οι ακρωτηριασμοί κρίνονται αναγκαίοι για την προστασία της ζωής των πασχόντων, άλλο τόσο σημαντική είναι και η μετεγχειρητική τους διαχείριση για την καλύτερη ποιότητα του υπόλοιπου της ζωής τους.
Καταλυτικό ρόλο, κατά την απαραίτητη μετεγχειρητική περίοδο νοσηλείας των ακρωτηριασμένων, παίζουν οι φυσίατροι που καλούνται με την επιστημονική τους γνώση να οργανώσουν « την εκπαίδευση των πασχοντων» για το νέο τρόπο ζωής τους.
«Βασικοί μετεγχειρητικοί στόχοι μετά από κάθε ακρωτηριασμό , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η φυσίατρος κ Αικατερίνη Κοτρώνη είναι :
Η Πρώιμη κινητοποίηση του ακρωτηριασμένου με την εφαρμογή προσωρινής πρόθεσης (τεχνικού μέλους).
Η πρόληψη των επιπλοκών από τον κλινοστατισμό και την ακινησία.
Η αντιμετώπιση του πόνου.
Η εκπαίδευση του ατόμου ώστε να καταστεί ανεξάρτητο παρά τον ακρωτηριασμό.
Η εκπαίδευση στην σωστή φροντίδα του κολοβώματος και η προετοιμασία του κολοβώματος να δεχτεί το πρόσθετο μέλος.
Όπως είναι φυσικό κάθε ασθενής μετά τον ακρωτηριασμό νιώθει απογοήτευση, άγχος, μη αναγνώριση του σωματικού ειδώλου και κατάθλιψη.
Η ψυχολογική αυτή κατάσταση προκύπτει από τα αμείλικτα ερωτήματα, στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις ο γιατρός.
Ø Πως θα κινείται στο μέλλον.
Ø Πως θα επηρεαστεί η σεξουαλική του ζωή.
Ø Θα μπορεί να ανταποκριθεί στον κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό του ρόλο.
Στη φάση αυτή η βοήθεια του φυσίατρου είναι καθοριστική και μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Η εκπαίδευση του ασθενούς, όπως τονίστηκε στην Ημερίδα, αφορά σε:
Ø Απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Ø Μετακινήσεις, μεταφορές, έγερση από το δάπεδο.
Ø Κατάλληλες θέσεις στο κρεβάτι.
Ø Χρήση βοηθημάτων μετακίνησης- βάδισης.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άμεσα, οι μισοί τουλάχιστον από όσους υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς, είναι οι αφόρητοι πόνοι και ο τρόπος ανακούφιση τους.
Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από κάθε ακρωτηριασμό αντιμετωπίζεται με ναρκωτικά αναλγητικά, ειδική αντλία χορήγησης φαρμάκου που χειρίζεται ο ασθενής και επισκληρίδια.
Η κ Μιχαήλ συμπλήρωσε πως «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αντιμετώπιση των ασθενών που πρόκειται να ακρωτηριασθούν γίνεται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Οι ασθενείς άμεσα μετεγχειρητικά διακομίζονται σε Ειδικά Κέντρα Αποκατάστασης ( Limb fitting Center), όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες είναι εξειδικευμένοι στις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις των ακρωτηριασμών και των προθέσεων».
Επίσης τόνισε πως στις χώρες αυτές υπάρχουν ειδικές υψηλού επιστημονικού επιπέδου σχολές για την εκπαίδευση των ειδικών που κατασκευάζουν και εφαρμόζουν τις προσθέσεις (τεχνητά μέλη) και που ονομάζονται Προσθετιστές.
Στην Ημερίδα αναφέρθηκε ακόμη πως είναι λυπηρό ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμία αμιγώς εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα που να καλύπτει διεπιστημονικά από την πρόληψη μέχρι και την αποκατάσταση των ακρωτηριασμένων. (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών χειρουργικών τεχνικών και των συγχρόνων προσθέσεων που επιλέγονται εξατομικευμένα από τον χειρουργό σε συνεργασία με τον Φυσιατρο και τον Προσθετικό τεχνικό συνεκτιμώντας τις δυνατότητες και τους εφικτούς λειτουργικούς στόχους) .
Είναι παγκόσμια παραδεκτό ότι η σωστή επιλογή, κατασκευή και εφαρμογή των συγχρόνων προσθέσεων σε συνδυασμό με ένα εντατικό πρόγραμμα κινητικής και λειτουργικής επανεκπαίδευσης του ακρωτηριασμένου ασθενούς, θα βοηθήσουν ώστε η πρόθεση και το κολόβωμα να λειτουργήσουν σαν ένα ενιαίο δίπολο που θα δώσει έτσι την ευκαιρία στους ακρωτηριασμένους- ιδίως των κάτω άκρων-να βαδίζουν και να μην γίνεται αντιληπτό ότι φέρουν πρόσθεση.
Το καλλίτερο παράδειγμα άρτιας προσθετικής εφαρμογής σε ακρωτηριασμένους και αρίστης λειτουργικής αποκατάστασης και
Κοινωνικής Επανένταξης είναι οι αθλητές δρόμου στους Παρολυμπιακους αγώνες!
ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Όπως τονίστηκε με έμφαση στην Ημερίδα η βασική αιτία ακρωτηριασμού σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της ασθένειας είναι το «πόδι του διαβητικού», στο οποίο συνήθως δημιουργείται φλεγμονή από την είσοδο μικροβίων, η οποία μπορεί να εξελιχθεί προς το χειρότερο με κατάληξη τον ακρωτηριασμό του σκέλους.
Δεδομένα από τις ΗΠΑ τεκμηριώνουν σαν συνολικό κόστος για την ίαση έλκους τα 10 -14.000 δολάρια και για ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο τα 60.000 δολάρια, με απροσδιόριστο τον ακριβή υπολογισμό άλλων παραγόντων (απώλεια εργασίας, εισοδήματος, ψυχολογική επιβάρυνση, οικογενειακά προβλήματα κλπ.).
Επιπρόσθετα θα έπρεπε να υπολογίζονται και τα επιπλέον έμμεσα κόστη λόγω απώλειας ποιότητας ζωής. Στις Η.Π.Α το ολικό κόστος του διαβητικού ποδιού έχει υπολογισθεί σε 4,000,000,000 κάθε χρόνο.
Τέλος πολλές σημαντικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ακρωτηριασμοί μπορούν να μειωθούν κατά 50% αν ακολουθηθούν σωστές στρατηγικές.
Labels: ακρωτηριασμός, διαβήτης, φυσίατρος
Τα κείμενα,οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ιστοσελίδα από τους συντάκτες της, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υλικό συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.Τα κείμενα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη σελίδα μας.